"Azja to dla mnie stan ducha, odnajduję ją w każdym daniu". Wiktoria Górecka o bezgranicznej miłości do kuchni wietnamskiej

Wiktoria Górecka, Aga Kozak; Zdjęcia: Jakub Bach, Marcin Tynkowski; Montaż: Katarzyna Dworak
17.03.2018 11:55

Dla Wiktorii Góreckiej miłość do kuchni wietnamską zaczęła się w latach 90. - Niedaleko mnie wprowadzili się Wietnamczycy. Poszłam ich przywitać i tak wszystko się zaczęła. (...) Dla nas, w Polsce tamtych czasów, ich kuchnia była zupełnie czymś innym - mówi w rozmowie z Agą Kozak. Po tym spotkaniu wyjechała do Wietnamu, by poznać tej kraj od podszewki. Dziś jest wykładowczynią food studies, psycholożką, autorką bloga 'Pyza made in Poland', a także organizatorką wypraw do Wólki Kosowskiej. - Tam jest prawdziwy raj dla fanów kuchni wietnamskiej. Sklepy, restauracje i bary sprawią, że na chwilę poczujemy się jak w Azji - podkreśla. W 'Degustacjach' opowiada o swojej bezwarunkowej miłości do Wietnamu i tamtejszej kuchni.

Więcej na ten temat: jedzenie, kuchnia, wietnam, Azja

Inne

Więcej na ten temat: jedzenie, kuchnia, wietnam, Azja
Więcej tematów
Wiadomości z kraju
Wiadomości ze świata
Tylko Zdrowie
Sport
Kultura
Gospodarka