W tym roku nieco później bo nie na początku a w połowie kwietnia, spomiędzy zeszłorocznych liści i wyschniętych traw triumfalnie przebija się osobliwie aromatyczny zwiastun wiosny - czosnek niedźwiedzi.
Tych kilka pierwszych tygodni wiosny to boleśnie frustrujący czas. Za oknem jest przenikliwie zimno, wieje paskudny wiatr, siecze wstrętny deszcz, posypuje śnieg. A tymczasem - oto zakwitają forsycje. Tę rozbuchaną, żółtą radość można nawet...
Lubczyk jako zioło na miłość jest przereklamowany. Można zamiast niego spróbować soku z bratków. Przykazywano smarować nim powieki śpiącego, by, ujrzawszy nas po przebudzeniu, zapałał namiętnością. Gorczyca z kolei ma nieco niebezpieczne działanie w...
O czym Mickiewicz właściwie myślał, kiedy tak skrupulatnie wymieniał rodzaje zbóż wysiewanych na soplicowskich polach? Co jest swoją drogą moim ulubionym fragmentem upatetyzowanej do granic możliwości, wyzłoconej wielkim narodowym doświadczeniem...
Woal groźnej tajemniczości narzuca grzybom popkultura: kryminały o zbrodniach doskonałych dokonanych przy pomocy trujących grzybów, legendy, mity, nawet wiejskie plotki sprzed pięćdziesięciu lat. Do tego co jakiś czas pojawiają się chwytliwe teksty...
Chodzenie na grzyby to przeżytek, teraz liczy się sport grzybowy, który z roku na rok coraz bardziej się profesjonalizuje. Rywalizacja porywa coraz więcej śmiałków do wstawania o porze tak wczesnej, że pojawieniem się grzybiarzy w lesie o świcie...
Jesienią wyruszamy do lasu po grzyby, po spóźnione kuzynki leśnych jagód - borówki brusznice, a także owoce jarzębiny, dzikich róż i śliwy tarniny. Co można z nich przyrządzić w kuchni?
Nazw zwyczajowych i gwarowych borówki czarnej w różnych regionach Polski jest około trzydziestu, w tym najpopularniejsza - jagody. I choć nie znam nikogo, kto przerabiałby w swojej kuchni dżemy z afiny, jestem pewna, że będą tak samo pyszne jak te z...
Lubię myśleć o lipie jak o drzewie, które się troszczy. I nie chodzi o to, że herbatka z lipy ma działanie uspokajające. Dla Słowian była czymś więcej niż tylko drzewem, pod którym można odpocząć.
Dzikie kwiaty są zdrowe, smaczne i można je dodawać do dań wytrawnych oraz deserów. Nawet nie wiem, ile jest dzikich gatunków kwiatów jadalnych w Polsce. Na talerz wrzucam m.in. stokrotki, maki, chabry i czerwoną koniczynę.
Legenda o kwiecie paproci nie jest dosłownym przepisem na znalezienie tajemniczego kwiatka. To opowieść o potencjale, który tkwi w nas wszystkich, by ciągle trwać w nadziei. To szalona opowieść. Musi taka być, bo bez szczypty szaleństwa nie pokonamy...
Lilaki to rodzaj roślin z rodziny oliwkowatych. To krzewy ozdobne, które nie niepokojone sekatorem i piłami wyrastają w całkiem spore drzewa. Gatunków liczy się około 30, a pochodzą ze wschodniej Azji. W XVI wieku trafiły do Europy i do dziś mają...
Dżem truskawkowy wg najbardziej tradycyjnej receptury powinien zawierać pół kilo cukru na 1 kilogram owoców, ale takie szaleństwa zostaw szaleńcom - pisze Patrycja Machałek, autorka książki "Przetwory z owoców".
Co roku wysiewam doniczkę z rukolą, bo rośnie szybko, bezproblemowo i w razie potrzeby jest pod ręką. Ciekawe: spośród wszystkich liści, na które później kładziemy fetę i kawałki arbuza, ciesząc się z szybko ogarniętej sałatki do grilla, to rukola...
Po czym rozpoznajemy wiosnę? Ile osób, tyle odpowiedzi, a niektórzy będą ją wyczuwali nawet między podmuchami mroźnych, marcowych zawiei. W tym roku przyszło nam niecierpliwić się bardziej - mamy już kwiecień, a arktyczne wiatry, paskudne deszcze ze...
Najpraktyczniejszym narzędziem ogrodniczym okaże się łyżka stołowa, a na wysianych już doniczkach usiądzie kot. Domowe ogrodnictwo to chaos i szaleństwo
Sprawdzają się jako naturalne kosmetyki, wspomagają leczenie, dodają smaku w kuchni. Zioła rosną wszędzie, trzeba tylko wiedzieć gdzie i czego szukać. Albo zasadzić je w domu. Patrycja Machałek, autorka książki "Magia polskich ziół", podpowiada,...
W wiktoriańskiej Anglii syrop Godfrey's Cordial, mieszanka nalewki opiumowej (laudanum) z wodą i melasą, stosowano jako syrop przeciwkaszlowy i uspokajający dla dzieci i niemowląt. Zakazano go w roku 1890, a niecałe dwie dekady później uznano za...
Przetwory domowe są nośnikiem szczęśliwych i beztroskich chwil, a dzielenie się nimi przyniesie więcej radości, niż zmieści się w tym małym słoiczku, który komuś podarujesz. Przetwarzając owoce i warzywa, nie tylko będziesz sprawiać małe radości...
Copyright © Wyborcza sp. z o.o.