Karp po polsku na Wigilję
Receptura na 4 osoby


4 dzwonki karpia po 150 g
200 g niepłukanej kapusty kiszonej
600 g korzenia pasternaku
80 g masła
70 g cukru brązowego
200 ml śmietanki 36%
1 butelka czerwonego półwytrawnego wina
1 limonka
kilka suszonych podgrzybków
2 laski cynamonu
5 goździków
3 gwiazdki anyżowe
2 łyżki miodu
garść rodzynek
garść pokruszonego wytrawnego piernika
sól
pieprz


Jak przygotować wigilijnego karpia? Umyte i obrane korzenie pasternaku kroimy w ok. 1 cm kawałki i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 150°C przez ok. 40 minut, do momentu aż korzeń będzie miękki i nabierze złotobrązowego koloru. Kapustę kiszoną siekamy i wkładamy do małego rondelka, zalewamy taką ilością wody aby przykryła kapustę. Dodajemy laski cynamonowe, grzyby, doprawiamy pieprzem. Gotujemy na bardzo wolnym ogniu pod przykryciem przez ok. 1 godzinę. Należy pamiętać o uzupełnianiu odparowanej wody.

Wino wlewamy do niewielkiego garnka, dodajemy cukier, główki goździków (ogonki są gorzkie), gwiazdki anyżowe i rodzynki. Do wina wkładamy karpia. Całość doprowadzamy do wrzenia, następnie gotujemy przez ok. 8-10 minut na bardzo wolnym ogniu. Zostawiamy rybę do wystygnięcia w winie. Miękki i upieczony pasternak przekładamy do blendera kielichowego, dodajemy gorącą śmietanę i roztopione masło i bardzo dokładnie blendujemy. Następnie doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z limonki.

Ugotowaną kapustę kiszoną doprawiamy miodem. Pasternak wykładamy na talerz, dodajemy kapustę kiszoną i na kapuście serwujemy wyjętego z czerwonego wina karpia. Wino zagęszczamy piernikiem i serwujemy z rybą.


Maciej Nowicki, Szef kuchni Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie


Świąteczny odcinek 'Degustacji' z Maciejem Nowickim już w najbliższą sobotę na wyborcza.pl!
Więcej
    Komentarze
    Zaloguj się
    Chcesz dołączyć do dyskusji? Zostań naszym prenumeratorem
    Wku...ają mnie te szybko zmieniające się migawki. W ogóle nie widać co robi kucharz. W ten sposób przepis jest gó... wart bo pomija kluczowe dla efektu momenty, kiedy na rózne rzeczy trzeba zwrócić szczególną uwagę. Ja rozumiem, że kicharze cenią sobie rodowe tajemnice. Ale na ch... coś takiego pokazywać? Żeby robić im reklamę?
    już oceniałe(a)ś
    0
    0
    bleeeee..........zwłaszcza kolor ryby... "pieprzno i szafranno"?
    już oceniałe(a)ś
    1
    1
    Dzwonki???! I co, dzwonią?
    już oceniałe(a)ś
    0
    1
    `