Klopsiki w sosie koperkowym to klasyczne danie obiadowe z mięsa drobiowego - wykorzystujemy tutaj delikatnego, bogatego w białko i chudego indyka. Całość podana jest w aromatycznym, ziołowym sosie na śmietanie z dodatkiem majeranku oraz gotowanymi...
Tatar z łososia i awokado to przepyszne, szybkie danie dla fanów kuchni azjatyckiej, lecz nie tylko. Nie przejmuj się, jeżeli nie lubisz surowej ryby - użyjemy wędzonej.
Spaghetti alla puttanesca bez anchois to neapolitańska odsłona włoskiego makaronu pozbawiona filetów z sardeli. Sos na bazie pomidorów, oliwek i czosnku jest bardzo wyraźny, jednak sekretnym składnikiem są tu cierpkie kapary, które ożywiają całe...
Bowl z halloumi i komosą to pomysł na obiad na bazie quinoi z dodatkiem świeżych warzyw - papryki czerwonej oraz rzodkiewki i grillowanego, słonego sera. Całości zarówno smakowo, jak i wizualnie dopełniają dymka oraz czarnuszka.
Chili z dorszem i mango to rybna potrawka, w której w sosie na bazie mleczka kokosowego łączy się słodki owoc mango, zielony groszek i kompozycja aromatycznych dodatków oraz przypraw, wśród których znajdziemy imbir, chili, kolendrę i żółtą pastę...
Grzanki z pastą z tuńczyka to propozycja zarówno na śniadanie, jak i kolację, przekąskę czy nawet przystawkę - świetnie nadadzą się jako każde z tych dań, ponieważ są bardzo zdrowe i pożywne. Zadziorności tej paście dodaje musztarda oraz dymka,...
Tagliatelle z kurkami i pistacjami to ciekawy makaron, w którym łagodne grzyby (kurki można zastąpić pieczarkami) łączą się z chrupiącymi orzechami i wyraźnymi, gorzkawymi kaparami pod pierzynką z parmezanu i natki pietruszki. Całości dopełnia...
Kanapka z jajecznicą to przepis na błyskawiczny posiłek, w którym łączymy dwa klasyki śniadaniowe - pieczywo oraz jajka.
Butter chicken z brokułami to popularne danie kuchni indyjskiej z warzywnym zielonym dodatkiem. Wyjątkowo aromatyczny, kremowy sos na bazie pomidorów i mleczka kokosowego z imbirem, czosnkiem i sekretnym składnikiem - przyprawą garam masala - osnuwa...
Ryż smażony z warzywami to banalnie proste i niezwykle szybkie w przygotowaniu danie, które jednocześnie jest wyjątkowo odżywcze i sycące. Idealna propozycja dla fanów zielonych warzyw - brokułów i groszku, a także azjatyckich akcentów, ponieważ...
Gnocchi z kurkami i suszonymi pomidorami to włoskie danie, które przyrządzimy zarówno z zakupionych w sklepie ziemniaczanych kluseczek, jak i tych wyrobionych samodzielnie w domu. Kurki obecne w przepisie możesz zastąpić pieczarkami w zależności od...
Jednogarnkowy makaron z indykiem w sosie pomidorowym to szybki przepis na pełnowartościowy, doskonale zbilansowany obiad. To posiłek idealny na zabiegane dni, dzięki któremu zaoszczędzimy sporo czasu w kuchni, nie rezygnując ze zdrowego odżywiania.
Czy warto skorzystać z usług dietetyka? Wiele osób staje przed tym dylematem, kiedy chce przytyć, schudnąć, zbudować masę mięśniową czy musi wykluczyć określoną grupę produktów ze swojej diety lub uzupełnić niedobory. Kto i kiedy powinien rozważyć...
Domowy kapuśniak to rozgrzewająca zupa o leczniczych właściwościach, w której znajdziemy mięso - boczek i żeberka wieprzowe, oraz warzywa - marchew, pietruszkę, ziemniaki i kiszoną kapustę zatopione w warzywnym bulionie. Całości dopełniają...
Grahamka z buraczkowym pesto i fetą to ciekawa kanapka na czerwonej paście, do której dodajemy czosnek, parmezan i oliwę. Całość zwieńczają słony ser feta i pikantna rukola podane razem z buraczanym pesto na pełnoziarnistym pieczywie. Doskonałe...
Tortilla z pieczonym kurczakiem poza drobiową piersią zamyka w pszennym placku cebulę, rukolę i soczystego pomidora. Daniu wyjątkowego wyraźnego, pikantnego smaku nadają dressingi - majonez oraz ostry, azjatycki sos sriracha na bazie papryczek chili...
Ciabatta z wędliną i pesto to kanapka w stylu włoskim, w której aromatycznej paście towarzyszy szynka z indyka i świeża, soczysta, chrupiąca papryka. Wszystko to podane w towarzystwie łagodnej roszponki.
Frittata z fetą i szpinakiem to błyskawiczne w przygotowaniu śniadanie, które możemy zjeść jako wytrawną przekąskę, obiad czy kolację. Doskonale smakuje też na zimno. Neutralne liście szpinaku łączą się tu ze słoną fetą, a ziemniaki sprawiają, że...
Serek wiejski z pomidorem jedzony z dodatkiem pełnoziarnistego, ciemnego pieczywa, uzupełniony świeżą bazylią, to błyskawiczne śniadanie, drugie śniadanie, kolacja czy przekąska. Zjedz w domu lub zabierz w pudełeczku na wynos!
Dorsz zapiekany z fetą i pomidorkami to przepis na szybki obiad lub kolację w śródziemnomorskim stylu. Danie jest sycące dzięki dodatkowi ryżu oraz aromatyczne za sprawą dobranych do ryby przypraw - rozmarynu i tymianku.
