W Dniu Świętego Patryka (17 marca), przyłączamy się do sympatycznych Irlandczyków i bawimy się tak jak oni - przy irlandzkich daniach, przekąskach i deserach, a także whisky i zielonym piwie.
Kalafior z bułką i masłem? Pyszny, ale troszkę banalny. Czas na nowe, zaskakujące przepisy
Mój apetyt zawsze rósł w miarę jedzenia. Jestem wszystkożerna. Jaka ulga, że mogę się do tego przyznać i nie udawać, że jest inaczej
Lody a la Bambino oraz Semifreddo z malinami, likierem i bezą. Przepisy Mariety Mareckiej
Niepozorny, zwykły owoc z przezroczystą skórką, przez którą prześwituje miąższ. Gdy poznamy jego słodko-kwaskowy smak, miłość gwarantowana!
Zrobiło się zielono - czas obfitości nadszedł i rozpieszcza nas prostym smakiem natury. To dobry moment na lekkie dania! Mamy przepisy na sezon.
Główna rola kwiatów: sprawiać przyjemność naszym zmysłom. Dlatego patrzymy na nie, wąchamy, dotykamy... a co ze smakowaniem? Przecież kwiaty można też jeść,. Niektóre z nich są naprawdę pyszne!
Ma być soczyście, zielono i lekko, najlepiej z tego, co akurat mamy w lodówce. Marta zaprasza nas do rolowania wiosennych warzyw. Co ważne, to spring rollsy, które w końcu się nie rozpadają.
Co dla swoich mam ugotują znani szefowie kuchni? Dania od serca, nawiązujące do kuchni zapamiętanej z rodzinnego domu. Zainspirujcie się ich przepisami albo przygotujcie kulinarną niespodziankę po swojemu!
Mały, a cieszy. Zwłaszcza ten wiosenny, świeży jest niezwykle słodki i delikatny. Możemy z niego przygotować lekkie przekąski, obficie używając przypraw. Groszek bardzo je lubi.
Szynki i inne kawałki wieprzowiny pekluje się po to, by uszlachetnić, wzbogacić ich smak. Metoda ta ma swoich zwolenników, ale również przeciwników: solankę przyrządzamy z dodatkiem saletry (sodium nitrate), na temat której jest wiele sprzecznych...
Elektryczny sprzęt do grilla sprawia, że już nie musimy odkładać przyjemności grillowania na wyprawę za miasto. Jedzcie więc soczyste mięsa i warzywa i nie róbcie dymu!
Ten ludowy przysmak z północnych Włoch świetnie nadaje się na przekąski. Z polenty zrobimy frytki, pizzę, muffiny, godnie zastąpi też pieczywo w hamburgerach. odkrycie pomysłowych dań z polenty ucieszy zwłaszcza wszystkich osób, które nie jedzą...
Ten najlepszy jest na Podlasiu. Tak uważa Joanna Jakubiuk, kucharka z Białegostoku. dzieli się z nami swoją unikalną wiedzą i zdradza, jak przygotować twaróg doskonały. I jak go potem smacznie wykorzystać w daniach regionalnych.
Zdrowa, pyszna na wytrawnie i na słodko. Królowa kasz, a nie tylko dodatek do drugiego dania. Musicie się przekonać na własne oczy? Bardzo prosimy!
Kadzidłowo, Mazury, między Rucianem-Nidą i Mikołajkami. Na drzwiach Oberży pod Psem napis: ?Nie mamy czasu dla ludzi, którzy nie mają czasu?. Śniadanie wielkanocne zjadamy niespiesznie z Danutą i Krzysztofem Worobcami.
Pieczeń mięsna, drobiowe sznycle, ryba z pieca... czymże byłyby bez doskonałego sosu? Nie bez kozery najlepsze restauracje mają swoich sauciers (kucharzy tylko od sosów). Grunt to zrobić dobrą bazę, potem tylko bawimy się składnikami. Na rozgrzewkę...
Najczęściej występują w trzech wersjach: czerwonej (na bazie I świeżych, i suszonych papryczek), zielonej (najostrzejszej spośród nich) oraz żółtej (z dodatkiem kurkumy lub proszku curry). Wszystkie zaś łączy jedno - są niezwykle aromatyczne.
Jakie powinno być doskonałe naleśnikowe ciasto? Bez grudek, niezbyt płynne, ale i nie za gęste. Dlatego uważnie wybieramy i łączymy składniki. Gdy opanujemy już przepis podstawowy, zaczynamy zabawę: możemy wykorzystać różne rodzaje mąki. Inne...
Marta proponuje amerykańskie donuty w odchudzonej, wegańskiej wersji z piekarnika oraz klasyczne, smażone wietnamskie pączki z ezamem. Oba rodzaje zrobicie bez trudu, słuchając jej rad.
