Before Food Market powraca po kilku tygodniach nieobecności. Zmieniła się formuła i godzina otwarcia. Zaskakują nowi wystawcy.
Po pięciu latach działalności w Meg Mu przyszedł czas na zmiany. Przez ostatnie miesiące restauracja przechodziła gruntowną metamorfozę.
W Łodzi po raz pierwszy zorganizowano eliminacje do europejskich mistrzostw świata World Gelato Tour. W zawodach wzięło udział 21 najlepszych producentów lodów rzemieślniczych z całej Polski. Trzech z nich pojedzie w lipcu na finały do Włoch.
Nie ma cerat i aluminiowych sztućców. Jest za to przytulna atmosfera i przysmaki polskiej kuchni. Bar Mleczny Kultura wraca do korzeni, bo dawniej pod tym adresem działał kultowy Smakosz.
Warszawska sieć wegańskich burgerowni rusza na podbój Łodzi. Foodtruckowa przyczepa Krowarzyw zaparkowała w podwórku OFF Piotrkowskiej.
Jak i w czym podawać wino? Doradza Piotr Wendołowski, sommelier, właściciel składu wina i oliwy Appellation.
Tydzień przed Wielkanocą właściciel Gorącej Kiełbasiarni ma zamówienia na 400 kg "białej od Wieśka". Pomysł na robienie własnej kiełbasy podpowiedziała mu Magda Gessler.
Do niedzieli odwiedzający podwórko przy Piotrkowskiej 217 mogą spróbować burgerów, pancakesów, węgierskich kołaczy, lodów tajskich, falafeli czy hiszpańskich pączków churros. Łódź Street Food Festival wspomogą także restauratorzy z Before Food...
Od rana na śniadanie i kawę, wieczorem na spotkanie przy kieliszku dobrego wina. Na Retkini powstała nowa osiedlowa kawiarnia.
Skryta w biurowym zagłębiu restauracja oferuje tradycyjne polskie dania oraz przysmaki kuchni świata. Można tutaj wpaść na śniadanie, lunch lub zorganizować biznesowe spotkanie.
Trenerami są najlepsi kucharze, cukiernicy, barmani, bariści i sommelierzy z Polski i zagranicy. Prowadzą szkolenia dla zawodowców, ale także amatorów i pasjonatów. W Łodzi powstała pierwsza międzynarodowa szkoła kulinarna.
Były już Bałuty, teraz przyszedł czas na Retkinię. Caffe przy Ulicy podbija kolejną dzielnicę Łodzi. W ofercie pyszne śniadania, kawy i wypiekane na miejscu ciasta.
- Od Wojciecha Amaro nauczyłem się, że kuchnia polska wcale nie jest nudna i uboga. Mamy wspaniałą tradycję kulinarną, którą postaram się wpleść do swojej kuchni - mówi Arkadiusz Klimkiewicz, półfinalista pierwszej edycji Hell's Kitchen, szef kuchni...
"Kuchenne rewolucje" miały być wybawieniem dla restauracji Szafran przy Piotrkowskiej 217. Efekt był jednak odwrotny. Po wizycie Magdy Gessler lokal upadł.
Ten sam klimat, temperatura, pochodzenie. Drogi wina i oliwy zawsze były wspólne
Kulinarna strefa przy Piotrkowskiej 217 rozpoczęła projekt "Szkoła Gotowania". Trzy razy w tygodniu uczestnicy warsztatów przyrządzają dania pod okiem profesjonalnych kucharzy. W tym tygodniu pod nóż idą potrawy kuchni wschodniej.
Studenckie osiedle doczekało się pierwszej burgerowni. Oprócz amerykańskich przysmaków z wołowiny na gości czekają smażone krążki cebulowe z sosem BBQ i smakowe koktajle.
Poznali się we Wrocławiu. Jeden z nich mieszka w Berlinie. Ale to w Łodzi serwują izraelską kuchnię w ulicznym wydaniu. Nazywają się Challah.
Około 500 winnic działa w naszym kraju. Jakie trunki produkują?
Na skrzyżowaniu ulic Kilińskiego i Tymienieckiego od połowy stycznia działa nowy lokal. W odnowionych wnętrzach serwowane są dania kuchni polskiej w nowoczesnym wydaniu.
Magda Gessler kilka miesięcy temu odwiedziła restaurację Montenegro. Obyło się bez rzucania garnkami, rozbijania talerzy i zmiany nazwy. Co pozostało po "Kuchennych rewolucjach"?
Przez wiele lat prowadziła firmę budowlaną. W pewnym momencie doszła do wniosku, że najwyższy czas przestać biegać po rusztowaniach i zrobić coś stacjonarnego. Cztery lata temu Łucja Chudzik otworzyła biznes w Uniejowie
Restaurację Lavash większość łodzian kojarzy z podwórkiem przy ul. Piotrkowskiej 69. Od kilku dni prawdziwych dań kuchni ormiańskiej i gruzińskiej można spróbować także z dala od zgiełku centrum miasta.
