"Bez Lecha Wałęsy nie ma polskiej historii". Boris Kudlička w "Świecie, którym żyjemy"
"Wyborcza na Połowę Zimy". Specjalne wydanie "Magazynu Świątecznego"
"Skandal, ale...". Poseł PiS do dziennikarza TVN: Dlaczego nie opublikowaliście tego wcześniej?
"Jesteśmy w bardzo podłym miejscu w historii naszego kraju". Daniel Olbrychski o Polsce pod rządami PiS
"Minta od kuchni" odkrywa smak Szwecji
Małgorzata Minta; Zdjęcia i montaż: Jarek Tokarski
22.05.2015
17:01
Skania to najbardziej na południe wysunięty region Szwecji. Z powodu żyznych gleb oraz dostępu do morza, bogactwo świeżych produktów jest czasem nazywane 'Koszykiem' lub 'Ogrodem Szwecji'.
Podczas krótkiej wyprawy do Skanii odwiedziliśmy kilku lokalnych producentów: gospodarstwo zielne, tłocznię oleju, wędzarnię ryb, a a także piekarnię, w której chleb wypiekany jest w tradycyjny sposób. Na koniec pojechaliśmy do Malmo, by zobaczyć, jak lokalnie pozyskiwane produkty wykorzystują szefowie najciekawszych restauracji. W kolejnych filmach pokażemy, jak działają te restauracje 'od kuchni'.
Zobacz pozostałe odcinki 'Minty od kuchni'