Podczas negocjacji w CPS Dialog wicepremier Beata Szydło oznajmiła, że rząd czeka na jednolite stanowisko wszystkich central związków zaangażowanych w kwietniowy strajk. Zdaniem prezesa ZNP Sławomira Broniarza to pewna manipulacja, bo w ramach Rady Dialogu Społecznego nie ma obowiązku ujednolicenia stanowiska. We wtorek 26 marca Broniarz podpisał jednak porozumienie z Forum Związków Zawodowych, które zaadresował do wicepremier Szydło. Na dokumencie nie ma jednak podpisu nauczycielskiej 'Solidarności', trzeciego strajkującego związku. - Z kierownictwem 'Solidarności' trudno się porozumieć, bo oczekiwania szeregowych członków związku są nam znane. Razem oflagowujemy szkoły. Pamiętajmy jednak, że to nie jest protest ZNP czy Forum, tylko setek tysięcy nauczycieli - mówi Broniarz. Zobacz materiał Pauliny Nodzyńskiej. Czytaj: W proteście weźmie udział ponad 85 proc. placówek