Czekoladowa owsianka z marchewką to przepis na błyskawiczne śniadanie, w którym ukrywamy starte warzywo. Dzięki kakao ta owsianka to doskonałe śniadanie dla dzieci łasych na słodkości, które rzadko dojadają surówki i sałatki. Węglowodanowe sycące...
Tortilla z tuńczykiem i szpinakiem w sosie śmietanowym to szybki i smaczny obiad na bazie zielonego sosu z czosnkową nutą, który stanowi doskonałe tło dla zdrowej ryby i słodkiej kukurydzy. Tak przygotowany sos możemy również z powodzeniem...
Gruszkowa owsianka to przepis na szybkie, smaczne i pożywne śniadanie, w którym znajdziemy zarówno owoce, jak i orzechy oraz nabiał dostarczający łatwo przyswajalne białko. Słodka gruszka łączy się z kremowym jogurtem i korzennym cynamonem, a całość...
Hummus domowy składa się z zaledwie kilku składników - ciecierzycy, tahini, wody oraz soku z cytryny - i przygotujemy go w parę minut.
Palona brukselka z granatem to ciekawy i niestandardowy przepis, łączący kontrastujące ze sobą smaki. Ta niespodziewana kompozycja składa się z brukselki pokrytej słodkim syropem klonowym i posypanej kwaśnymi nasionami granatu oraz sezamem...
Makaron wstążki z grzybami i boczkiem to danie, które bez wątpienia stanie się comfort foodem dla każdego, kto go spróbuje. Połączenie pieczarek i wędzonego boczku z sycącym makaronem, aromatycznym czosnkiem i kremową śmietaną skradnie serca nawet...
Makaron z kalafiorem w stylu sycylijskim to przepis na obiad, który przenosi na słoneczne włoskie wybrzeża za sprawą wyjątkowych dodatków i przypraw - suszonych pomidorów, wyraźnego czosnku, śmietankowej mozzarelli, słodkiej cebuli i...
Jajka sadzone na warzywach - pomidorkach koktajlowych i czerwonej papryce to smaczne śniadanie, które na długo zapewni uczucie sytości i dostarczy naszemu organizmowi wielu witamin i minerałów. Całość wzbogaca lekko ostra rukola i świeże pieczywo -...
Wiele osób wierzy, że na diecie odchudzającej niewskazane jest jedzenie pieczywa. W związku z tym eliminują ze swojej codziennej diety chleby, bułki, bagietki, chałki i inne wypieki. Czy to prawidłowe podejście? Więcej o pieczywie dowiesz się z...
Zupa cebulowa z grzankami to rozgrzewające danie, w którym przebija słodkawy smak duszonej cebuli i wyraźny aromat czosnku, które zanurzone są w łagodnym warzywnym bulionie. Wszystko to podane jest w towarzystwie chrupiącej grzanki z mozzarellą -...
Karaibska owsianka to przepis na odżywcze i smaczne płatki owsiane z dodatkiem nasion chia - szałwii hiszpańskiej, a ponadto banana, płatków migdałów i gęstego jogurtu będącego źródłem białka. To połączenie smaków bez wątpienia na chwilę przenosi na...
Armeriter, śląskie tosty na słodko, to polski odpowiednik francuskich tostów. Pieczywo maczamy w mleku z cukrem bez dodatku jajka, a następnie smażymy je na suchej patelni. Tosty możemy podać z dowolnymi dodatkami - od słodkich twarożków, poprzez...
Sałatka z burakiem, ciecierzycą i serem pleśniowym to proste danie wykorzystujące warzywa zarówno świeże, jak i te z puszki czy zalewy, dzięki czemu jest bardzo szybkie w przygotowaniu, a jednocześnie nie traci na wartościach odżywczych. Znajdziemy...
Kanapka z tuńczykiem i kaparami to propozycja śniadania, przekąski czy kolacji. Rybno-majonezowa pasta łączy się doskonale z wyraźnymi kaparami i pikantną rukolą.
Sałatka pomidorowa z grzankami i kurczakiem to szybki przepis na obiad złożony z prostych, świeżych składników - słodkie pomidory doskonale komponują się z soczystym mięsem, a kwaśny ocet balsamiczny i gorzkawe kapary przełamują smaki.
Fit potrawka z ciecierzycy to pyszne i szybkie jednogarnkowe danie, pełne odżywczych składników - znajdziemy tu strączki, pieczarki, marchew, pomidory, zarówno soczyste z puszki, jak i aromatyczne suszone oraz zioła i przyprawy spajające całość....
Bagietka z kozim serem i ogórkiem to prosty przepis, w którym główną rolę odgrywa wyraźna w smaku baza - nabiał z koziego mleka. Świeże warzywa - pomidor, ogórek kiszony i rukola - doskonale komponują się z serkiem na chrupiącym, podpieczonym...
Makaron penne z kalafiorem to proste danie, którego sekret tkwi w aromatycznych przyprawach i dodatkach - znajdziemy tu suszone pomidory, czosnek, cebulę i chili, wzbogacające smak warzywa.
Sałatka Bun Chay z tofu to azjatycka odsłona sałatki makaronowej. W prezentowanej wersji bazą jest makaron ryżowy, ale dobrze sprawdzi się też makaron sojowy.
Grahamka z wędliną i warzywami to prosta kanapka, którą wyróżniają niestandardowe dodatki - papryka konserwowa i ocet balsamiczny, nadające całości wyrazistego smaku. Dodatkowo zielonym elementem tej kompozycji jest pikantna rukola.
Copyright © Wyborcza sp. z o.o.