Dlaczego Polska jest etnobotanicznym rajem? Łukasz Łuczaj gościem 'DeGustacji'

Aga Kozak, Łukasz Łuczaj; Zdjęcia: Paweł Głogowski; Montaż: Katarzyna Szczepańska, Katarzyna Dworak
01.12.2017 20:15

Jak smakuje najbardziej trująca roślina Euroazji i dlaczego w górach środkowych Chin jest cenionym składnikiem diety? Dlaczego polską dietą warzywną rządzi kapusta, a nie inne rośliny, nie tylko dzikie? Między innymi na takie pytania odpowiada Adze Kozak człowiek, który po 50 latach przerwy wskrzesił tradycję kiszenia dzikiego barszczu na zupę. W nowym odcinku 'DeGustacji' Łukasz Łuczaj, najbardziej znany polski etnobotanik, autor wielu publikacji, w tym kultowej 'Dzikiej kuchni', przybliża szczegóły swoich wypraw badawczych do Chin, Gruzji i bałkańskich wsi, opowiada o zapomnianych dziś dziko rosnących roślinach, które kiedyś królowały na stołach.
Program został w gościnnej miejskiej przestrzeni, która niedawno przeszła naturalną metamorfozę - w restauracji Orzo w Warszawie.

Więcej na ten temat: dzika kuchnia, etnobotanika, łukasz łuczaj

Inne

Więcej na ten temat: dzika kuchnia, etnobotanika, łukasz łuczaj
Więcej tematów
Wiadomości z kraju
Wiadomości ze świata
Tylko Zdrowie
Sport
Kultura
Gospodarka