Wiadomości Łódź
Wysokie temperatury i bezchmurne niebo spowodowały oblężenie łódzkich lodziarni. Sprawdziliśmy, gdzie po lody ustawiają się najdłuższe kolejki.
Kawiarniana scena Łodzi powiększyła się o nowe miejsce. Tym razem wychodzimy poza centrum miasta i udajemy się na Bałuty.
Od czwartku do niedzieli podwórko i podziemia ponad stuletniej kamienicy znowu tętnią życiem. Wszystko za sprawą nowej klubokawiarni.
Kącik zabaw, sala warsztatowa i zajęcia z animatorami. W menu - kawa, ciasta, śniadania i lunche. Kawiarnia LokaLove (ul. Tylna 5) to miejsce, gdzie rodziny poczują się jak w domu.
- Chcemy zarażać kuchnią roślinną, bo to najlepszy sposób na zdrowie i szczęście - mówią twórcy Moka Vege (ul. Próchnika 10), kolejnego punktu na wegańskiej mapie Łodzi.
Łódź znalazła się w gronie miast biorących udział w ogólnopolskim festiwalu najlepszych koktajli. W wybranych miejscach barmani przygotowali wyjątkowe menu z procentami.
15. edycja Festiwalu Dobrego Smaku rozpocznie się w środę (6 czerwca) i potrwa pięć dni. W tym roku tematem przewodnim imprezy są kuchnie narodowe. Spróbujemy kilkudziesięciu dań, deserów i koktajli.
Zaczynali trzy lata temu od food trucka. Później otworzyli stacjonarny lokal przy ul. Sienkiewicza. W zeszłym tygodniu ruszyli z nową marką. Tym razem twórcy Papuvege zapraszają na autorskie falafele.
Najpierw był ciężarowy food truck serwujący pizzę. Później przyszedł czas na stacjonarny lokal. Właśnie minął rok, odkąd Pizza Truck Garage zadomowiła się przy Piotrkowskiej 217.
Warzywne kremy serwowane w jadalnych kubkach to specjalność sieci Soup Culture. W Łodzi punkty gastronomiczne pod tym szyldem działają od niedawna na rynku Manufaktury i przy ul. Piotrkowskiej 70.
Gastronomiczne zagłębie Politechniki Łódzkiej doczekało się pierwszego lokalu z kuchnią roślinną. Do Kardamonu (ul. Stefanowskiego 17) można przyjść na wege lunche, ciasta, ale także robione na miejscu lody.
"Kuchenne rewolucje" w Łodzi. Pizzeria Famiglia per Amici zmieniła nazwę na Trattoria Bandiera Italia. Jak przemianę kameralnego lokalu przy ul. Pabianickiej 115 oceniła Magda Gessler?
Były już Bałuty i Retkinia. Teraz przyszedł czas na Chojny (ul. Rzgowska 219). Caffe Przy Ulicy podbija południową część Łodzi, ale właściciele mają apetyt na więcej.
Poutine to specjalność nowego lokalu w centrum Łodzi. W menu Pittu Pittu (ul. Piotrkowska 25) obok kanadyjskiego przysmaku znalazły się autorskie burgery i duszone żeberka.
Restauracyjny deptak Manufaktury powiększył się o nowe miejsce.
Portal Jemy w Łodzi i Łódzkie Centrum Wydarzeń zapraszają na trzecią edycję Święta Czekolady. Przez 10 dni aż 28 łódzkich restauracji i kawiarni będzie serwować wyjątkowe desery.
Ostatnie trzy miesiące przyniosły spore zmiany w łódzkiej gastronomii. Pojawiło się kilka nowych lokali. My prezentujemy te najciekawsze.
Chociaż zima nie chce się poddać bez walki, to nadejście cieplejszych dni wydaje się nieuchronne. Wiosenny klimat można poczuć już w restauracji Bawełna na rynku Manufaktury. Wszystko za sprawą nowych dań, które pojawiły się w menu.
Warszawska marka specjalizująca się w słodkościach przyrządzanych na bazie zdrowych produktów zawitała do Łodzi. W ofercie kawiarni Legal Cakes (ul. Piotrkowska 56) obok ciast, deserów i koktajli, znalazły się także śniadania.
Nowa kawiarnia w Łodzi powstała na uboczu zgiełku ul. Piotrkowskiej. Jej właścicielką jest Julia, która nie wyobraża sobie życia bez prawdziwej czekolady i kontaktu z ludźmi.
Stoiska pełne przysmaków, pokazy przystrajania koszyków i występy ulicznych artystów. Te i wiele innych atrakcji czeka na odwiedzających łódzkie jarmarki wielkanocne.
