stylizacja
-
Pieczywo z domowej piekarni
Fajnie jest, kiedy w domu unosi się zapach świeżego chleba. I to zrobionego własnoręcznie. Albo przez znajomych. Zawsze można się powymieniać przepisami, lub razem upiec parę bochenków. Będzie na święta i na wspólne śniadanie.
19-02-2014 17:15 -
Desery w kolorze śniegu
Zimowy pejzaż zastąpią nam na talerzu: bezowe krążki jak zaspy, wiórki kokosowe niczym płatki śniegu. Słodycz lekka, puszysta i tak niewinna, że bez skrupułów sięgniemy po drugą porcję. A potem po trzecią...
29-01-2014 14:13 -
Drink w wielkim mieście
Serial ?Seks w wielkim mieście? przekonał miliony kobiet, że: 1) designerska torebka podniesie walory każdego stroju; 2) koniecznie trzeba nosić niebotyczne obcasy; oraz 3) pić różowego Cosmopolitana, Bo to ulubiony drink Carrie i jej przyjaciółek,...
25-12-2013 14:16 -
Grappa nie tylko do picia
O rozgrzewających eliksirach na zimę, o tym jak dodawać alkohole do potraw i o likierze z muchą opowiada nam Tessa Capponi-Borawska.
03-07-2013 13:51 -
Kwaśna pasta tamaryndowa
Owoce tamaryndowca są popularną przyprawą w kuchniach azjatyckich i latynoamerykańskich. Pasty z owoców używa się tam tak, jak u nas soku z cytryny - do zakwaszania zup, curry, chutneyów. Jest i zachodni akcent: wyciąg z owoców to ważny składnik...
20-02-2013 12:07 -
Sumak? Z czym to jeść?
Sumak to sproszkowana przyprawa, robiona z owoców (i czasem liści) krzewu o tej samej nazwie. Ma lekko kwaskowy smak (czasem można go więc zastąpić sokiem z cytryny) i czerwonobrunatną barwę.
28-01-2013 12:07 -
Ostra jazda - harissa
Harissa to gęsta pasta z suszonych czerwonych papryczek chilli doprawiona czosnkiem, kuminem, nasionami kolendry i fenkułu. Niektóre wersje zawierają też płatki róży lub miętę. Przyprawia się nią dania tunezyjskie, marokańskie i algierskie: tadżiny,...
03-01-2013 11:24 -
Leniwy smakosz. Gaskonia i kuchnia francuska
Czy w uchodzącej za królestwo leniuchów Gaskonii w ogóle da się coś robić? Ludwik Lewin udowodnił, że tak: buszował po pełnych armaniaku piwnicach pałacu w Castex, w rodzinnej wiosce d'Artagnana raczył się sałatką gaskońską, a na koniec przyglądał...
06-11-2012 14:18 -
U bram Roztocza: prosta kuchnia z Krzeszowa
W ślad za lokalnymi potrawami z Krzeszowa ruszają Zbigniew Kmieć i Eugeniusz Mientkiewicz.
04-11-2012 14:07 -
Krwawa historia kukurydzy
Żyjemy w świecie zbudowanym na kukurydzy. Jest w aspirynie, gumie do żucia, piwie i majonezie. W biopaliwach, paście do zębów, oponach, jednorazowych rękawiczkach i aluminium na samoloty. Cóż, kiedy nas to mało interesuje - zajmijmy się lepiej jej...
08-10-2012 08:08 -
Słodycze nad Sekwaną
Żabojady żab jedzą niewiele, natomiast upodobali sobie słodycze i wcinają ich bardzo dużo. Od rana do wieczora - pisze Ludwik Lewin. Oto jak wygląda słodka kuchnia francuska - prosto z Paryża.
21-09-2012 08:00 -
Kuchnia australijska homarami stoi
Australijskie langusty (zwane też homarami) z pewnością trafią w wasze upodobania. Podaje się je tu głównie z grilla, duszone i w zupie.
16-09-2012 14:08 -
Slow Sicily: prawdziwe włoskie jedzenie
Cannoli, marcepan, owoce morza, pomarańcze i mandarynki kojarzą się z Sycylią niemalże każdemu. Zwalniając na wyspie tempo, warto poszukać w okolicach Palermo innych, równie popularnych smakołyków: podroby są wszędobylskie, wino mocne i wytrawne,...
