Wiersz jest cudem Co tydzień Jarosław Mikołajewski proponuje wiersz dawny albo współczesny. Jak wiersz "Pochowany w owadziej skórze" Krzysztofa Karaska. Krzysztof Karasek (ur. 1937) jest poetą, eseistą i krytykiem literackim. Współpracował z...
Wiersz jest cudem Co tydzień Jarosław Mikołajewski proponuje wiersz, klasyczny albo nowy. Na ogół niepublikowany, jak "Do wyjścia" Wojciecha Kassa. Wojciech Kass urodził się w 1964 r. Jest poetą, członkiem redakcji dwumiesięcznika literackiego...
Przepis na tagine ze szpinaku, kolendry i pomidorów: 4 łyżki oliwy 1 drobno poszatkowana cebula i 1 drobno poszatkowany ząbek czosnku lub 1/2 łyżeczki asafetydy 1 poszatkowany pęczek kolendry 1 kg świeżych pomidorów pokrojonych w kostkę (lub 2...
W kolejnym odcinku "Minta od Kuchni" odwiedzamy winebar i bistro AleWino, gdzie wraz z szefem kuchni Sebastianem Wełpa przygotowujemy risotto z zielonymi szparagami, jajkiem poche i lubczykiem, a sommeliera Olivera Koseckiego pytamy o to, jakie wino...
Wiersz jest cudem Co tydzień Jarosław Mikołajewski proponuje wiersz nowy albo klasyczny. Jak Zbigniewa Herberta Do Ryszarda Krynickiego - list, ze zbioru Raport z oblężonego Miasta i inne wiersze (1983) 12 maja Ryszard Krynicki odbierze w Warszawie...
Zapasy w Demokratycznej Republice Konga to nie tylko sport, ale też przeżycie religijne, barwne przedstawienie i jednocześnie ucieczka od trudnej rzeczywistości. Fotografuje je Colin Delfosse, z którym w Dużym Formacie rozmawia Justyna Kopinska....
Risotto z komosą ryżową i topinamburem Przepis: 3 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki asafetydy lub 3 drobno poszatkowane szalotki 2 gałązki pokrojonego w drobne plasterki selera naciowego mały korzeń pietruszki starty na tarce o grubych oczkach mała marchewka...
Małgosia Minta odwiedza od kuchni restaurację "Opasły Tom" oraz Agatę Wojdę, szefową kuchni wyróżnioną tytułem Najlepszej Szefowej Kuchni roku według polskiego wydania przewodnika kulinarnego "Gault et Millau" z którą przygotuje mus z wędzonego...
Wiersz jest cudem Co tydzień Jarosław Mikołajewski proponuje wiersz, nowy albo klasyczny, jak Miłość Cypriana Kamila Norwida (1821 - 1883). Cyprian Kamil Norwid, wybitna i jedna z najwszechstronniejszych osobistości polskiej kultury. Był poetą,...
72 rocznica powstania w Getcie przypada na niedzielę 19 kwietnia. Muzeum Historii Żydów Polskich "Polin" w związku z tym wydarzeniem organizuje społeczno - edukacyjną akcję "Żonkile". Charakterystyczne żółte, papierowe kwiaty, przypominające po...
Składniki: -2 czerwone papryki -1 szklanka orzechów włoskich -sok z 1 cytryny -1/4 szklanki oliwy -łyżka miodu naturalnego lub słodu ryżowego -1 czerwona, poszatkowana papryczka chilli (z pestkami lub bez) -nierafinowana sól do smaku -poszatkowana...
72 rocznica powstania w Getcie przypada na niedzielę 19 kwietnia. Muzeum Historii Żydów Polskich 'Polin' w związku z tym wydarzeniem organizuje społeczno - edukacyjną akcję 'Żonkile'. Charakterystyczne żółte, papierowe kwiaty, przypominające po...
Paweł Oszczyk, szef kuchni restauracji La Rotisserie w hotelu Mamaison Le Regina w Warszawie, laureat nagrody Prix au Chef de L'Avenir przygotowuje zupę krem z białych szparagów z wędzoną trocią, kompresowanym jabłkiem, marynowanymi buraczkami i...
Wiersz jest zmartwychwstaniem Co tydzień Jarosław Mikołajewski proponuje wiersz. Często niepublikowany. Bywa, że pośmiertny, jak "Snutka z ptakiem" Mariana Grześczaka. Marian Grześczak (1934 - 2010) był poetą, dramaturgiem, tłumaczem (głównie z...
Petrosjan, z pochodzenia Ormianin urodził się we Lwowie w 1965 roku. Dorastał w Petersburgu (ówczesnym Leningradzie) czyli w jednym z dwóch najważniejszych ośrodków ZSRR. Według Pawła Smoleńskiego Petrosjan jest fotografem zmiany, a współczesne...
Kilka lat temu w Dużym Formacie ukazał się reportaż Justyny Kopińskiej o przemocy w Ośrodku Socjoterapeutycznym w Łysej Górze, w którym doszło m. in. do zbiorowego gwałtu. Autorka reportażu dostała wówczas sporo maili, w tym jeden anonimowy o...
Mazurek spód: 300 g mąki gryczanej (z kaszy niepalonej) 150 g masła lub oleju kokosowego szczypta soli 4 łyżki słodu ryżowego, jęczmiennego lub syropu z agawy masa czekoladowa: 100 g masła lub oleju kokosowego 3/4 szklanki melasy buraczanej 1/2...
Wiersz jest cudem Co tydzień Jarosław Mikołajewski proponuje wiersz nowy albo klasyczny. Iacopone da Todi urodził się pomiędzy 1230 a 1236 rokiem w pięknym Todi pomiędzy Florencją a Rzymem, gdzie żyła szlachecka rodzina Benedetti. Należał do...
Wiersz jest cudem Co tydzień Jarosław Mikołajewski proponuje wiersz, klasyczny albo nowy. Często niepublikowany, jak Nieśmiertelne zadania o pociągach Marii Bigoszewskiej. Maria Bigoszewska (ur. w 1951 r. w Gnieźnie) jest poetką, prozaiczką, autorką...
Na kolejne kulinarne spotkanie Małgorzata wybrała Salto Restaurant w Warszawie. Spotkała się tam z szefem kuchni Martinem Gimenez Castro. Jaka jest kuchnia w tym miejscu? Niewątpliwie autorska, nowoczesna południowo-amerykańska. Daniem, które...
Meksyk jest krajem, który od kilkanastu lat pracowicie przeprowadza swoją własną transformację demokratyczną. Przez 72 lata rządziła tam jedna państwowa Partia Rewolucyjno-Instytucjonalna. Rządziła nie policyjnie, a autorytarnie. W 2000 roku...
Copyright © Wyborcza sp. z o.o.