przepisy
-
Pora na kalafiora
Kalafior z bułką i masłem? Pyszny, ale troszkę banalny. Czas na nowe, zaskakujące przepisy
13-08-2020 16:21 -
"Nie ma nic bardziej osobistego niż dzielenie się tym, co jem". Ulubione, proste i niemodne przepisy Marty Gessler
Mój apetyt zawsze rósł w miarę jedzenia. Jestem wszystkożerna. Jaka ulga, że mogę się do tego przyznać i nie udawać, że jest inaczej
31-10-2019 08:09 -
Lody, lody, looody!
Lody a la Bambino oraz Semifreddo z malinami, likierem i bezą. Przepisy Mariety Mareckiej
04-08-2018 11:13 -
Agrest
Niepozorny, zwykły owoc z przezroczystą skórką, przez którą prześwituje miąższ. Gdy poznamy jego słodko-kwaskowy smak, miłość gwarantowana!
23-07-2018 10:24 -
Lekkość - przepisy "na zielono" ze szparagami, szpinakiem, bobem
Zrobiło się zielono - czas obfitości nadszedł i rozpieszcza nas prostym smakiem natury. To dobry moment na lekkie dania! Mamy przepisy na sezon.
13-06-2018 09:48 -
Jadalne kwiaty - spiesz się, sezon już trwa!
Główna rola kwiatów: sprawiać przyjemność naszym zmysłom. Dlatego patrzymy na nie, wąchamy, dotykamy... a co ze smakowaniem? Przecież kwiaty można też jeść,. Niektóre z nich są naprawdę pyszne!
04-06-2018 08:10 -
Zawijamy wiosnę! Marta Dymek pokazuje, jak zwijać spring rollsy, by się nie rozpadały
Ma być soczyście, zielono i lekko, najlepiej z tego, co akurat mamy w lodówce. Marta zaprasza nas do rolowania wiosennych warzyw. Co ważne, to spring rollsy, które w końcu się nie rozpadają.
25-05-2018 12:33 -
Dla ciebie mamo! Trzech szefów kuchni dzieli się z nami swoimi przepisami na Dzień Matki
Co dla swoich mam ugotują znani szefowie kuchni? Dania od serca, nawiązujące do kuchni zapamiętanej z rodzinnego domu. Zainspirujcie się ich przepisami albo przygotujcie kulinarną niespodziankę po swojemu!
23-05-2018 16:15 -
Zielony groszek - słodki i świeży
Mały, a cieszy. Zwłaszcza ten wiosenny, świeży jest niezwykle słodki i delikatny. Możemy z niego przygotować lekkie przekąski, obficie używając przypraw. Groszek bardzo je lubi.
10-05-2018 09:30 -
Szynka domowej produkcji - peklować czy nie peklować?
Szynki i inne kawałki wieprzowiny pekluje się po to, by uszlachetnić, wzbogacić ich smak. Metoda ta ma swoich zwolenników, ale również przeciwników: solankę przyrządzamy z dodatkiem saletry (sodium nitrate), na temat której jest wiele sprzecznych...
09-05-2018 10:49 -
Grillowa uczta bez dymu - przepisy na pyszności pod chmurkę
Elektryczny sprzęt do grilla sprawia, że już nie musimy odkładać przyjemności grillowania na wyprawę za miasto. Jedzcie więc soczyste mięsa i warzywa i nie róbcie dymu!
03-05-2018 11:45 -
Fast food z polenty - frytki, miniburgery i nie tylko [PRZEPISY]
Ten ludowy przysmak z północnych Włoch świetnie nadaje się na przekąski. Z polenty zrobimy frytki, pizzę, muffiny, godnie zastąpi też pieczywo w hamburgerach. odkrycie pomysłowych dań z polenty ucieszy zwłaszcza wszystkich osób, które nie jedzą...
18-04-2018 17:36 -
Muślinowy twaróg domowym sposobem, nawet z mleka ze sklepu. Joanna Jakubiuk radzi jak go zrobić
Ten najlepszy jest na Podlasiu. Tak uważa Joanna Jakubiuk, kucharka z Białegostoku. dzieli się z nami swoją unikalną wiedzą i zdradza, jak przygotować twaróg doskonały. I jak go potem smacznie wykorzystać w daniach regionalnych.
06-04-2018 18:06 -
Kasza gryczana na co dzień i od święta - wykorzystaj jak najlepiej [PRZEPISY]
Zdrowa, pyszna na wytrawnie i na słodko. Królowa kasz, a nie tylko dodatek do drugiego dania. Musicie się przekonać na własne oczy? Bardzo prosimy!
