Pojawia się, gdy wiosna jest w rozkwicie. na surowo zbyt cierpki, duszony z cukrem lub owocami łagodnieje i oszałamia smakiem.
Kuchnia wiosenna, korzysta z tego czego brakowało nam zimą - rośliny, rośliny, rośliny, świeże i młode warzywa i owoce.
To ognista pasta na bazie chilli. jej nazwa pochodzi od słowa harassa (miażdżyć, rozcierać). Jest tunezyjskim przysmakiem, cenionym w wielu krajach Afryki Północnej i na Bliskim Wschodzie. ożywia kurczaka, duszone warzywa, rybne zupy, dipy i sosy
Te wiosenne są soczyste, kruche, mają w sobie niewiele goryczki. Smakiem przypominają obrane orzechy włoskie. Na surowo dodajemy je do każdej sałatki, najlepiej razem z listkami, bo one także są pyszne, gdy są młode i świeże.
Przygotowywanie świątecznych słodkości to świetna zabawa. Bożonarodzeniowe ciasteczka możecie przygotować wspólnie z dziećmi, a wypiekami obdarować bliskich.
Czyż może być lepsza oprawa dla mięs i ryb niż galareta? Delikatna, rozpływająca się w ustach, z zatopionymi kawałeczkami żurawiny lub ziołami. Sprawia, że nawet zwykłe okrawki czy rybie płetwy stają się ozdobą każdego świątecznego menu.
Kucharze z Mosaiq Restaurant & Wine Lounge we Wrocławiu specjalnie dla nas przygotowali niebanalne dania z makiem w roli głównej
Maksut Askar - szef kuchni stambulskiej restauracji Neolokal, pielęgnuje stare tureckie przepisy i odmiany roślin. O swoim gotowaniu mówi: ?Wspomnienia dawnych smaków pozwalają mi stworzyć smak przyszłości?
W samym sercu Trzech Dolin, w Val Thorens, na 2300 m n.p.m. znajdziecie schronisko Oxalys, a w nim restaurację Jeana Sulpice'a. Dwie Michelinowe gwiazdki. Jean gotuje w rytmie natury, zawsze z lokalnych składników. "W kuchni czuję się jak przewodnik...
Gotowane i pieczone mięsa, ryby i jajka zyskują dzięki niemu ostry finisz. Chrzan ma jednak ambicje być czymś więcej niż skromnym, choć charakternym dodatkiem. On chce być głównym bohaterem kulinarnego show
Tunezja nie jest krajem, który odpowiada stereotypom jakie my, Europejczycy, mamy o arabskim świecie. Wydaje się, że jest ona bardziej śródziemnomorska niż arabska. Kuchnia tunezyjska leży na pograniczu kultur, jest jedyna w swoim rodzaju...
Zimowy pejzaż zastąpią nam na talerzu: bezowe krążki jak zaspy, wiórki kokosowe niczym płatki śniegu. Słodycz lekka, puszysta i tak niewinna, że bez skrupułów sięgniemy po drugą porcję. A potem po trzecią...
Kuchnia bułgarska jest jak barwny patchwork - uszyta z wpływów tureckich, bałkańskich, żydowskich. Najlepiej smakuje w wersji domowej.
Czy w uchodzącej za królestwo leniuchów Gaskonii w ogóle da się coś robić? Ludwik Lewin udowodnił, że tak: buszował po pełnych armaniaku piwnicach pałacu w Castex, w rodzinnej wiosce d'Artagnana raczył się sałatką gaskońską, a na koniec przyglądał...
Singapurczycy mają bzika na punkcie jedzenia. Nawet na powitanie pytają: "Czy już jadłeś?", a nie "Jak się masz?". I nic dziwnego, bo dania, które łączą w sobie to, co najlepsze ma do zaoferowania kuchnia azjatycka, są zniewalające. A kosztują mniej...
Australijskie langusty (zwane też homarami) z pewnością trafią w wasze upodobania. Podaje się je tu głównie z grilla, duszone i w zupie.
Cannoli, marcepan, owoce morza, pomarańcze i mandarynki kojarzą się z Sycylią niemalże każdemu. Zwalniając na wyspie tempo, warto poszukać w okolicach Palermo innych, równie popularnych smakołyków: podroby są wszędobylskie, wino mocne i wytrawne,...
Kraj jest malutki, ale kuchnia libańska - wielka. Prawdziwość tego podkreślanego przez Libańczyków paradoksu potwierdza obecność libańskich restauracji we wszystkich metropoliach, od Warszawy po Sydney. W Warszawie są cztery, w Sydney - 44. Ludwik...
Pikantne zakąski, zawiesiste zupy, grillowane mięsiwa, chleb do każdego posiłku, dobre koniaki - kuchnia ormiańska ma sycić i rozgrzewać, bo zimy w górzystej Armenii są bardzo mroźne i dość długie. Nic dziwnego, że kulinarną wizytówką Ormian są...
Kuchnia afrykańska, arabska i hinduska w jednym. Takiej mieszance smaków trudno się oprzeć. Zapraszamy w kulinarną podróż do krainy, gdzie pieprz rośnie.
Rajski archipelag nie tylko winem płynie. Oprócz słynnej madery oferuje także znakomite swojskie przysmaki, takie jak zupa kasztanowa czy gulasz wołowy picado. Lokalna kuchnia portugalska ma jednak i drugie oblicze: alkohol w plastikowych butelkach...
Jeśli myślicie, że paryżanie jadają tylko w restauracjach, srogo się mylicie. Otóż równie często gotują fantastyczne obiady domowe. Zaglądamy do trzech kuchni: arystokratki z XVI dzielnicy, prowadzącego kawalerski żywot artysty oraz rodziny z dwójką...
Copyright © Wyborcza sp. z o.o.