09-09-2012 08:00 -
Tabule i jagnięcina. Jak kuchnia libańska podbija świat
Kraj jest malutki, ale kuchnia libańska - wielka. Prawdziwość tego podkreślanego przez Libańczyków paradoksu potwierdza obecność libańskich restauracji we wszystkich metropoliach, od Warszawy po Sydney. W Warszawie są cztery, w Sydney - 44. Ludwik...
05-09-2012 14:18 -
Tajemniczy smak umami
Trudny do opisania - wręcz nieuchwytny. nie słodki, nie słony, nie kwaśny, nie gorzki. inny. Piąty element zmysłowej układanki na naszym języku. Umami. Smak-nie-smak odkryty zaledwie 100 lat temu. Zbyt dziwny, żeby o nim mówić? A skąd! mimo że...
03-09-2012 08:19 -
W Styrii żyje się powoli. Prosta kuchnia austriacka
Kroję dynie na zupę. Zupy będzie wielki gar. Jutro uroczyste otwarcie piwnicy - Kellerfest. Zaprosiliśmy wielu gości z całej Austrii. Główne danie gorące podamy w piwnicy i będzie to pieczeń wieprzowa, Schweinsbraten, którą z wielkiego kawałka mięsa...
30-08-2012 08:48 -
Kuchnia ormiańska ma rodzaj męski
Pikantne zakąski, zawiesiste zupy, grillowane mięsiwa, chleb do każdego posiłku, dobre koniaki - kuchnia ormiańska ma sycić i rozgrzewać, bo zimy w górzystej Armenii są bardzo mroźne i dość długie. Nic dziwnego, że kulinarną wizytówką Ormian są...
24-08-2012 14:12 -
Kuchnia Madery: tradycja i plastik
Rajski archipelag nie tylko winem płynie. Oprócz słynnej madery oferuje także znakomite swojskie przysmaki, takie jak zupa kasztanowa czy gulasz wołowy picado. Lokalna kuchnia portugalska ma jednak i drugie oblicze: alkohol w plastikowych butelkach...
20-08-2012 14:19 -
Amsterdam od kuchni
Znamy holenderskie piwo. I krowy holenderki. Sery holenderskie też nie są nikomu obce. Ale raczej nie myślimy, by ten płaski jak naleśnik kraj mógł zainteresować smakosza czymkolwiek innym. A przecież jest tam w czym zatopić zęby
05-08-2012 14:17 -
Domowy obiad w Paryżu
Jeśli myślicie, że paryżanie jadają tylko w restauracjach, srogo się mylicie. Otóż równie często gotują fantastyczne obiady domowe. Zaglądamy do trzech kuchni: arystokratki z XVI dzielnicy, prowadzącego kawalerski żywot artysty oraz rodziny z dwójką...
05-08-2012 14:15 -
Ale jaja! Kacze jaja
Dziwne warzywa, dodatki, przyprawy. Gdzie je kupić i co z nich przygotować? Oto kilka praktycznych rad dla poszukiwaczy niezwykłych smaków.
06-04-2012 08:04 -
Ale cyrk
Ubranie jak przebranie. Ciuchami fajnie jest żonglować. Mankiety na biodra, kołnierzyk do wszystkiego, halka pękata jak bombka. Na głowie melonik, a w środku królik
30-12-2011 13:42 -
Wigilia po szwedzku: z łososiem zamiast karpia
Trudno wam sobie wyobrazić wigilię bez barszczu i pierogów? A przecież nie tak daleko, bo po drugiej stronie Bałtyku, ta najważniejsza wieczerza w roku wygląda zupełnie inaczej. Warto wypróbować smakowite przepisy naszych zamorskich sąsiadów, tym...
22-12-2011 18:28 -
Bakaliowy boom
Rodzynki tylko w cieście? A figi jedynie w duecie z makiem? Przełam się! Złap bakaliowego bakcyla i wypróbuj czegoś mniej oczywistego. Nie od razu muszą to być niebieskie migdały.
20-12-2011 17:41 -
Rybka lubi pływać
Rzecz jasna w zupie! Złapać ją będzie nietrudno - zamiast wędki wystarczy łyżka, bo przecież głęboki talerz czy miseczka to akweny niewielkich rozmiarów.
19-12-2011 11:18 -
Gorączka sobotniej nocy
Pas do pończoch, gorset, koronka. Powab sprawdzony. Znam takie, które nawet zimą chodzą w pończochach
15-12-2011 02:02 -
Ona & On
Ona bardziej męska, a on bardziej kobiecy? Moda odzwierciedla rzeczywistość.
