prezes Zarządu Delikatesów Alma
-
Tysiąc i jeden smaków. Prosecco mistrza Cadorina
"In dubio prosecco" - mawiał Hellmuth Karasek, zmarły przed rokiem słynny krytyk literacki, znany z telewizyjnych debat z Marcelem Reich-Ranickim. My nie rozstrzygamy wątpliwości, lecz podążamy pewnie i zdecydowanie do Valdobbiadene na szklaneczkę...
03-09-2016 01:00 -
Tysiąc i jeden smaków: drink pink
Malbec to chluba Argentyny. Dziś jego szczególna wersja: rosé.
28-05-2016 01:00 -
Tysiąc i jeden smaków. Chardonnay spod gwiezdnej góry
Ostatni dzień kwietnia. W głowie mam piosenkę "April in Paris". "Kwiecień w Paryżu. Kwitną kasztany, stoliki pod drzewami. Kwiecień w Paryżu to nastrój, który się nie powtórzy".
30-04-2016 01:00 -
Tysiąc i jeden smaków. Aromat południa
Parc de la Villette to miejsce, gdzie paryżanie z upodobaniem spędzają wolny czas. Mieści się tu Cité des Sciences et de l'Industrie, muzeum techniki i przemysłu otwarte w 1986 r., które co roku odwiedza ponad 7 mln gości.
09-01-2016 01:00 -
Tysiąc i jeden smaków. Święta Otylia i doktor Schweitzer
Patronka Alzacji może pomóc na ból głowy. Nie wiadomo, czy dotyczy to również dolegliwości po nadmiarze miejscowego Pinot Gris, ale cóż szkodzi spróbować.
19-12-2015 01:00 -
Tysiąc i jeden smaków. Maleńki sąsiad olbrzyma
W pewnym akwitańskim miasteczku raz do roku organizowany jest konkurs na największego łgarza. Ciekawe, czy zawodnicy zmyślają na trzeźwo, czy też zwilżają usta winem z miejscowej apelacji Buzet?
05-12-2015 01:00 -
Tysiąc i jeden smaków. Moda na Luberon
Prowansja, a w niej Luberon. Ten masyw górski i miejscowości na jego obrzeżach to po prostu kwintesencja Prowansji. Ten region wypromował Peter Mayle, brytyjski pisarz, którego bestsellery przetłumaczono na 30 języków.
23-10-2015 23:30 -
Piknik pod Sokolą Skałą [felieton Jerzego Mazgaja]
Kalifornijskie wina zyskały sławę po paryskiej degustacji ?Judgment of Paris?, kiedy w ciemno porównywano je z francuskimi. I wygrały rywalizację.
05-06-2015 18:15 -
Purpurowy Orestes z miasta duchów [felieton Jerzego Mazgaja]
Aromat fiołków, czarnej porzeczki, z domieszką lukrecji i pieprzową nutą.
14-03-2015 01:00 -
Pinotage, dobra nadzieja przylądka
"Dziś, niech Bogu będzie chwała, pierwsze wino wytłoczone z tutejszych winorośli" - zanotował z entuzjazmem w dzienniku Jan van Riebeeck, dowódca pierwszej ekspedycji holenderskich osadników w Afryce Południowej.
17-01-2015 01:00 -
Tysiąc i jeden smaków. Rześki powiew Burgundii
Bogactwem Burgundii są dwa szczepy: pinot noir i biały chardonnay
20-12-2014 01:00 -
Alchemicy trzech winnych szczepów
Zmarła w sierpniu tego roku baronowa Philippine de Rothschild (m.in. słynne Château Mouton), nazywana królową win Bordeaux, stwierdziła kiedyś, że tworzenie wina to bardzo prosta rzecz. A najtrudniejsze jest pierwsze dwieście lat. Podobnie jak z...
08-11-2014 01:00 -
Aksamitna suknia z pinot noir
-
Quintesencja, czyli piąty żywioł: Douro
Tysiąc i jeden smaków
22-08-2014 13:39