Jedni od razu pomyślą o wywarze na zupę, drudzy o królowej Bonie, która pięćset lat temu sprowadziła do nas z Włoch wiele warzyw. Nam od dziś kojarzy się z pysznym obiadem!
Wygląda jak twaróg, więc tak ją nazywamy. Tak naprawdę jest jednak produktem mlecznym, który powstaje z serwatki pozostałej po produkcji serów podpuszczkowych. W domu aksamitną, lekką ricottę możemy zrobić ze zwykłego mleka.
To nie do pomyślenia! Nie tylko w polskiej tradycji, ale w ogóle na wschód od Odry. Mogą być gotowane, smażone, pieczone... jedno jest pewne - na wigilię tylko postne. I chociaż do barszczu obowiązkowe są uszka z grzybami, to warto też przyrządzić...
Olia Hercules zabiera nas w sentymentalną podróż kulinarną po Gruzji i innych krajach Kaukazu, szlakiem swej ormiańskiej rodziny. Rozbudzimy wasz apetyt przepisami z jej książki "Kaukasis".
Na choince nie może zabraknąć ręcznie wykonanych ciasteczek. Do zabawy koniecznie zaproście przyjaciół i dzieci!
Z mięsa mielonego powstanie nie tylko kotlet, ale również niezliczona ilość innych potraw. Znanych bardziej, znanych mniej oraz takich, które wyjdą nam przypadkiem, gdy pozwolimy działać kulinarnej wyobraźni. Zasada jest tylko jedna: zawsze...
My je po prostu lubimy. A skoro je lubimy, to je często jemy. Te soczyste, sierpniowe - to nawet codziennie. I wciąż wymyślamy nowe przepisy. Bo z pomidorami chce się eksperymentować.
W upalne dni orzeźwi lepiej niż woda z cytryną. Ma lekko musującą konsystencję, dlatego jest idealny do koktajli i chłodników. Możemy go zrobić na bazie gotowego kefiru lub użyć grzybka kefirowego.
Jajka lubi większość z nas - to pewne, ale nie muszą być nudne. Sposób, w jaki je podamy możemy urozmaicać do woli. Nie wahajmy się eksperymentować, zwłaszcza z farszami i sosami. Im więcej, tym smaczniej.
Owoc tropikalny, a jednocześnie swojski - znajdziemy go w każdym warzywniaku i to przez cały rok. Korzystajmy z niego zwłaszcza teraz, w szczycie sezonu na cytrusy i banany, ponieważ delikatny miąższ i smak bananów jest świetnym tłem dla wielu...
W ostatni czwartek karnawału, określany mianem zapustów, obowiązkowo się objadamy. Bo jeśli wierzyć mądrości ludowej, ma nam to przynieść powodzenie!
Rozkoszujmy się rybami przez całe święta. i nie zapomnijmy włożyć do portfela łuski karpia, by zapewnić sobie dobrobyt na kolejny rok! * zaproszenie na ucztę wigilijną z 1820 roku
Wyrzucacie skórki po obraniu pomarańczy? To marnotrawstwo! Wystarczy je skarmelizować, a potem ozdabiać nimi ciasta, desery, dodawać do mięs dla smaku. Aromatyczna, kandyzowana skórka pomarańczy będzie również dobrym, własnoręcznie wykonanym...
Minęły czasy, gdy kojarzył się wyłącznie z barszczem. dziś burak staje się modny! i w pełni zasługuje na to, by mówić o jego kulinarnych możliwościach. A są ogromne!
Jego białe główki znajdziemy na każdym warzywnym stoisku. obok nich coraz częściej leżą też kolorowe odmiany: pomarańczowe, fioletowe, zielone. Smakiem się nie różnią, ale za to efektownie wyglądają na talerzu.
Azjatycki twaróg sojowy ma neutralny smak i właściwości gąbki. Bardzo chętnie chłonie smaki i zapachy innych składników. Chcesz przygotować domowe tofu? To nic trudnego. Oto prosty przepis i kilka pysznych inspiracji.
Bogatą kulturę Hiszpanii odnajdziemy w tradycyjnych potrawach tego kraju. Sprawdźcie sami, jak idealnie dopełniają leniwą atmosferę lata.
Słodka czerwona woda w nieco odmiennym stanie skupienia, obwarowana zieloną skórką - oto zmysłowy kawon. Z nim przeżyjemy każdy upał.
Niedaleko mojego domu we Florencji kupiłam w warzywniaku mnóstwo małych, jasnozielonych cukinii. Niektóre miały jeszcze na wpół otwarte kwiaty, ale te nie nadawały się już do usmażenia osobno. Nie szkodzi, pomyślałam, bo przypomniał mi się stary...
Najczęściej jadamy bazyliowe lub pomidorowe. A czy próbowaliście już pesto z groszku albo ogórecznika?
Copyright © Wyborcza sp. z o.o.