28-03-2018 07:45 -
Babka, mazurek, żurek - Wielkanoc na Mazurach
Kadzidłowo, Mazury, między Rucianem-Nidą i Mikołajkami. Na drzwiach Oberży pod Psem napis: ?Nie mamy czasu dla ludzi, którzy nie mają czasu?. Śniadanie wielkanocne zjadamy niespiesznie z Danutą i Krzysztofem Worobcami.
23-03-2018 10:12 -
Jak zrobić dobry sos? Niezbędnik miłośników mięs
Pieczeń mięsna, drobiowe sznycle, ryba z pieca... czymże byłyby bez doskonałego sosu? Nie bez kozery najlepsze restauracje mają swoich sauciers (kucharzy tylko od sosów). Grunt to zrobić dobrą bazę, potem tylko bawimy się składnikami. Na rozgrzewkę...
19-03-2018 13:33 -
Domowa pasta curry w trzech kolorach - smak na wyższym poziomie
Najczęściej występują w trzech wersjach: czerwonej (na bazie I świeżych, i suszonych papryczek), zielonej (najostrzejszej spośród nich) oraz żółtej (z dodatkiem kurkumy lub proszku curry). Wszystkie zaś łączy jedno - są niezwykle aromatyczne.
12-02-2018 09:31 -
Naleśniki nie muszą być nudne! 5 wyjątkowych przepisów
Jakie powinno być doskonałe naleśnikowe ciasto? Bez grudek, niezbyt płynne, ale i nie za gęste. Dlatego uważnie wybieramy i łączymy składniki. Gdy opanujemy już przepis podstawowy, zaczynamy zabawę: możemy wykorzystać różne rodzaje mąki. Inne...
08-02-2018 16:20 -
Wegański karnawał. Pączki na dwa sposoby - przepisy Marty Dymek
Marta proponuje amerykańskie donuty w odchudzonej, wegańskiej wersji z piekarnika oraz klasyczne, smażone wietnamskie pączki z ezamem. Oba rodzaje zrobicie bez trudu, słuchając jej rad.
08-02-2018 10:08 -
Włoszczyzna na nowo - nie tylko do rosołu
Jedni od razu pomyślą o wywarze na zupę, drudzy o królowej Bonie, która pięćset lat temu sprowadziła do nas z Włoch wiele warzyw. Nam od dziś kojarzy się z pysznym obiadem!
29-01-2018 09:55 -
Domowa ricotta i 5 pysznych przepisów na to, jak wykorzystać ją w kuchni
Wygląda jak twaróg, więc tak ją nazywamy. Tak naprawdę jest jednak produktem mlecznym, który powstaje z serwatki pozostałej po produkcji serów podpuszczkowych. W domu aksamitną, lekką ricottę możemy zrobić ze zwykłego mleka.
11-01-2018 08:29 -
Pierogi na święta? Nie tylko z kapustą i grzybami!
To nie do pomyślenia! Nie tylko w polskiej tradycji, ale w ogóle na wschód od Odry. Mogą być gotowane, smażone, pieczone... jedno jest pewne - na wigilię tylko postne. I chociaż do barszczu obowiązkowe są uszka z grzybami, to warto też przyrządzić...
12-12-2017 10:31 -
Kuchnia Kaukazu. W kulinarną podróż po kuchni gruzińskiej zabiera nas Olia Hercules
Olia Hercules zabiera nas w sentymentalną podróż kulinarną po Gruzji i innych krajach Kaukazu, szlakiem swej ormiańskiej rodziny. Rozbudzimy wasz apetyt przepisami z jej książki "Kaukasis".
05-12-2017 17:12 -
Ciasteczka na święta - nie tylko pierniczki!
Na choince nie może zabraknąć ręcznie wykonanych ciasteczek. Do zabawy koniecznie zaproście przyjaciół i dzieci!
27-11-2017 12:07 -
Z mięsa mielonego - nie tylko kotlet [PRZEPISY]
Z mięsa mielonego powstanie nie tylko kotlet, ale również niezliczona ilość innych potraw. Znanych bardziej, znanych mniej oraz takich, które wyjdą nam przypadkiem, gdy pozwolimy działać kulinarnej wyobraźni. Zasada jest tylko jedna: zawsze...
30-10-2017 10:05 -
Pomidory są teraz najlepsze. Wykorzystaj je dobrze! [PRZEPISY]
My je po prostu lubimy. A skoro je lubimy, to je często jemy. Te soczyste, sierpniowe - to nawet codziennie. I wciąż wymyślamy nowe przepisy. Bo z pomidorami chce się eksperymentować.
