Minta od kuchni: Kanapka z duńskimi śledziami z klasycznym sosem curry

Małgosia Minta, Izabela Szyszka
23.12.2016 16:22

Śledzie z sosem curry po duńsku
500 g wysokiej jakości solonych śledzi, wymoczonych w wodzie
400 ml wody
200 ml octu spirytusowego
250 g cukru kryształu
2 listki laurowe
5 ziarenek ziela angielskiego
5 ziarenek czarnego pierzu
1 biała cebula, obrana, pokrojona w krążki

Na sosem curry:
150 m gęstego jogurtu lub kwaśnej
150 ml majonezu
2 jajka ugotowane na twardo
1 jabłko
2 średnie korniszony
1/2 białej cebuli, obranej, pokrojonej w kostkę
1 łyżka kaparów
1 czubata łyżeczka proszku curry
czarny pieprz
Dodatkowo:
1 czerwona cebula, obrana, pokrojona w krążki
1 biała cebula, obrana, pokrojona w krążki
natka świeżego koperku
4 kromki ciemnego, żytniego pieczywa
smalec (w tradycyjnej wersji) lub masło
2 łyżki kaparów
Dzień przed podaniem przygotuj śledzie. W rondelku połacz ocet, wodę, cukier oraz przyprawy. Doprowadź do wrzenia, mieszając, aż cukier się rozpuści. Gotuj przez 5 minut, wyłącz ogień, odstaw zalewę do ostudzenia. Do marynaty dodaj śledzie oraz pokrojoną cebulę. Przykryj folią spożywczą, wstaw do lodówki na min. 24 godziny do zamarynowania. Następnego dnia przygotuj sałatkę. Jajko, korniszony oraz jabłko posiekaj w 3 mm kostkę. DO miski przełóż majonez i jogurt, dodaj pozostałe składniki oraz przyprawy, wymieszaj. Śledzie pokrój na skos w 4 cm kawałki. Kromki chleba smaruj smalcem ze skrawkami lub masłem. Na każdej ułóż kawałki śledzia, udekoruj krążkami cebuli, kaparami i świeżym koperkiem. Obok, w małym naczynku, podawaj sałatkę curry.

Więcej tematów
Wiadomości z kraju
Wiadomości ze świata
Tylko Zdrowie
Sport
Kultura
Gospodarka