Czym ci smakuje Mazowsze? Sama miałabym problem z odpowiedzią. Dlatego z chęcią wybiorę się w niedzielę na wielkie mazowieckie slow śniadanie, by zaspokoić ciekawość, a przede wszystkim głód.
Sycąca zupa może wystarczyć za cały posiłek. Ta zapewni porcję białka i magnezu. Czerwona soczewica rozgotowuje się szybciej niż zielona czy czarna, dlatego sprawdza się w gęstej zupie
Ćwierczakiewiczowa miała nowoczesne podejście do swojej kariery, np. wysyłała ważnym osobom wraz z nowymi wydaniami swych książek kalendarze i jadalne upominki, np. słoiczek konfitur. Dzisiaj nazwalibyśmy to "przesyłką kreatywną".
O tym, co to syfon lub chemex i jak smakuje Kenia, można będzie dowiedzieć się w sobotę podczas Warszawskiego Festiwalu Kawy w Domu Braci Jabłkowskich. Napijemy się tu dobrej kawy i nauczymy się parzyć ją samemu.
Podawała śledzia na połamanych talerzach, lody dekorowała obierkami z ogórków, a wodę, zamiast w szklankach, serwowała gościom w wazonikach. O tym, co szokowało na talerzu 25 lat temu, i daniach, które nie mogą zniknąć z menu, opowiada Marta...
Odnowiona Hala Gwardii otwiera dziś drzwi dla klientów. Wewnątrz jest ponad 20 knajpek i specjalistycznych sklepów, targowisko oraz jadalnia, w której można będzie przekąsić małe co nieco w trakcie zakupów. Co będzie można zjeść, a co kupić? Oto...
Mogłoby się wydawać, że czas festiwali za nami. Nie tylko tych muzycznych, ale też kulinarnych, którymi można zapełnić połowę wakacyjnego kalendarza. Tymczasem właśnie teraz swojego festiwalu poświęconego jedzeniu doczekała się też stolica.
- Restauracja ma być dla gości, a nie dla kucharza i jego ego - mówi Jacek Grochowina z warszawskiej Nolity
Tak emocjonującego finału naszego plebiscytu chyba jeszcze nie było. Długie obrady jurorów, głosowanie publiczności, którego wynik do ostatniej chwili był niewiadomą. A w końcu - nagrody i wzruszenie laureatów. W tym roku Warszawskie Pyzy...
Czy w parze z różnorodnością menu idzie też jakość? Czy na ulicy można zjeść nie tylko coraz ciekawiej, ale i smaczniej? Tego, kto w street foodzie radzi sobie szczególnie dobrze i kogo za wzór można by postawić debiutantom, chcemy uhonorować w...
Akacjowy lubię za łagodność, gryczany - za wytrawny charakter. W mojej kuchni musi być co najmniej jeden słoik miodu. Inaczej życie jest gorzkie.
Niestraszne im pierońsko ostre habanero ani wijące się azjatyckie kluski, żar buchający z neapolitańskiego pieca ani zwodnicze śpiewy wiślanych syren. Czy słońce, czy deszcz, otwierają swoje stragany, foodtrucki i mikro-knajpki, by karmić głodnych...
Po raz kolejny wybieramy najlepsze uliczne jedzenie Warszawy. O tytuły Warszawskiej Pyzy 20107 mogą ubiegać się miejsca na kółkach lub bez serwujące zapiekanki, burgery, kebaby, rollsy, pizze, kanapki z całego świata i co tam jeszcze w duszy gra. Ma...
Kolejny raz ruszamy na poszukiwania najlepszego street foodu w Warszawie. Pomóżcie nam go znaleźć!
Weekend! Czyli zamawiamy jedzenie z dostawą do domu. Pizza, sushi, kebab czy pierogi?
Sprawdzamy, gdzie można zjeść kolację po 22 w Warszawie.
Złociste kalmary w domowej bułce, pizza znad Wisły, sushi w rolce, a może lody, na których widok dorośli znów stają się dziećmi? Ruszamy na ulice, by coś zjeść!
Nie ma chyba drugiego zwyczaju kulinarnego, który by łączył tak wiele osób. W długi weekend cała Polska grilluje
Bliny z łososiem czy bliskowschodnia szakszuka? Klasyczny twarożek ze szczypiorkiem czy pełne "superskładników" miski mocy? Nie ma lepszego sposobu na udany początek dnia niż dobre śniadanie. Podpowiadamy, dokąd warto się na nie wybrać.
