Nie chcesz stać w kolejce pod sklepem albo nIe możesz lub nie chcesz wychodzić z domu? A może po żonglowaniu home office i domową edukacją nie masz ochoty na stanie przy kuchni? Jest kim się wyręczyć. Oto nasz wybór miejsc, w których zamówisz...
Wiele restauracji przeszło w tryb funkcjonowania jako lokale z "dostawą na wynos" - nawet jeśli wcześniej nie oferowały takiej możliwości. Korzystanie z takich usług to nie tylko sposób na oddech od domowego gotowania, ale też realna pomoc ulubionym...
Zuza, to jest właśnie to! - mówi Magda, dwa lata starsza siostra Zuzy. - Mieliśmy z mężem odłożone nieco gotówki, od razu podjęliśmy decyzje, by przeznaczyć je na blixer - specjalny, bardzo silny mikser, który pozwala na mielenie orzechów, bez...
Idealny smorrebrod powinien być jak ogród: otwarty, ale jednocześnie tworzący zamkniętą całość, częściowo nasłoneczniony, częściowo oferujący cień. Dobrze skomponowana kanapka powinna łączyć w sobie coś chrupiącego i kremowego, wyrazistego i...
Co zrobić z pieczywem, które nie jest już pierwszej świeżości, ale wciąż nadaje się do zjedzenia?
Im cieplej, tym częściej zdarza się nam sięgać po wysoko słodzone czy gazowane napoje. Te, niestety, nie należą do szczególnych ulubieńców dietetyków, szczególnie ze względu na zawarte w nich cukry proste.
Przyznam się, że mając do wyboru białe i zielone szparagi, zazwyczaj wybieram te drugie - głównie ze względu na łatwość ich przygotowania
Na dobre rozpoczął się sezon wycieczek, pikników i posiłków w plenerze. A ta sałatka idealnie nadaje się na takie okazje.
Wariacja na temat klasycznego wiosennego twarożku, ale z grecką nutą. Idealnie nada się jako przystawka na kolację, do kanapek do zabrania na wycieczkę rowerową lub na przekąskę na majowy piknik
Szparagami można się objadać bezkarnie, bo są niskokaloryczne.
Jajka przepiórcze warto włączyć do jadłospisu nie tylko ze względu na ich urokliwy wygląd
Z wyglądu przypomina liście konwalii, ale wystarczy przysunąć zielony bukiecik do nosa, by od razu poznać, z czym ma się do czynienia. Czosnek niedźwiedzi to wyborne ziele, które wyznacza początek sezonu na nowe, młode warzywa i zioła
Wiosna to czas generalnych porządków w kuchennych szafkach. Czas pozbyć się resztek pozostałych po szykowaniu innych dań. Przy okazji możemy przygotować tę sałatkę
Wszyscy wyczekujemy już z niecierpliwością wiosennej zieleniny. Ale na przednówku musimy wykorzystywać w daniach ostatnie zimowe warzywa. W tej sałatce znajdziesz jarmuż, który stanowi dobre źródło błonnika roślinnego, witamin C i K oraz silnego...
Zbyt zimne nie ujawni pełni swoich walorów. Zbyt ciepłe odstręczy ostrymi aromatami i wonią alkoholu. Wino jak człowiek - nie lubi mieć za zimno i szkodzi mu przegrzanie. A najbardziej - czekanie na zmiłowanie na nasłonecznionej półce lub barku.
Włosi pewnie się obruszą na takie pomysły, ale co poradzę - makaron soba kocham nie mniej niż włoskie spaghetti i czasem stosuję je wymiennie w kuchni, łamiąc wszelkie kulinarne konwenanse.
Brukselka i tofu tworzą świetną parę.
Z borowikami, roquefortem, o smaku śliwek w occie - czekoladki Kasi Malczewskiej nie tylko kosmicznie wyglądają, ale i niesamowicie smakują
Zielone curry, sycące i rozgrzewające, świetnie sprawdzi się w chłodne, posępne dni. Ta potrawa rodem z Tajlandii to też sposób na resztki warzyw, które pozostały nam z przygotowania innych potraw. Nie pozwólmy im się zmarnować!
