Dlaczego w Azji trudno zjeść w samotności? Anna Jaklewicz w "DeGustacjach"

Anna Jaklewicz, Aga Kozak; Zdjęcia: Paweł Głogowski; Montaż: Katarzyna Dworak
08.10.2017 13:40

Dlaczego podróże? Antropolożka i archeolożka Anna Jaklewicz odpowiada wprost: 'Jestem ofiarą programów Elżbiety Dzikowskiej i Tony'ego Halika, a z drugiej strony filmów o Indianie Jonesie'. Czy można ją nazwać podróżniczką? Chyba tak, chociaż sama mówi, że aby poznać naprawdę jakieś miejsce należy spędzić w nim przynajmniej pół roku. Dzięki tak długim pobytom mogła napisać zbiory reportaży - najpierw o chińskiej prowincji 'Niebo w kolorze indygo. Chiny z dala od wielkiego miasta', a niedawno 'Indonezja. Po drugiej stronie raju'.
Anna Jaklewicz podróżuje głównie po Azji i zazwyczaj w samotności, czym nie tylko dziwi, ale też wzbudza współczucie miejscowych. 'Chińska kultura nie zna czegoś takiego jak jedzenie w samotności i danie dla jednej osoby' - mówi Adze Kozak przy obrotowym stole w Pańskiej 85 - najbardziej chińskiej z chińskich restauracji w Warszawie.

Inne

Więcej tematów
Wiadomości z kraju
Wiadomości ze świata
Tylko Zdrowie
Sport
Kultura
Gospodarka