"Łódzka kuchnia regionalna" jest kontynuacją wydanej dwa lata temu książki "Łódzka kuchnia czterech kultur". Tym razem autorki zabierają czytelnika w podróż po historycznych smakach nie tylko samego miasta, ale całego województwa.
Od kilku dni przy ul. Nawrot 18/20 można poczuć się jak w Neapolu. Wszystko za sprawą pizzy przyrządzanej według tradycyjnej włoskiej receptury.
W piątek rozpoczyna się druga edycja Ramen Festivalu organizowanego przez portal Jemy w Łodzi. Przez 10 dni 10 łódzkich restauracji oferować będzie japońską zupę w wyjątkowych wersjach.
Przez trzy dni łódzkie restauracje serwować będą okazjonalne dania z gęsiny. Będą też desery z jabłek i specjały kuchni roślinnej. Wszystko po to, aby przy wspólnym stole świętować 11 listopada.
Łódź to drugie po Poznaniu miasto na mapie portalu Glodny.pl. Jedzenie można zamawiać z kilkunastu łódzkich restauracji, ale twórcy serwisu zapowiadają, że oferta będzie się powiększać.
Osiedlowa pizzeria Retka za sprawą Magdy Gessler przemieniła się w Kartofel Budę. W menu nie królują jednak ziemniaki, ale burgery.
Trzy kondygnacje, tysiąc metrów kwadratowych i ponad 200 miejsc. Restauracja Affogato zmieniła adres. Autorska kuchnia Macieja Rosińskiego przeniosła się do narożnej kamienicy przy skrzyżowaniu ul. Piotrkowskiej i Roosevelta.
Zamiast zapachu świeżo wyjętej z pieca pizzy, w powietrzu unosi się aromat pieczonych ziemniaków. Pizzeria Retka przy ul. Balonowej 109 przeszła gruntowną przemianę. To kolejny lokal w Łodzi poddany "Kuchennym rewolucjom" Magdy Gessler.
WINNI to nowe miejsce w podwórku Piotrkowskiej 93. Lokal otworzyła załoga food trucka Street Menu. Na gości czekają wina z nalewaków i stół pełen przekąsek.
W piątek (13 października) rozpoczyna się trzydniowe święto kuchni roślinnej. W tym roku w Zielonych Smakach Łodzi weźmie udział 20 łódzkich restauracji i kawiarni. Lokale przygotują wegańskie dania i desery. Wszystkie specjały nawiązywać będą do...
Do OFF Piotrkowskiej wkracza Hiszpania. Wszystko za sprawą nowej restauracji. Nóż to gastronomiczny projekt pod przewodnictwem Rafała Lejmana, absolwenta grafiki i malarstwa łódzkiej Akademii Sztuk Pięknych oraz ojca sukcesu Brush Barber Shop.
Już można rezerwować stoliki na jesienną edycję Restaurant Week. Impreza potrwa od 20 do 31 października. Weźmie w niej udział 31 łódzkich restauracji.
Dużo się dzieje w gastronomii na ulicy Piotrkowskiej. Pożegnaliśmy m.in. restaurację Manana tex-mex oraz Dunkin' Donuts. Najwyraźniej łodzianom nie przypadły do gustu meksykańskie dania i amerykańskie pączki w formie, jaką proponowały te marki. W...
Na podłodze sztuczna trawa, na suficie niebo i obłoki chmur, w menu kawa i domowe ciasta. W podwórku przy Piotrkowskiej powstała nowa kawiarnia.
Portal Jemy w Łodzi już po raz drugi przyznał wyróżnienia dla twórców łódzkiej branży gastronomicznej. Nagrody wręczono podczas uroczystej gali w hotelu Tabaco.
W Agrafce nie tylko można dobrze zjeść, ale też dowiedzieć się, co słychać w łódzkiej kulturze.
Degustacje, warsztaty, spotkania ze znawcami świata gastronomii, ale przede wszystkim 120 wyjątkowych dań w 45 łódzkich restauracjach i kawiarniach. W poniedziałek (11 września) rozpoczyna się Jemy w Łodzi Food Fest, dwutygodniowe święto jedzenia i...
Na zakończenie wakacji Strefa Piotrkowska 217 zaprasza na Street Beer Festival. Przez trzy dni w centrum miasta prezentowane będą dokonania małych lokalnych browarników.
Dań spod znaku czarno-białej szachownicy Formuły 1 można spróbować już w centrum Łodzi. Restauracja Pit Stop Steak & Burger przy Piotrkowskiej 152 zaskoczy gości kulinarnymi nowościami.
