"Cały asortyment został zaaresztowany do czasu wyjaśnienia". GIS uspokaja w sprawie zakażonego drobiu

Marek Posobkiewicz, Kamil Siałkowski; zdjęcia: Jakub Bach; montaż: Katarzyna Dworak
23.08.2017 16:48

W poniedziałek (21 sierpnia) Główny Inspektorat Sanitarny poinformował, że kurczaki przywiezione z Niemiec, a następnie ubite w Polsce, były skażone fipronilem. Stężenie tego szkodliwego pestycydu trzykrotnie przekraczało normę. Cała partia mięsa została zabezpieczona i przekazana do utylizacji. - Chodzi dokładnie o dwie hurtownie na terenie województwa pomorskiego. (...) Do tych hurtowni trafiło łącznie ok. 550 kg mięsa - tłumaczył Główny Inspektor Sanitarny, Marek Posobkiewicz. Niestety część mięsa trafiło do sklepów. Czy mamy się czego obawiać? Co należy zrobić z zakażonym mięsem? Zobaczcie całą rozmowę.

Więcej tematów
Wiadomości z kraju
Wiadomości ze świata
Tylko Zdrowie
Sport
Kultura
Gospodarka