Kalafior z bułką i masłem? Pyszny, ale troszkę banalny. Czas na nowe, zaskakujące przepisy
Mój apetyt zawsze rósł w miarę jedzenia. Jestem wszystkożerna. Jaka ulga, że mogę się do tego przyznać i nie udawać, że jest inaczej
Niepozorny, zwykły owoc z przezroczystą skórką, przez którą prześwituje miąższ. Gdy poznamy jego słodko-kwaskowy smak, miłość gwarantowana!
Czasami w pracy masz ochotę nie na treściwy obiad, a lekką przekąskę. W tej roli świetnie się sprawdzają surowe lub podduszone warzywa z aromatycznym sosem lub dressingiem. Zabierz go w osobnym, małym pojemniku i wymieszaj z daniem tuż przed...
Główna rola kwiatów: sprawiać przyjemność naszym zmysłom. Dlatego patrzymy na nie, wąchamy, dotykamy... a co ze smakowaniem? Przecież kwiaty można też jeść,. Niektóre z nich są naprawdę pyszne!
Mały, a cieszy. Zwłaszcza ten wiosenny, świeży jest niezwykle słodki i delikatny. Możemy z niego przygotować lekkie przekąski, obficie używając przypraw. Groszek bardzo je lubi.
Szynki i inne kawałki wieprzowiny pekluje się po to, by uszlachetnić, wzbogacić ich smak. Metoda ta ma swoich zwolenników, ale również przeciwników: solankę przyrządzamy z dodatkiem saletry (sodium nitrate), na temat której jest wiele sprzecznych...
Zupa z młodej kapusty to w regionie żartobliwie zwanym pyrlandią jeden z kulinarnych symboli letniego sezonu. Kto spędzał wakacje na wielkopolskiej wsi i miał sposobność zajadania się parzybrodą, może się uznać za szczęściarza.
Ten ludowy przysmak z północnych Włoch świetnie nadaje się na przekąski. Z polenty zrobimy frytki, pizzę, muffiny, godnie zastąpi też pieczywo w hamburgerach. odkrycie pomysłowych dań z polenty ucieszy zwłaszcza wszystkich osób, które nie jedzą...
Poznajcie tradycyjną potrawę wielkanocną przyrządzaną na południu Polski, głównie w Małopolsce - gęstą, pyszną i sycącą zupę chrzanową z mięsem, wędlinami oraz jajkami.
Najczęściej występują w trzech wersjach: czerwonej (na bazie I świeżych, i suszonych papryczek), zielonej (najostrzejszej spośród nich) oraz żółtej (z dodatkiem kurkumy lub proszku curry). Wszystkie zaś łączy jedno - są niezwykle aromatyczne.
Jakie powinno być doskonałe naleśnikowe ciasto? Bez grudek, niezbyt płynne, ale i nie za gęste. Dlatego uważnie wybieramy i łączymy składniki. Gdy opanujemy już przepis podstawowy, zaczynamy zabawę: możemy wykorzystać różne rodzaje mąki. Inne...
Jedni od razu pomyślą o wywarze na zupę, drudzy o królowej Bonie, która pięćset lat temu sprowadziła do nas z Włoch wiele warzyw. Nam od dziś kojarzy się z pysznym obiadem!
Wygląda jak twaróg, więc tak ją nazywamy. Tak naprawdę jest jednak produktem mlecznym, który powstaje z serwatki pozostałej po produkcji serów podpuszczkowych. W domu aksamitną, lekką ricottę możemy zrobić ze zwykłego mleka.
To nie do pomyślenia! Nie tylko w polskiej tradycji, ale w ogóle na wschód od Odry. Mogą być gotowane, smażone, pieczone... jedno jest pewne - na wigilię tylko postne. I chociaż do barszczu obowiązkowe są uszka z grzybami, to warto też przyrządzić...
Światy wykreowane przez seriale stały się częścią naszego życia. Podpowiadamy, co ucieszy tych, którzy czerpią perwersyjną przyjemność, oglądając Claire Underwood, Piusa XIII, Jona Snowa oraz Pablo Escobara i jego druhów [GALERIA].
Olia Hercules zabiera nas w sentymentalną podróż kulinarną po Gruzji i innych krajach Kaukazu, szlakiem swej ormiańskiej rodziny. Rozbudzimy wasz apetyt przepisami z jej książki "Kaukasis".
Świąteczna sesja zdjęciowa "Wysokich Obcasów Extra" dla Zalando
W upalne dni orzeźwi lepiej niż woda z cytryną. Ma lekko musującą konsystencję, dlatego jest idealny do koktajli i chłodników. Możemy go zrobić na bazie gotowego kefiru lub użyć grzybka kefirowego.
Na Śląsku utrzymuje się pewien sympatyczny obyczaj. Otóż nowożeńcy obdarowują krewnych, znajomych i sąsiadów kołoczem, czyli ciastem drożdżowym z kruszonką i nadzieniem w różnych smakach: makowym, serowym czy jabłkowym. Nam spodobała się wersja z...
