Dzieci w kuchni? Jak najbardziej! Przymknijcie oko na rozsypaną mąkę. Wspólne gotowanie jest dla nich nie tylko wielką frajdą, ale również ważną lekcją współpracy dla wspólnego dobra - w tym przypadku przygotowania pysznego posiłku.

Polub nas na Facebooku

Wspólne gotowanie z dziećmi:

* Składników potraw można dotknąć, a także powąchać je i posmakować. Prawdziwa uczta dla zmysłów.

* Toczenie, ugniatanie, lepienie, wałkowanie... Idealna gimnastyka dla małych rączek. Takie ćwiczenia małej motoryki przyniosą efekty w czasie nauki pisania.

* Prace kuchenne często bywają żmudne - są dla dziecka doskonałą szkołą cierpliwości.

* Zadania dla kuchcika trzeba dostosować do jego wieku. Młodszy może na przykład myć i rwać listki pietruszki, a starszy nawet ją drobno posiekać.

Hamburger z ciecierzycy

* puszka ciecierzycy

* cebula pokrojona w drobną kostkę

* roztarty ząbek czosnku

* łyżka posiekanej natki pietruszki

* jajko

* bułka tarta do zagęszczenia

* olej do smażenia

Ciecierzycę odsączamy z zalewy, opłukujemy i osuszamy. Rozdrabniamy ją tłuczkiem do ziemniaków i mieszamy z pozostałymi składnikami (bez oleju). Masa powinna się dawać formować. Jeśli się rozpada, dodajemy bułki tartej. Następnie smażymy próbny kotlecik na gorącym oleju, kosztujemy i ewentualnie doprawiamy. Przygotowujemy w dłoniach hamburgery z całej masy, smażymy partiami na złoto, z obu stron, podajemy z sałatą.

Więcej przepisów do wspólnego przygotowania z dziećmi znajdziecie we wtorek w magazynie "Palce Lizać".

Znajdziesz nas na Twitterze , Google+ i Instagramie

 

Jesteśmy też na Facebooku. Dołącz do nas i dziel się opiniami.

 

Czekamy na Wasze listy: listy@wyborcza.pl