stylizacja
-
Pora na kalafiora
Kalafior z bułką i masłem? Pyszny, ale troszkę banalny. Czas na nowe, zaskakujące przepisy
13-08-2020 16:21 -
"Nie ma nic bardziej osobistego niż dzielenie się tym, co jem". Ulubione, proste i niemodne przepisy Marty Gessler
Mój apetyt zawsze rósł w miarę jedzenia. Jestem wszystkożerna. Jaka ulga, że mogę się do tego przyznać i nie udawać, że jest inaczej
31-10-2019 08:09 -
Agrest
Niepozorny, zwykły owoc z przezroczystą skórką, przez którą prześwituje miąższ. Gdy poznamy jego słodko-kwaskowy smak, miłość gwarantowana!
23-07-2018 10:24 -
Wynieś sobie - proste i pyszne przekąski do pracy
Czasami w pracy masz ochotę nie na treściwy obiad, a lekką przekąskę. W tej roli świetnie się sprawdzają surowe lub podduszone warzywa z aromatycznym sosem lub dressingiem. Zabierz go w osobnym, małym pojemniku i wymieszaj z daniem tuż przed...
05-07-2018 17:34 -
Jadalne kwiaty - spiesz się, sezon już trwa!
Główna rola kwiatów: sprawiać przyjemność naszym zmysłom. Dlatego patrzymy na nie, wąchamy, dotykamy... a co ze smakowaniem? Przecież kwiaty można też jeść,. Niektóre z nich są naprawdę pyszne!
04-06-2018 08:10 -
Zielony groszek - słodki i świeży
Mały, a cieszy. Zwłaszcza ten wiosenny, świeży jest niezwykle słodki i delikatny. Możemy z niego przygotować lekkie przekąski, obficie używając przypraw. Groszek bardzo je lubi.
10-05-2018 09:30 -
Szynka domowej produkcji - peklować czy nie peklować?
Szynki i inne kawałki wieprzowiny pekluje się po to, by uszlachetnić, wzbogacić ich smak. Metoda ta ma swoich zwolenników, ale również przeciwników: solankę przyrządzamy z dodatkiem saletry (sodium nitrate), na temat której jest wiele sprzecznych...
09-05-2018 10:49 -
Wielkopolska parzybroda - zupa z młodej kapusty i kulinarny hit sezonu [PRZEPIS]
Zupa z młodej kapusty to w regionie żartobliwie zwanym pyrlandią jeden z kulinarnych symboli letniego sezonu. Kto spędzał wakacje na wielkopolskiej wsi i miał sposobność zajadania się parzybrodą, może się uznać za szczęściarza.
01-05-2018 10:35 -
Fast food z polenty - frytki, miniburgery i nie tylko [PRZEPISY]
Ten ludowy przysmak z północnych Włoch świetnie nadaje się na przekąski. Z polenty zrobimy frytki, pizzę, muffiny, godnie zastąpi też pieczywo w hamburgerach. odkrycie pomysłowych dań z polenty ucieszy zwłaszcza wszystkich osób, które nie jedzą...
18-04-2018 17:36 -
Sułkowicka krzonówka - przepis i historia
Poznajcie tradycyjną potrawę wielkanocną przyrządzaną na południu Polski, głównie w Małopolsce - gęstą, pyszną i sycącą zupę chrzanową z mięsem, wędlinami oraz jajkami.
30-03-2018 12:06 -
Domowa pasta curry w trzech kolorach - smak na wyższym poziomie
Najczęściej występują w trzech wersjach: czerwonej (na bazie I świeżych, i suszonych papryczek), zielonej (najostrzejszej spośród nich) oraz żółtej (z dodatkiem kurkumy lub proszku curry). Wszystkie zaś łączy jedno - są niezwykle aromatyczne.
12-02-2018 09:31 -
Naleśniki nie muszą być nudne! 5 wyjątkowych przepisów
Jakie powinno być doskonałe naleśnikowe ciasto? Bez grudek, niezbyt płynne, ale i nie za gęste. Dlatego uważnie wybieramy i łączymy składniki. Gdy opanujemy już przepis podstawowy, zaczynamy zabawę: możemy wykorzystać różne rodzaje mąki. Inne...
08-02-2018 16:20 -
Włoszczyzna na nowo - nie tylko do rosołu
Jedni od razu pomyślą o wywarze na zupę, drudzy o królowej Bonie, która pięćset lat temu sprowadziła do nas z Włoch wiele warzyw. Nam od dziś kojarzy się z pysznym obiadem!