Owoc tropikalny, a jednocześnie swojski - znajdziemy go w każdym warzywniaku i to przez cały rok. Korzystajmy z niego zwłaszcza teraz, w szczycie sezonu na cytrusy i banany, ponieważ delikatny miąższ i smak bananów jest świetnym tłem dla wielu...
W karnawale bawimy się na całego! Gitara, kolorowe chusty, sombrero! Tańczymy, śpiewamy i wzmacniamy się wyrazistymi meksykańskimi przekąskami.
Wyrzucacie skórki po obraniu pomarańczy? To marnotrawstwo! Wystarczy je skarmelizować, a potem ozdabiać nimi ciasta, desery, dodawać do mięs dla smaku. Aromatyczna, kandyzowana skórka pomarańczy będzie również dobrym, własnoręcznie wykonanym...
Jego białe główki znajdziemy na każdym warzywnym stoisku. obok nich coraz częściej leżą też kolorowe odmiany: pomarańczowe, fioletowe, zielone. Smakiem się nie różnią, ale za to efektownie wyglądają na talerzu.
Azjatycki twaróg sojowy ma neutralny smak i właściwości gąbki. Bardzo chętnie chłonie smaki i zapachy innych składników. Chcesz przygotować domowe tofu? To nic trudnego. Oto prosty przepis i kilka pysznych inspiracji.
Bogatą kulturę Hiszpanii odnajdziemy w tradycyjnych potrawach tego kraju. Sprawdźcie sami, jak idealnie dopełniają leniwą atmosferę lata.
Słodka czerwona woda w nieco odmiennym stanie skupienia, obwarowana zieloną skórką - oto zmysłowy kawon. Z nim przeżyjemy każdy upał.
Najczęściej jadamy bazyliowe lub pomidorowe. A czy próbowaliście już pesto z groszku albo ogórecznika?
Pojawia się, gdy wiosna jest w rozkwicie. na surowo zbyt cierpki, duszony z cukrem lub owocami łagodnieje i oszałamia smakiem.
Te wiosenne są soczyste, kruche, mają w sobie niewiele goryczki. Smakiem przypominają obrane orzechy włoskie. Na surowo dodajemy je do każdej sałatki, najlepiej razem z listkami, bo one także są pyszne, gdy są młode i świeże.
Przygotowywanie świątecznych słodkości to świetna zabawa. Bożonarodzeniowe ciasteczka możecie przygotować wspólnie z dziećmi, a wypiekami obdarować bliskich.
Kawałek dobrze upieczonego mięsa to rarytas dla każdego smakosza. Na świątecznym stole nie może zabraknąć tej przyjemności.
Czyż może być lepsza oprawa dla mięs i ryb niż galareta? Delikatna, rozpływająca się w ustach, z zatopionymi kawałeczkami żurawiny lub ziołami. Sprawia, że nawet zwykłe okrawki czy rybie płetwy stają się ozdobą każdego świątecznego menu.
Mówiąc o uzależnieniach, myślimy zwykle o czymś chorobliwym i niszczącym. Tymczasem niektóre z nich mają zupełnie niewinny charakter - choćby słabość do chrupiących specjałów. Nie mamy więc specjalnych wyrzutów sumienia, podsuwając wam tych parę...
Kasztany są mało popularne w kuchni polskiej, ale kuchnia francuska nigdy by się bez nich nie obeszła. Przepisy na kasztanowe dania proponuje Ludwik Lewin.
Tunezja nie jest krajem, który odpowiada stereotypom jakie my, Europejczycy, mamy o arabskim świecie. Wydaje się, że jest ona bardziej śródziemnomorska niż arabska. Kuchnia tunezyjska leży na pograniczu kultur, jest jedyna w swoim rodzaju...
Fajnie jest, kiedy w domu unosi się zapach świeżego chleba. I to zrobionego własnoręcznie. Albo przez znajomych. Zawsze można się powymieniać przepisami, lub razem upiec parę bochenków. Będzie na święta i na wspólne śniadanie.
Zimowy pejzaż zastąpią nam na talerzu: bezowe krążki jak zaspy, wiórki kokosowe niczym płatki śniegu. Słodycz lekka, puszysta i tak niewinna, że bez skrupułów sięgniemy po drugą porcję. A potem po trzecią...
Czy w uchodzącej za królestwo leniuchów Gaskonii w ogóle da się coś robić? Ludwik Lewin udowodnił, że tak: buszował po pełnych armaniaku piwnicach pałacu w Castex, w rodzinnej wiosce d'Artagnana raczył się sałatką gaskońską, a na koniec przyglądał...
W ślad za lokalnymi potrawami z Krzeszowa ruszają Zbigniew Kmieć i Eugeniusz Mientkiewicz.
Copyright © Wyborcza sp. z o.o.