"Wege dla każdego" to hasło nowego bistro, w którym królują potrawy przyrządzane bez mięsnych dodatków. Lokal firmuje liść monstery, ale roślinnych akcentów jest tutaj znacznie więcej.
Gastro Projekt Bistro & Cafe (ul. Wólczańska 215) powstało na terenie kampusu Politechniki Łódzkiej. Łączy w sobie funkcje kameralnej restauracji, kawiarni oraz miejsca spotkań otwartego nie tylko dla studentów.
bizneslodzki
W ubiegłym roku w Łodzi otworzyło się 100 nowych lokali gastronomicznych. Restauracyjny biznes kręci się coraz szybciej, bo jedzenie na mieście staje się czymś normalnym.
Wraz z wybudowaniem kolejnego apartamentowca centrum Łodzi wzbogaciło się o nową kawiarnię. Od kilku miesięcy Qubek Cafe serwuje przy ul. Gdańskiej 141 włoską kawę oraz paletę wytrawnych i słodkich smakołyków.
Orientalne smaki w Łodzi zataczają coraz szersze kręgi. Po lokalu serwującym japoński ramen przyszedł czas na aromatyczny, sycący wietnamski rosół. Tak w skrócie można opisać zupę pho - specjalność nowej restauracji przy ul. Tuwima 1.
Dzień św. Walentego zbliża się wielkimi krokami. Dobrze wiedzą o tym szefowie kuchni łódzkich restauracji, którzy na walentynkowy wieczór szykują specjalne menu. Pary chcące celebrować miłość przy talerzach wypełnionych okazjonalnymi daniami powinny...
Degustacje, warsztaty i spotkania z producentami win z całego świata. To wszystko czeka na gości wine baru Dwa przez Cztery (ul. Roosevelta 2/4).
Ostrygi, żabnice, turboty, ośmiornice, mieczniki. Łódź doczekała się restauracji specjalizującej się w owocach morza. Skosztujemy je w Cynamonie na pl. Wolności 7/8
Urodził się we Włoszech, ale jego mama jest Polką. To od niej zaraził się pasją do gotowania. Jego kulinarny talent docenili jurorzy polskiego MasterChefa. W programie dostał się do finałowych etapów. Teraz jeździ po Polsce i robi to, co kocha...
W filiżance jakościowa kawa z polskich palarni, a nad głową zeppelin dymiący białymi obłokami. Takie wrażenia czekają na odwiedzających nową kawiarnię w podwórku Piotrkowskiej 217.
Ceglane ściany, jasne drewno i kawa najwyższej jakości. Łódzki segment kawiarni speciality wzbogacił się o kolejny lokal marki The Brick (ul. Piotrkowska 63).
Podziemia domu jubilerskiego przy skrzyżowaniu ul. Piotrkowskiej i Roosevelta są ponownie otwarte dla gości. W dawnym pubie brytyjskiej sieci od kilku dni działa restauracja Łódź Podwodna.
To był dobry rok dla łódzkiej gastronomii. Otworzyło się blisko 100 nowych lokali. Wśród nich restauracje, kawiarnie, kameralne bary, pizzerie, ale też pierwsza międzynarodowa szkoła kulinarna. Jak zmieniła się restauracyjna mapa Łodzi?
Nowa klubokawiarnia w OFF Piotrkowskiej wypełniona jest jasnymi kolorami i żywymi roślinami. Można tutaj napić się kawy, zjeść śniadanie i spróbować przyrządzanych na miejscu deserów. W karcie nie zabrakło także procentowych trunków.
Kto odkrył szampana, a kto wynalazł sposób jego szczelnego zamknięcia?
Zaczęło się od fanpage'a na Facebooku, później była strona internetowa, a po drodze dwie książki promujące łódzką i regionalną kuchnię. Twórczynie portalu "Jemy w Łodzi" opowiadają o gastronomicznym potencjale miasta prażoków i zalewajki.
Polska edycja przewodnika kulinarnego Gault&Millau ukazała się już po raz czwarty. Znalazło się w niej 16 łódzkich restauracji. Sprawdź, które z nich otrzymały najwięcej punktów i prestiżowe kucharskie czapy.
Aromatyczne zupy, pikantne curry i bułeczki na parze wypełnione smakami Tajlandii. To tylko niektóre z kulinarnych specjałów serwowanych w King Kongu, nowej restauracji przy Piotrkowskiej 217.
Dwa piętra zabytkowej kamienicy przy pl. Dąbrowskiego przemieniły się w stylową kawiarnię. W menu obok kawy i deserów na gości czeka brunch komponowany według własnego uznania.
Copyright © Agora SA