29-01-2018 09:55 -
Domowa ricotta i 5 pysznych przepisów na to, jak wykorzystać ją w kuchni
Wygląda jak twaróg, więc tak ją nazywamy. Tak naprawdę jest jednak produktem mlecznym, który powstaje z serwatki pozostałej po produkcji serów podpuszczkowych. W domu aksamitną, lekką ricottę możemy zrobić ze zwykłego mleka.
11-01-2018 08:29 -
Pierogi na święta? Nie tylko z kapustą i grzybami!
To nie do pomyślenia! Nie tylko w polskiej tradycji, ale w ogóle na wschód od Odry. Mogą być gotowane, smażone, pieczone... jedno jest pewne - na wigilię tylko postne. I chociaż do barszczu obowiązkowe są uszka z grzybami, to warto też przyrządzić...
12-12-2017 10:31 -
Prezentownik: Co podarować fanatykom seriali "Gra o tron", "Narcos", "House of Cards", "Młody papież"
Światy wykreowane przez seriale stały się częścią naszego życia. Podpowiadamy, co ucieszy tych, którzy czerpią perwersyjną przyjemność, oglądając Claire Underwood, Piusa XIII, Jona Snowa oraz Pablo Escobara i jego druhów [GALERIA].
11-12-2017 07:30 -
Kuchnia Kaukazu. W kulinarną podróż po kuchni gruzińskiej zabiera nas Olia Hercules
Olia Hercules zabiera nas w sentymentalną podróż kulinarną po Gruzji i innych krajach Kaukazu, szlakiem swej ormiańskiej rodziny. Rozbudzimy wasz apetyt przepisami z jej książki "Kaukasis".
05-12-2017 17:12 -
Styl w prezencie
Świąteczna sesja zdjęciowa "Wysokich Obcasów Extra" dla Zalando
24-11-2017 12:33 -
Domowy kefir - kwaśniejszy niż jogurt, słodszy niż maślanka - obłędne przepisy na letnie dni
W upalne dni orzeźwi lepiej niż woda z cytryną. Ma lekko musującą konsystencję, dlatego jest idealny do koktajli i chłodników. Możemy go zrobić na bazie gotowego kefiru lub użyć grzybka kefirowego.
21-08-2017 11:54 -
Weselny kołocz z makiem
Na Śląsku utrzymuje się pewien sympatyczny obyczaj. Otóż nowożeńcy obdarowują krewnych, znajomych i sąsiadów kołoczem, czyli ciastem drożdżowym z kruszonką i nadzieniem w różnych smakach: makowym, serowym czy jabłkowym. Nam spodobała się wersja z...
25-05-2017 16:06 -
Banan niebanalnie - tak go jeszcze nie jadłeś [PRZEPISY]
Owoc tropikalny, a jednocześnie swojski - znajdziemy go w każdym warzywniaku i to przez cały rok. Korzystajmy z niego zwłaszcza teraz, w szczycie sezonu na cytrusy i banany, ponieważ delikatny miąższ i smak bananów jest świetnym tłem dla wielu...
03-03-2017 15:09 -
Karnawał po meksykańsku - dania i napoje na największą zabawę w roku
W karnawale bawimy się na całego! Gitara, kolorowe chusty, sombrero! Tańczymy, śpiewamy i wzmacniamy się wyrazistymi meksykańskimi przekąskami.
23-01-2017 14:58 -
Kandyzowana skórka pomarańczowa - jak to się robi? Przepis podstawowy i kilka inspiracji
Wyrzucacie skórki po obraniu pomarańczy? To marnotrawstwo! Wystarczy je skarmelizować, a potem ozdabiać nimi ciasta, desery, dodawać do mięs dla smaku. Aromatyczna, kandyzowana skórka pomarańczy będzie również dobrym, własnoręcznie wykonanym...
08-12-2016 15:48 -
Kalafior nie musi być nudny. Prosty przepis na sukces w kuchni
Jego białe główki znajdziemy na każdym warzywnym stoisku. obok nich coraz częściej leżą też kolorowe odmiany: pomarańczowe, fioletowe, zielone. Smakiem się nie różnią, ale za to efektownie wyglądają na talerzu.
27-10-2016 14:30 -
Domowe tofu - przepis podstawowy i kilka inspiracji
Azjatycki twaróg sojowy ma neutralny smak i właściwości gąbki. Bardzo chętnie chłonie smaki i zapachy innych składników. Chcesz przygotować domowe tofu? To nic trudnego. Oto prosty przepis i kilka pysznych inspiracji.