08-12-2011 17:47 -
Pistacje z Bronte
O tym dlaczego najsłynniejsze sycylijskie pistacje smakują absolutnie wyjątkowo opowiada Tessa Capponi-Borawska.
08-12-2011 12:00 -
Sepia z mątwy: czarny charakter w kuchni
Dziwne warzywa, dodatki, przyprawy. Gdzie je kupić i co z nich przygotować? Oto kilka praktycznych rad dla poszukiwaczy niezwykłych smaków.
07-12-2011 20:58 -
Gin: historia gorzkiego trunku
Anglicy mówią, że wódka jest dla inteligentnych, a gin dla tych drugich. U nas wódka służy do upijania się, a drinki na ginie są modne wśród artystów, biznesmenów, polityków. Co kraj, to obyczaj
05-12-2011 14:18 -
Ulubione potrawy detektywów
Policjanci dzielą się na północnych i południowych. Pierwsi pochłaniają hot dogi. Drudzy potrafią jechać pół dnia, by zjeść coś niezwykłego. Przedstawiamy ulubione potrawy nieustraszonych obrońców sprawiedliwości.
05-12-2011 14:17 -
Pikantne szczegóły, czyli skąd się wzięła musztarda
Wynaleziona w antycznym Rzymie, była w kolejnych stuleciach fałszowana, służyła do uprawiania nepotyzmu, a nawet popychała ludzi do skrytobójstwa. Jest ponoć silnym afrodyzjakiem i ma sporo właściwości leczniczych, a przy tym smakuje wyśmienicie....
05-12-2011 14:14 -
Kuchnia rosyjska? Bez wódki nie razbieriosz!
Jak smakuje kuchnia rosyjska? Będę ortodoksem. Aby naprawdę poczuć jej smak, nie wystarczy wizyta w choćby najlepszej restauracji z blinami, kawiorem i dziesiątkami innych znakomitych potraw. To zawsze będzie tylko jej przedsmak.
05-12-2011 14:11 -
Malezyjskie potrawy ze szczyptą wspomnień
Czy rodzime aromaty i smaki giną wraz z opuszczeniem kraju? Nie można ich przecież zapakować do walizki. Ale da się je odtworzyć i tchnąć w kuchnię nowego domu. Warszawskie garnki Kit Bruczkowski kryją klasyczne malezyjskie potrawy.
05-12-2011 14:10 -
Kuchnia żydowska, czyli koszerne kontra trefne
Kuchnia żydowska kształtowała się przez wieki pod wpływem potraw i składników lokalnych. Zaglądam do ?Księgi kuchni żydowskiej? Claudii Roden, a w niej: jedzenie Żydów sefardyjskich, aszkenazyjskich czy mizrachi. Tak inne od siebie, a jednak...
05-12-2011 14:09 -
Międzynarodowe przepisy Jamesa Bonda
Na talerzu Jamesa Bonda pojawiała się kuchnia z całego świata. Zajadał się zupą rybną bouillbaisse, jajkami w koszulkach, a wieczorami popijał martini. Poznaj przepisy najsłynniejszego agenta świata.
05-12-2011 14:03 -
Kuchnia polska i bractwo dobrego gustu
A gdyby tak poucztować w doborowej kompanii? Po staropolsku, popijając piwo uwarzone przez znajomego? To możliwe! Wehikuł czasu niepotrzebny - bierzcie przykład z Wielkiej Konfraterni Zacnego Jadła, Napitku i Rękodzieła, w której dobrze wiedzą, jak...
05-12-2011 12:58 -
Tahina - sezam w płynie
Tahina to gorzkawa pasta z naturalnych (jasna) lub uprażonych (ciemniejsza) ziaren sezamu.
05-12-2011 12:07 -
Boże Narodzenie we Florencji
O tym, że potrawy wigilijne to typowy ?slow food? (w odróżnieniu od fast foodu), jak się tym cieszyć oraz co gotują na Święta mieszkańcy Ferrary opowiada nam Tessa Capponi-Borawska.
02-12-2011 14:05 -
Hennessy: koniak z przeszłością
Butelki Hennessy zdobi uzbrojone w miecz ramię. To stare godło rodziny, która stworzyła ten szlachetny koniak i od ośmiu pokoleń kontroluje jego produkcję. Z takim trunkiem nie polegniesz... Zwłaszcza, jeśli pomyślisz także o deserze
19-10-2011 12:45