Ten artykuł czytasz w ramach bezpłatnego limitu
Adamczewski urodził się w 1942 r. w Warszawie. Pracę jako dziennikarz zaczął w 1964 r. w "Sztandarze Młodych". Najpierw był reporterem, następnie zastępcą kierownika działu, a potem sekretarzem redakcji nocnej. Pisał też do tygodnika "Kultura", a w 1981 r. został sekretarzem redakcji "Polityki". Odszedł z niej na dwa lata po ogłoszeniu stanu wojennego, po czym wrócił na to samo stanowisko.

Najbardziej jednak Adamczewski był znany ze swojej pasji do gotowania. Gotował od 40 lat, zwiedził wszystkie kontynenty, z wyjątkiem Australii, w każdej podróży zaglądał do miejscowych kuchni, bo uważał, że tylko tak można naprawdę poznać kraj.

Napisał kilkanaście książek kulinarnych, m.in. "Wielki świat od kuchni", "Smakosz wędrowny", "Męskie gotowanie", "Krwawa historia smaków", "Rok na talerzu" oraz "Wielka księga drinków i koktajli". Był współautorem dziesięciu przewodników po restauracjach Warszawy i okolic pt. "Za stołem".

Piotr Adamczewski był związany również z Radiem TOK FM. Miał swoją audycję "Na apetyt...Adamczewski", w której w nietypowy, interesujący sposób opowiadał o polskich i zagranicznych zwyczajach kulinarnych, o historii znanych potraw, rozwiewał wątpliwości dotyczące ich pochodzenia.

Adamczewski prowadził też bloga "Gotuj się!". Nowe wpisy publikował niemal codziennie. Ostatni wpis, o francuskim białym serze Le Roule, ukazał się 29 lutego.

Artykuł otwarty w ramach bezpłatnego limitu

Wypróbuj prenumeratę cyfrową Wyborczej

Nieograniczony dostęp do serwisów informacyjnych, biznesowych,
lokalnych i wszystkich magazynów Wyborczej.