09-09-2016 07:49 -
Kuchnia hiszpańska - zapraszamy na ucztę w iberyjskim stylu [6 PRZEPISÓW]
Bogatą kulturę Hiszpanii odnajdziemy w tradycyjnych potrawach tego kraju. Sprawdźcie sami, jak idealnie dopełniają leniwą atmosferę lata.
30-08-2016 07:56 -
Arbuz do picia i jedzenia - niebanalne pomysły
Słodka czerwona woda w nieco odmiennym stanie skupienia, obwarowana zieloną skórką - oto zmysłowy kawon. Z nim przeżyjemy każdy upał.
25-07-2016 11:19 -
Presto pesto! Nie tylko z bazylii
Najczęściej jadamy bazyliowe lub pomidorowe. A czy próbowaliście już pesto z groszku albo ogórecznika?
23-06-2016 17:01 -
Rabarbar - na obiad, deser i podwieczorek
Pojawia się, gdy wiosna jest w rozkwicie. na surowo zbyt cierpki, duszony z cukrem lub owocami łagodnieje i oszałamia smakiem.
31-05-2016 14:15 -
Rzodkiewki - obowiązkowe każdej wiosny
Te wiosenne są soczyste, kruche, mają w sobie niewiele goryczki. Smakiem przypominają obrane orzechy włoskie. Na surowo dodajemy je do każdej sałatki, najlepiej razem z listkami, bo one także są pyszne, gdy są młode i świeże.
06-04-2016 18:44 -
Słodkie święta: pierniczki, biszkopty i pyszne choinki
Przygotowywanie świątecznych słodkości to świetna zabawa. Bożonarodzeniowe ciasteczka możecie przygotować wspólnie z dziećmi, a wypiekami obdarować bliskich.
23-12-2015 11:40 -
Ciasto po włosku na Boże Narodzenie
Włosi kochają słodkości, święta nie mogą się bez nich obejść. I choć, tak jak Polacy, kochają też tradycyjne przepisy, są one zupełnie inne niż nasze. O tym, jak przyrządzić włoskie świąteczne ciasto, opowiada nam Tessa Capponi-Borawska.
23-12-2015 09:31 -
Pieczyste na święta
Kawałek dobrze upieczonego mięsa to rarytas dla każdego smakosza. Na świątecznym stole nie może zabraknąć tej przyjemności.
22-12-2015 12:01 -
Galareta od święta
Czyż może być lepsza oprawa dla mięs i ryb niż galareta? Delikatna, rozpływająca się w ustach, z zatopionymi kawałeczkami żurawiny lub ziołami. Sprawia, że nawet zwykłe okrawki czy rybie płetwy stają się ozdobą każdego świątecznego menu.
21-12-2015 08:46 -
Konfit. Rarytas kuchni francuskiej
Pochodząca z kuchni francuskiej metoda konserwowania jedzenia w tłuszczu była kiedyś stosowana głównie przez ubogich wieśniaków. Dziś konfity uchodzą za rarytas
07-09-2015 09:04 -
Gryź grissini, chrup krakersy
Mówiąc o uzależnieniach, myślimy zwykle o czymś chorobliwym i niszczącym. Tymczasem niektóre z nich mają zupełnie niewinny charakter - choćby słabość do chrupiących specjałów. Nie mamy więc specjalnych wyrzutów sumienia, podsuwając wam tych parę...
16-03-2015 17:11 -
Kulinarna zabawa z tradycją
Robimy świąteczne zakupy. W koszyku: buraki, kapusta, grzyby, suszone śliwki. Nie myślcie jednak, że wykorzystamy je w klasycznych daniach. Dorota Sulich-Długosz, autorka przepisów, woli Boże Narodzenie w luzackim wydaniu. Do jej koszyka trafiły...
22-12-2014 11:34 -
W krainie kasztanów - specjalności kuchni francuskiej
Kasztany są mało popularne w kuchni polskiej, ale kuchnia francuska nigdy by się bez nich nie obeszła. Przepisy na kasztanowe dania proponuje Ludwik Lewin.
10-10-2014 08:00 -
Wypadanie włosów. Kondycja łodygi
Wypadanie włosów na wiosnę często nie jest związane z chorobą, ale gorszym stanem włosów po zimie. Minie samo. Szybciej - jeśli włosom pomożemy
05-04-2014 01:00 -
Na targu w Tunisie: harissa, jagnięcina i kapary
Tunezja nie jest krajem, który odpowiada stereotypom jakie my, Europejczycy, mamy o arabskim świecie. Wydaje się, że jest ona bardziej śródziemnomorska niż arabska. Kuchnia tunezyjska leży na pograniczu kultur, jest jedyna w swoim rodzaju...
27-03-2014 08:00