22-08-2017 13:54 -
Domowy kefir - kwaśniejszy niż jogurt, słodszy niż maślanka - obłędne przepisy na letnie dni
W upalne dni orzeźwi lepiej niż woda z cytryną. Ma lekko musującą konsystencję, dlatego jest idealny do koktajli i chłodników. Możemy go zrobić na bazie gotowego kefiru lub użyć grzybka kefirowego.
21-08-2017 11:54 -
Jajo na nowo - 5 sposobów na jajka, jakich nie znacie
Jajka lubi większość z nas - to pewne, ale nie muszą być nudne. Sposób, w jaki je podamy możemy urozmaicać do woli. Nie wahajmy się eksperymentować, zwłaszcza z farszami i sosami. Im więcej, tym smaczniej.
02-06-2017 10:15 -
Dania, przekąski i desery na Dzień św. Patryka - zielono wszędzie
W Dniu Świętego Patryka (17 marca), przyłączamy się do sympatycznych Irlandczyków i bawimy się tak jak oni - przy irlandzkich daniach, przekąskach i deserach, a także whisky i zielonym piwie.
17-03-2017 09:47 -
Banan niebanalnie - tak go jeszcze nie jadłeś [PRZEPISY]
Owoc tropikalny, a jednocześnie swojski - znajdziemy go w każdym warzywniaku i to przez cały rok. Korzystajmy z niego zwłaszcza teraz, w szczycie sezonu na cytrusy i banany, ponieważ delikatny miąższ i smak bananów jest świetnym tłem dla wielu...
03-03-2017 15:09 -
Tłusty czwartek - jedz do woli. Na szczęście!
W ostatni czwartek karnawału, określany mianem zapustów, obowiązkowo się objadamy. Bo jeśli wierzyć mądrości ludowej, ma nam to przynieść powodzenie!
23-02-2017 10:23 -
Ryba - świąteczny przebój
Rozkoszujmy się rybami przez całe święta. i nie zapomnijmy włożyć do portfela łuski karpia, by zapewnić sobie dobrobyt na kolejny rok! * zaproszenie na ucztę wigilijną z 1820 roku
23-12-2016 12:22 -
Kandyzowana skórka pomarańczowa - jak to się robi? Przepis podstawowy i kilka inspiracji
Wyrzucacie skórki po obraniu pomarańczy? To marnotrawstwo! Wystarczy je skarmelizować, a potem ozdabiać nimi ciasta, desery, dodawać do mięs dla smaku. Aromatyczna, kandyzowana skórka pomarańczy będzie również dobrym, własnoręcznie wykonanym...
08-12-2016 15:48 -
Burak - nie tylko w barszczu
Minęły czasy, gdy kojarzył się wyłącznie z barszczem. dziś burak staje się modny! i w pełni zasługuje na to, by mówić o jego kulinarnych możliwościach. A są ogromne!
06-12-2016 13:09 -
Kalafior nie musi być nudny. Prosty przepis na sukces w kuchni
Jego białe główki znajdziemy na każdym warzywnym stoisku. obok nich coraz częściej leżą też kolorowe odmiany: pomarańczowe, fioletowe, zielone. Smakiem się nie różnią, ale za to efektownie wyglądają na talerzu.
27-10-2016 14:30 -
Domowe tofu - przepis podstawowy i kilka inspiracji
Azjatycki twaróg sojowy ma neutralny smak i właściwości gąbki. Bardzo chętnie chłonie smaki i zapachy innych składników. Chcesz przygotować domowe tofu? To nic trudnego. Oto prosty przepis i kilka pysznych inspiracji.
09-09-2016 07:49 -
Kuchnia hiszpańska - zapraszamy na ucztę w iberyjskim stylu [6 PRZEPISÓW]
Bogatą kulturę Hiszpanii odnajdziemy w tradycyjnych potrawach tego kraju. Sprawdźcie sami, jak idealnie dopełniają leniwą atmosferę lata.
30-08-2016 07:56 -
Arbuz do picia i jedzenia - niebanalne pomysły
Słodka czerwona woda w nieco odmiennym stanie skupienia, obwarowana zieloną skórką - oto zmysłowy kawon. Z nim przeżyjemy każdy upał.
25-07-2016 11:19 -
Cukinia i jagły [FELIETON]
Niedaleko mojego domu we Florencji kupiłam w warzywniaku mnóstwo małych, jasnozielonych cukinii. Niektóre miały jeszcze na wpół otwarte kwiaty, ale te nie nadawały się już do usmażenia osobno. Nie szkodzi, pomyślałam, bo przypomniał mi się stary...
30-06-2016 15:06 -
Presto pesto! Nie tylko z bazylii
Najczęściej jadamy bazyliowe lub pomidorowe. A czy próbowaliście już pesto z groszku albo ogórecznika?
23-06-2016 17:01