Jarmuż to właściwie symbol zdrowego jedzenia. Jest ceniony ze względu na zawartość witaminy K i C oraz błonnika pokarmowego
Ze wszystkich słonych przekąsek najbardziej lubię prażoną kukurydzę, zwłaszcza tę domową, z wysokiej jakości ziaren. Jest bardziej wartościowa od kupnej, która zwykle jest przesolona i czasem przyrządzana na utwardzanych tłuszczach roślinnych....
Odeszłam z dotychczasowej pracy, a wkrótce potem okazało się, że jestem w ciąży. Gdy urodziła się Janina, cały pomysł nowego biznesu był gotowy do startu. Ale postanowiłam poczekać, zaufać intuicji, skupić się na Janinie, na naszej trójce i...
Egzotyczne owoce to miła odmiana po tradycyjnych, świątecznych łakociach
Idealna na prezent gwiazdkowy, szczególnie miły, bo samodzielnie wykonany
Przyprawy zazwyczaj dodajemy dla smaku. Tymczasem kurkuma czy imbir to także źródło substancji o działaniu przeciwzapalnym i antybakteryjnym. Rozgrzewającą zupę warzywną warto gotować właśnie teraz, kiedy rośnie ryzyko przeziębienia
Lassi, przysmak rodem z Indii, było inspiracją dla poniższego przepisu. Jego bazą jest kasza jaglana ceniona ze względu na lekkostrawność, zawartość białka, soli mineralnych oraz witamin z grupy B. Jest też w naturalny sposób pozbawiona glutenu.
Z radicchio, czyli gatunkiem cykorii o purpurowych liściach, warto się polubić, ale jej goryczkowaty smak nie wszystkim przypada do gustu. Jednak odpowiednio przygotowana i połączona ze słodkimi dodatkami świetnie wpisze się w jesienne menu
Aby zachować jak najwięcej wartości odżywczych, brokuły najlepiej krótko blanszować lub gotować na parze. Można je też zgrillować
Idealnie sprawdzą się jako dodatek do pieczonych mięs (np. świętomarcińskiej gęsiny), ale też jako lunch do zjedzenia w pracy
Zamiast w szkole gastronomicznej Flynn McGarry uczył się z kulinarnych programów telewizyjnych i filmików na YouTubie. Własną restaurację otworzył jako 19-latek. Nic dziwnego, że jego historię ogląda teraz cały świat. Dokument "Chef Flynn -...
Mówi się, że jedno jabłko dziennie to gwarancja zdrowia. Zwłaszcza jesienią, gdy mamy dostęp do wielu gatunków tych owoców
Jesienią dynia to stała bywalczyni mojej kuchni - nie tylko dlatego, że ładnie prezentuje się na kuchennym blacie, ale też dlatego, że to piękne warzywo można wykorzystać do wszystkiego
Dynia to świetne źródło beta-karotenu, który jest zaliczany do silnych przeciwutleniaczy, a także witaminy C.
Koper włoski to nie była w moim przypadku miłość od pierwszego wejrzenia czy raczej posmakowania. Jeśli macie podobny problem, spróbujcie go w połączeniu z kwaskowatymi, świeżymi dodatkami
To może być świetny dodatek do grillowanej ryby, świeżych serów albo tostów z razowca. A przy okazji - sposób na wykorzystanie ostatnich bakłażanów i pomidorów.
Z półek warzywniaków kuszą kolorowe warzywa sezonowe, które świetnie nadają się do przygotowania lekkiej kolacji czy obiadu. Można je też zabrać do pracy na lunch
Ten dżem nie nadaje się do długiego przechowywania, ale wytrzyma kilka dni w lodówce
Gdy zaczyna się rok szkolny, na wszystko mamy za mało czasu. Wtedy szczególnie potrzebna jest nam energia, by stawić czoło codziennym obowiązkom i napiętemu harmonogramowi dnia
Ta surówka idealnie sprawdzi się jako posiłek, który można włożyć do pudełka na lunch i zjeść w pracy lub w szkole
To mizeria podbita smakiem włoskiej bazylii. Po świeże zioła warto sięgać przez cały rok nie tylko dla ich walorów smakowych, ale także właściwości odżywczych i prozdrowotnych.
Copyright © Wyborcza sp. z o.o.