Przez cały weekend goście odwiedzający strefę przy ul. Piotrkowskiej 138/140 będą mieli okazję spróbować przysmaków zimowego jarmarku. Na stoiskach wystawców i w restauracjach nie zabraknie pierogów z pieca, kiszonych śledzi, czy pysznego dorsza z...
- Udowadniamy, że bezmięsne święta też są bardzo smaczne, a do tego jeszcze zdrowe - mówi Bogusław Habrat, właściciel restauracji Zielona, w której od 1 grudnia aż do wigilii goście mogą zamawiać świąteczne dania w wegańskim wydaniu.
Nowa restauracja powstała w ścisłym centrum Łodzi. Sąsiaduje z urzędem marszałkowskim, Biedronką i trasą W-Z. Na gości czeka dużo przestrzeni, bogata oferta włoskich dań i uśmiechnięty kelner Alejandro.
Urok miejsca i smak dań docenili znani goście. Bywali tutaj David Lynch, Lech Wałęsa, Aleksander Kwaśniewski czy Beata Tyszkiewicz
Bean&Buddies to nowe miejsce na kawiarnianej mapie ul. Piotrkowskiej. Dzięki stałej współpracy z lokalnym producentem goście mogą zamówić tutaj kawę z różnych stron świata.
W podwórku przy ul. Piotrkowskiej 89 od połowy września działa nowa restauracja. Cztery Ściany to autorska kuchnia przyrządzana przez młodych kucharzy z międzynarodowym doświadczeniem.
Jakie wino wybrać do steka, a które idealnie pasuje do koziego sera. Rozmowa z Piotrem Wendołowskim, sommelierem i właścicielem składu wina i oliwy Appellation
Gdzie zjeść tanio i smacznie kiedy ma się okienko? Sprawdziliśmy kilka miejsc w okolicach wydziałów Uniwersytetu Łódzkiego. To subiektywny przegląd. A miejsca, w których byliśmy i jedliśmy, na pewno nie są dla smakoszy przyzwyczajonych do...
Przez dziesięć dni festiwalowe dania serwowane będą w 28 łódzkich restauracjach. Aby spróbować okazjonalnych zestawów od szefów kuchni, wystarczy zarezerwować stolik na wybrany dzień i godzinę.
Właściciele bistro Oliwka stanęli na krawędzi bankructwa. Po czterech latach prowadzenia osiedlowej restauracji wezwali na pomoc Magdę Gessler. "Kuchenne rewolucje" zakończyły się sukcesem. Przed odmienionym lokalem ustawiają się kolejki gości, a...
To obowiązkowa impreza dla miłośników ekologicznego i zdrowego stylu życia. IX Międzynarodowe Targi Żywności Ekologicznej i Naturalnej "Natura Food" są jednym z największych wydarzeń ekobranży w tej części Europy
Pofabryczne podwórko w ciągu dwóch lat zmieniło się w jedno z największych gastronomicznych zagłębi Łodzi. Organizowane są tutaj kulinarne imprezy przyciągające tłumy gości. Wystarczy wymienić Łódź Street Food Festival, Fit Bazar, czy Łódzki Dzień...
To obowiązkowe miejsce dla miłośników ekologicznego i zdrowego stylu życia. IX Międzynarodowe Targi Żywności Ekologicznej i Naturalnej "Natura Food" są jednym z największych wydarzeń ekobranży w tej części Europy
Restauracja Da Vella otworzyła nowy lokal w podwórku przy ul. Piotrkowskiej 89. W menu goście odnajdą wyrabiane na miejscu makarony, włoskie piadiny oraz barwioną atramentem z mątwy pizzę.
Kawiarnia Chimney Heaven działa od początku lipca przy ul. Narutowicza 25. Specjalnością lokalu jest wypiekany na miejscu węgierski węgierski kurtosz.
Zielone pędy świeżo zerwanego chmielu ozdabiają sufit Chmielowej Doliny. Roślinna dekoracja piwnego pubu przy Piotrkowskiej 123 wymieniana jest raz w roku po żniwach. - Chcieliśmy wyróżniać się wystrojem nawiązującym do piwa i nazwy lokalu. To...
Nie ma tutaj obsługi kelnerskiej, bogato zastawionych stołów ani wielostronicowego menu. Jest za to otwarta kuchnia i dania przyrządzane na oczach gości. Sieć Vapiano otwiera w Łodzi nową restaurację. To czwarty lokal w Polsce i 170. na świecie.
Copyright © Agora SA