Gnocchi z sosem gorgonzola i piersią indyczą oraz kilka rodzajów makaronów i burgerów. Na letnie wieczory bistro Rajskie Jadło przygotowało specjalne menu.
Oryginalny wystrój, autorskie drinki przyrządzane na bazie Jacka Daniel'sa i serwowane w efektownych słoikach, dania kuchni amerykańskiej i muzyka grana na żywo. To wszystko zamknięte na dwóch piętrach Whiskey in the Jar - nowej restauracji na rynku...
Hip-hopowy koncert, graffiti jam, amerykański street food i odsłonięcie muralu. To jedne z wielu atrakcji trzydniowego wydarzenia "Ulice, kamienice" w Piotrkowskiej 217 promującego miejską kulturę.
Skryta w rekreacyjno-wypoczynkowym kompleksie restauracja zachwyca stylowym wnętrzem i bogatym menu. Goście mogą rozkoszować się nie tylko różnorodnymi smakami, ale także urokami leśnej okolicy.
Rzemieślnicze lody przyrządzane z naturalnych składników, a może pyszne śniadania inspirowane podróżami po kulinarnych zakątkach Europy? Odkrywamy dla was miejsca, w których spróbujecie niezapomnianych smaków lata
Na zapleczu Mateusz wyciska świeży sok z marchwi, jabłek, brzoskwiń i bananów. W ten sposób powstanie "kubuś", kolejny sorbet Al Passo.
W tym roku Festiwal Transatlantyk przebiegł pod hasłem "Siła Kobiet". Szczególnie mocno wybrzmiało ono podczas kolacji Kina Kulinarnego przygotowanej przez Katarzynę Daniłowicz, szefową kuchni wrocławskiej restauracji Olszewskiego 128.
Roślinożercy i mięsożercy połączyli siły. Efekt? Nowa restauracja w ścisłym centrum Łodzi z daniami inspirowanymi kuchniami świata.
Od piątku do niedzieli podwórko przy Piotrkowskiej 217 wypełnią łódzcy producenci lodów rzemieślniczych. Każdy z nich przygotuje popisowy smak, który ocenią uczestnicy Festiwalu.
Japońska kuchnia spod znaku Ato zawitała do strefy OFF Piotrkowska. W karcie nowego lokalu goście odnajdą kilka rodzajów ramenu i orientalne przekąski.
Dania z wyselekcjonowanej wołowiny to specjalność nowej restauracji przy al. Piłsudskiego 10. Wall Street BBQ zaskoczy nie tylko amerykańskimi przysmakami, ale także wyjątkowym wystrojem.
Nowy lokal otworzył się na wprost woonerfu ul. Zacisze. W karcie królują domowe dania polskiej kuchni z włoskimi akcentami.
Rozpoczęła się sprzedaż biletów na Kino Kulinarne Transatlantyk Festival 2017. Kolację otwarcia przygotuje Wojciech Modest Amaro.
Od piątku do niedzieli w strefie przy Piotrkowskiej 217 zagości największy festiwal ulicznego jedzenia. Łódź odwiedzi blisko 30 food trucków z całej Polski.
XIV edycja Festiwalu Dobrego Smaku potrwa od czwartku do 11 czerwca. W tym roku tematem przewodnim będą śródziemnomorskie smaki. Do spróbowania będzie 58 dań, deserów i koktajli.
Połączenie koktajl baru z dobrą restauracją. Tak najkrócej można opisać Chill Bistro & Bar. Na gości nowego lokalu przy ul. Piotrkowskiej 217 czeka europejska kuchnia w autorskim wydaniu, pyszne desery i bogata oferta procentowych trunków.
Zanim zaczęli robić własny chleb, zwiedzili kilkadziesiąt piekarni i cofnęli się o 200 lat. Bo takiego pieca jak oni nie ma nikt w Polsce.
Na rozrywkowej mapie Łodzi zaszły zmiany. Jak koncerty, to w mieszkaniach. Escape roomy? Tylko na świeżym powietrzu. A i tak najwięcej osób wchodzi do wirtualnej rzeczywistości. Obok kultowych miejsc jak OFF Piotrkowska, Wytwórnia czy Niebostan...
Bubble waffle to słodki przysmak azjatyckiego street foodu. Bąbelkowe rożki wypełnione niezliczoną ilością słodyczy dotarły do Łodzi.
Sobota to prawdziwe święto dla wszystkich miłośników winnych trunków. Tego dnia w Klubie Wino nie zabraknie dobrego alkoholu i pysznego jedzenia.
Copyright © Wyborcza sp. z o.o.