"Films for Food" przenosi smaki i zapachy z talerza na ekrany. Lucyna Zembowicz w "DeGustacjach"

Lucyna Zembowicz, Aga Kozak; Zdjęcia: Paweł Głogowski; Montaż: Katarzyna Dworak
26.05.2018 11:30

Film i jedzenie łączą wielkie emocje, które potrafią wzbudzać. Do tego potrawy były symbolami wykorzystywanymi w kinematografii już od czasów Charliego Chaplina. Współczesny świat, ku zdziwieniu socjologów, przeżywa niegasnący renesans tematyki kulinarnej we wszystkich przejawach ludzkiej twórczości. W tym w filmie.
Ku swojemu wielkiemu zaskoczeniu zainteresowania Lucyna Zembowicz, wychodzącej z kinoterapii i fascynacji psychologią, przez ruch slow food ewoluowała w kierunku kulinariów w filmie. Od dwóch lat prowadzi Lucyna Zembowicz wraz z Romanem Gutkiem i Jakubem Gutkiem 'Film for Foods' - projekt, dzięki któremu polscy widzowie mogą zapoznać się z kulinarnymi filmami, głównie dokumentalnymi. Pokazy to nie tylko projekcje, ale szansa spotkania z pasjonatami kulinariów, szefami kuchni i specjalistami.
Najnowsza odsłona 'Films for Food' będzie miała miejsce we Wrocławiu od 1 do 3 czerwca podczas festiwalu 'Filmowa Europa na widelcu'.

Więcej na ten temat: film dokumentalny, kulinaria, film

Inne

Więcej na ten temat: film dokumentalny, kulinaria, film
Więcej tematów
Wiadomości z kraju
Wiadomości ze świata
Tylko Zdrowie
Sport
Kultura
Gospodarka