W Wielkiej Brytanii nazywano je kiedyś jaskółczą trawą. I choć jedna jaskółka ponoć wiosny nie czyni, to pierwsze świeże szparagi - owszem
Działające w Wiedniu przez cały rok niewielkie targowiska są pełne smakołyków i kolorów.
Amerykańska restauracja zajęła pierwsze miejsce w prestiżowym rankingu restauracji World's 50 Best Restaurants. Eleven Madison Park zdetronizowała na podium włoską restaurację Osteria Francescana, która zajęła tym razem drugie miejsce.
Niby tylko kawałek chleba i coś. A jednak Duńczycy udowadniają, że nawet z kanapki można uczynić formę sztuki
Oscary 2017 kulinarnie? 1,4 tys. butelek szampana, 250 homarów z Main, 7 kg czarnych trufli, a na deser - ponad 4 tys. ciasteczek. Tymi przysmakami będą się cieszyć po gali uczestnicy słynnego balu u gubernatora.
Faworki, pączki, oponki, cukier puder, lukier... Są jednak tacy, którzy z karnawałowych przysmaków najbardziej cenią ostatkowego śledzia
Przepasane jasną obwódką, odpowiednio polukrowane i pełne nadzienia, które smakuje jak kiedyś. W tłusty czwartek tytuł Pączka Stolicy 2017 roku dla cukierni Lukullus.
Martini wstrząśnięte, nie mieszane? Najmodniej z kiszoną cebulką. Z Pawłem Rodaszyńskim, barmanem z wieloletnim stażem, rozmawia Małgorzata Minta
Kupić sobie samemu - nieco głupio. Bo to niby rozpusta albo abstrakcyjna zachcianka. Co innego, gdy ma to być prezent, zwłaszcza dla wyjątkowej osoby i z wyjątkowej okazji - nie tylko na walentynki. A skoro przez żołądek do serca, tym bardziej...
UberEats, czyli usługa dostarczania jedzenia przez kierowców Ubera, jest już dostępna w Warszawie. Na razie tylko w okolicach centrum miasta
Jest tani i można się nim najeść o dowolnej porze dnia i nocy. Choć pochodzi z daleka, na dobre wpisał się w nasz codzienny jadłospis. Niezależnie do tego, czy na cienkim cieście, czy w bułce
To przepis na koktajl idealny po karnawałowych szaleństwach.
"Sezonowo", "lokalnie", "zdrowo", "dawne odmiany". Kuchenne "must know 2017" brzmi jak refren dobrze znanej, granej od wielu lat piosenki. Ale już jej zwrotki są jak rap na spotkaniu kółka różańcowego: węgiel w koktajlach, czerwone wino podawane na...
W Portugalii - dorsz z kapustą i jajkiem, w Hiszpanii - owoce morza, we Francji - kapłon faszerowany kasztanami, we Włoszech - knedle ze speckiem, pierożki, kopytka. Szefowie kuchni warszawskich restauracji mówią nam, co jada się na święta w...
Ostatnią rzeczą, na jaką ma się ochotę kilka dni przed Gwiazdką, jest poszukiwanie prezentów w zatłoczonych sklepach. Zamiast tego proponujemy coś pożytecznego i - naszym zdaniem - przyjemniejszego: prezenty, które zrobicie sami w domu.
Boisz się, że przypalisz nawet wodę na herbatę? A może marzy ci się samodzielnie wykonany tort? W Warszawie są miejsca, w których opanujesz kuchenne umiejętności pod okiem zawodowców, w dodatku w pysznej atmosferze.
Ludzie dzielą się na tych, co za śledziami szaleją, i tych, którzy mają do nich stosunek sceptyczny. Przyznam, że wyrwana ze snu i zapytana o to, po której stronie się opowiadam, pewnie odrzekłabym w pierwszym odruchu: po tej śledziosceptycznej.
Salvador Dali wymyślił telefon z homarem zamiast słuchawki. Ale cenił też homary na talerzu
Spacerując po Turynie, co krok napotkasz kawiarnie, które mają ponad 100 lat. I do każdej warto wstąpić na szybkie espresso czy poranne cappuccino
Kasza jaglana to źródło białka i witamin z grupy B. Dynia dostarcza beta-karotenu, a orzechy laskowe - nienasyconych kwasów tłuszczowych
Mateusz Gessler, znany warszawski restaurator otworzy w Hali Koszyki dwie autorskie restauracje. Będą stanowić ułamek knajp i sklepów, które pojawią się przy Koszykowej. Małgorzata Minta sprawdziła, co będzie można zjeść i kupić w nowym miejscu.
Copyright © Agora SA