Wielkanocne przepisy z warzywami i owocami. Jeśli masz dość tradycyjnej Wielkanocy, te pomysły na świąteczne dania są dla ciebie. Pięć ciekawych przepisów
Kisić można niemal wszystko - od ogórków i kapusty przez cukinie, patisony, rzodkiewki, pomidory, kalafiory i dynie po marchew, buraki czy cytryny. To bardzo proste!
Ziemniaczane placki kochamy chyba wszyscy, co najwyżej dzielimy się na tych, co jedzą je na słodko i wielbicieli wersji wytrawnej. Jedno jest pewne - nieważne do której frakcji należysz, ta wersja z gravlaksem stanie się twoją ulubioną.
Łososia marynowanego w soli, czyli gravlaksa, można jeść bez żadnych dodatków. Jeśli jednak dodamy kilka jego plasterków do sałatki, ta zyska niesamowity aromat.
Gravlax to tradycyjna dla kuchni skandynawskiej metoda marynowania surowego łososia, a zarazem mój ulubiony sposób przyrządzania tej ryby
Przygotowanie domowych kiszonek jest naprawdę proste, a do tego zajmuje dosłownie kilka chwil. Gotowe słoiki wystarczy odstawić na tydzień, a później cieszyć się ich zawartością do wyczerpania zapasów.
O korzyściach płynących ze spożycia kiszonek nie trzeba nikogo przekonywać. Kwaszone warzywa i owoce to bogactwo witamin, minerałów i dobroczynnych dla organizmu szczepów bakterii. Wypróbujcie prosty przepis na kiszone buraki!
Ziemniaczane gofry, nie wymagają dodatku żadnej mąki, a do ich upieczenia wystarcza minimalna ilość tłuszczu.
Gofry są pyszne nie tylko na słodko. Te są do tego bardzo proste do przygotowania.
Bezglutenowe gofry zawsze się udają bez względu na to, z jakiej mąki postanowisz zrobić ciasto. Są nieporównanie prostsze w wykonaniu niż naleśniki czy placki, właściwie pieką się same.
Kiedy przygotowujemy sałatkę, Możemy dowolnie łączyć smaki, produkty, faktury; sprawdzać, poprawiać, dodawać i odejmować. Ona zawsze oddaje warzywom i owocom należne im kluczowe miejsce. Teraz jest najlepsza pora na eksperymenty i poszukiwanie...
Lato to czas, kiedy sałatki z najlepszych składników niemalże komponują się same.
Kiedy przygotowujemy sałatkę, właściwie nic nas nie ogranicza. Możemy pozwolić sobie na wszystko, cokolwiek podpowie nam wyobraźnia, dowolnie łączyć smaki, produkty, faktury; sprawdzać, poprawiać, dodawać i odejmować. Posługując się naprawdę...
Polskie moskole to góralskie pieczone placki z gotowanych ziemniaków z dodatkiem mąki i soli. Cudowne w swej prostocie, przepyszne, a do tego naturalnie wegańskie i bezglutenowe (jeśli użyjemy odpowiedniej mąki), czyli dla każdego.
Gotowany bób znamy wszyscy, ale mało kto podaje do niego suszone żółtko. Ten dodatek jest jak parmezan. Można dodawać go do delikatnych kremów, risotto albo makaronu z bobem i świeżym groszkiem, pizzy, pieczonej kukurydzy z masłem, duszonych kurek,...
Ta sałatka to sadzone jajka podane z porcją sałatki, brukselki oraz grzybów. Całość posypujemy listkami kolendry i sezamem.
Ziemniaki z kasztanami pieczone w miodzie to prosta zapiekanka we francuskim stylu. O tym, że ziemniaki i kasztany najlepsze są prosto z pieca, nie trzeba nikogo przekonywać, a miód i przyprawy nadają im autentycznie wyborny smak.
Jajka pieczone w oliwie z sałatką z pomarańczy to pomysł na nieśpieszne śniadanie.
Bonet to klasyczny piemoncki deser. Tym razem przepis na bonet w wersji mini, czyli w formie małych okrągłych ciastek.
Przepisów na cataplanę jest mnóstwo, ale to właśnie mocno osadzony w portugalskiej kuchni ziemniak stanowi tu jeden z obowiązkowych składników. Niewarzywne dodatki mogą być za to dowolne: ryby, owoce morza lub mięso - w mojej wersji pojawia się...
Huevos rotos to wyborne jajeczne danie - na sycące śniadanie lub ciepłą kolację.
Tartę według tego przepisu możemy upiec z dowolnymi owocami. Świetnie sprawdzą się zarówno jabłka, persymony (kaki), grejpfruty, pomarańcze czy gruszki, jak i jagody, maliny, porzeczki lub agrest.
Kisz (quiche) z batatami i serem idiazabal z owczego mleka to przepyszna wytrawna tarta pełna warzyw, które zapiekają się pod pierzynką z owczego sera.
Ranginak - perskie ciasto daktylowe to przepyszny deser bez glutenu.
Spaghetti bezglutenowe z pistacjową kruszonką to szybki pomysł na sycący obiad lub kolację.
Te naleśniki w wersji bezglutenowej bazują na słynnych francuskich cr?pes, dlatego smaży się je jednostronnie. Gotowe naleśniki są niesamowicie lekkie i uzależniająco pyszne, ale również bardzo delikatne, dlatego ich przygotowanie może okazać się...
To klasyczne twarogowe pierogi leniwe - banalnie proste i bardzo szybkie w przygotowaniu - a jednocześnie, dzięki dodatkowi korzennych przypraw, w lekko podkręconej wersji. Mąka ryżowa sprawdza się w leniwych pierogach znakomicie, a gotowe leniwe są...
To klasyczne piemonckie ciasteczka, które wywodzą się z Tortony. Przepis na nie jest taki, że możemy z nim eksperymentować.
Kawowe risotto z nibsami jest nietypowe. Brak tu tradycyjnej bazy opartej na cebuli i czosnku. Brak wina i soli - parmezan jest wystarczająco słony.
Frytki z brukwi? Świetny pomysł! Brukiew, dzięki odpowiedniej strukturze, znakomicie nadaje się do przyrządzania tej potrawy.
Brukiew świetnie sprawdza się w zupach - przekonajcie się sami i zróbcie tymiankową zupę krem z brukwi i dyni.
Groszek duszony z porem - wariacja na temat francuskiej klasyki.
Gotowany por z sezamem to proste danie zainspirowane przepisem Andoni Luis Aduriza, dwugwiazdkowego szefa kuchni i właściciela słynnej baskijskiej restauracji Mugaritz.
Rewelacyjny obiad z tylko czterech składników! Przekonajcie się, jak smacznie i prosto można ugotować gulasz marchewkowy z kiełbasą chorizo
Poza sezonem możecie dodać mrożone owoce, np. jagody. I nie skąpcie cynamonu, który świetnie komponuje się z marchewkami
Efektowna potrawa - i jaka prosta do przygotowania! Zapiekane marchewki z aromatycznymi przyprawami
Jeśli nie macie świeżych kurek, wykorzystajcie pieczarki lub boczniaki. Też będzie smacznie!
Świetny pomysł na jarzynkę do obiadu
Cuknia jest na tyle łagodna w smaku, że bez obaw można uczynić z niej podstawę nietuzinkowego deseru. Zielony kolor lodów podbija puder z natki pietruszki.
Małe są bardzo chrupiące, duże - bardzo słodkie. Wszystkie świetnie nadają się i na jarzynkę do obiadu, i na danie główne
Copyright © Wyborcza sp. z o.o.