Fajnie jest, kiedy w domu unosi się zapach świeżego chleba. I to zrobionego własnoręcznie. Albo przez znajomych. Zawsze można się powymieniać przepisami, lub razem upiec parę bochenków. Będzie na święta i na wspólne śniadanie.
Kumkwaty to owalne cytrusy wielkości dużej oliwki. Mają słodką, jadalną skórkę i kwaskowaty miąższ.
Żabojady żab jedzą niewiele, natomiast upodobali sobie słodycze i wcinają ich bardzo dużo. Od rana do wieczora - pisze Ludwik Lewin. Oto jak wygląda słodka kuchnia francuska - prosto z Paryża.
Kraj jest malutki, ale kuchnia libańska - wielka. Prawdziwość tego podkreślanego przez Libańczyków paradoksu potwierdza obecność libańskich restauracji we wszystkich metropoliach, od Warszawy po Sydney. W Warszawie są cztery, w Sydney - 44. Ludwik...
Rajski archipelag nie tylko winem płynie. Oprócz słynnej madery oferuje także znakomite swojskie przysmaki, takie jak zupa kasztanowa czy gulasz wołowy picado. Lokalna kuchnia portugalska ma jednak i drugie oblicze: alkohol w plastikowych butelkach...
Znamy holenderskie piwo. I krowy holenderki. Sery holenderskie też nie są nikomu obce. Ale raczej nie myślimy, by ten płaski jak naleśnik kraj mógł zainteresować smakosza czymkolwiek innym. A przecież jest tam w czym zatopić zęby
Jeśli myślicie, że paryżanie jadają tylko w restauracjach, srogo się mylicie. Otóż równie często gotują fantastyczne obiady domowe. Zaglądamy do trzech kuchni: arystokratki z XVI dzielnicy, prowadzącego kawalerski żywot artysty oraz rodziny z dwójką...
Copyright © Wyborcza sp. z o.o.