Poniemieckie bunkry zaatakowane przez nietoperze. Naukowcy policzyli latające ssaki

Milena Kruszniewska, REUTERS; montaż: Barbara Bielecka
13.01.2017 12:28

W poniemieckich bunkrach w Nietoperku niektórzy szukają złota. Ale dziś to głównie miejsce zimowania nietoperzy - jedno z największych w Europie.

Nietoperze należą do najbardziej zagrożonych gatunków na świecie. Najmniejsze osobniki mierzą zaledwie 33 mm i ważą nie więcej niż 2 gramy. Największy gatunek ma skrzydła o rozpiętości 1,7 metra i waży 1,5 kilograma.

W powietrzu rozpędzają się nawet do 160 km na godzinę. Potrafią pokonać tysiące kilometrów. Zimą zapadają w stan hibernacji. Temperatura ich ciała spada do 30 stopni Celsjusza. Mogą przeżyć korzystając jedynie z podskórnych zapasów tłuszczu. Gdy śpią można je policzyć.

Więcej tematów
Wiadomości z kraju
Wiadomości ze świata
Tylko Zdrowie
Sport
Kultura
Gospodarka