Pomidory w sezonie jemy od rana do wieczora. Na ¶niadanie - pomidorowa sa³atka z granatem. Na obiad - zupa z pomarañczami, duszone pomidory z kurczakiem, i jeszcze pomidor na deser. Na kolacjê podamy je z kalmarami
Zuchwa³y burak pcha siê na salony? Nic podobnego - jest tam mile widzianym go¶ciem. Opiniê prostaka ma tylko w s³owniku synonimów. W kuchni bywa gwiazd±. Do jego fanklubu nale¿y znana z dobrego gustu Magda Gessler.
W karnawa³owej kuchni rz±dz± b±belki. Nie tylko w kieliszku.
Co jecie w pracy lub w szkole? Nie¶miertelne kanapki albo do znudzenia powtarzalne przysmaki z pracowniczej sto³ówki? Je¶li chcecie zadbaæ o woje zdrowie i rozkosze podniebienia, zmieñcie obyczaje.
Na YouTubie od trzech lat ¶wiêci triumfy kana³ Binging with Babish (3 miliony subskrypcji i 300 milionów ods³on), na którym Andrew Rea odtwarza dania z ulubionych filmów. Teraz przyszed³ czas na ksi±¿kowy przewodnik kulinarny dla kinomaniaków.
Ina Rybarczyk, autorka bloga True Taste Hunters, wraca z drug± ksi±¿k±. Po¶wiêca j±, podobnie jak pierwsz± publikacjê, wegañskiej kuchni bez glutenu i rafinowanego cukru.
"Zakrêtka. Wszystko czego chcesz siê dowiedzieæ o winie, tylko nie masz kogo zapytaæ" to propozycja dla tych, którzy o winie chcê siê dowiedzieæ czego¶ wiêcej.
Pierwsza dama polskiej kuchni Lucyna Æwierczakiewiczowa to postaæ nietuzinkowa. "Jest jak rtêæ, wszêdzie siê wci¶nie", "Po co jej pokora?", "Gotowa wydrapaæ oczy", "Zdobywa, co chce" - ju¿ tytu³y niektórych rozdzia³ów ksi±¿ki daj± wyobra¿enie na...
O podrobach, ¶limakach, rakach czy królikach wie wszystko. Od paru lat serwuje je ze swojego food trucka, a od niedawna w telewizji Food Network. Poznajcie "kuchniê dla odwa¿nych" Walentego Kani.
Pâté z w±tróbki drobiowej i cydru z galaretk± cydrow± to delikatny, aksamitny pasztet - idealny do tartinek i grzanek. Mo¿e to pomys³ na romantyczn± kolacjê walentynkow±.
Zupa piwna z cheddarem i chrupi±cym boczkiem. Brzmi nie¼le i tak te¿ smakuje szczególnie w walentynki. Spróbujcie koniecznie!
Szukacie pomys³u na efektown± walentynkow± przek±skê - przygotujcie ³ódeczki z cykorii z past± z awokado i wêdzonym ³ososiem marynowanym w szampanie.
Co podaæ na karnawa³ow± kolacjê - np. efektowne danie rybne - halibuta w glazurze piwnej pieczonego z pietruszk±.
O jedzeniu wypowiadaj± siê dzi¶ chêtnie niemal wszyscy, niewielu jest jednak tak interesuj±cych rozmówców jak prof. Jaros³aw Dumanowski specjalizuj±cy siê w kulturowej historii kuchni i jedzenia. Je¶li chcieliby¶cie siê dowiedzieæ, co ma do...
Publikacja "Thug Kitchen. Gotowanie bez zbêdnego pieprzenia" kierowana jest do lubi±cych ostry jêzyk m³odych (cia³em lub duchem) czytelników, którzy chcieliby nauczyæ siê efektownie gotowaæ w stylu wege.
Co podaæ na karnawa³owy obiad - np. kawa³ki kurczaka marynowane w cydrze, imbirze i chili z cydrowym chutneyem jab³kowo-cebulowym.
"Tradycje kulinarne Finlandii" to gratka dla fanów kuchni skandynawskiej!
"S³odko-kwa¶na historia" Ngo Van Tuonga i Doroty Podlaskiej to historia Stadionu Dziesiêciolecia i przewodnik po wietnamskich smakach w jednym.
Ksi±¿ka "God food. Boska kuchnia Malki Kafki" powsta³a z my¶l± o tych, którzy szukaj± w posi³kach boskiego pierwiastka.
Ksi±¿ka "Gotujê, nie marnujê. Kuchnia zero waste po polsku" Sylwii Majcher przyda siê wszystkim, którzy chc± gotowaæ bardziej ekonomicznie.
"Kuchnia Iwaszkiewiczów" Marii Iwaszkiewicz to anegdoty, opowie¶ci rodzinne i receptury wybrane z trzech publikacji autorki.
Gotowanie wed³ug przepisów Yotama Ottolenghiego nie wszystkim kojarzy³o siê do tej pory z czynno¶ci± najprostsz± i najszybsz±. Teraz jest inaczej. W ksi±¿ce "Ottolenghi. Prosto" ka¿dy znajdzie co¶ ³atwego na swój sposób.
W kuchni ¿ydowskiej sporo jest potraw wegetariañskich. Je¶li chcieliby¶cie je poznaæ, zajrzyjcie do ksi±¿ki "Hazana" Paoli Gavin.
"Jamie gotuje po w³osku" Jamiego Olivera to ju¿ druga ksi±¿ka brytyjskiego kulinarnego bo¿yszcze po¶wiêcona kuchni s³onecznej Italii.
"Wegañskie s³odycze" Karoliny Gawroñskiej to zbiór sprawdzonych przepisów na domowe wersje sklepowych ³akoci.
Od czego siê zacz±³ nasz toksyczny zwi±zek z cukrem? Jak dosz³o do tego, ¿e zacz±³ rz±dziæ ¶wiatem? Odpowiedzi na te pytania udzielaj± Dariusz Kortko i Judyta Wato³a w fascynuj±cej ksi±¿ce "S³odziutki. Biografia cukru".
"Dwudziestolecie od kuchni" Aleksandry Zaprutko-Janickiej to pasjonuj±ca opowie¶æ o kulinarnej historii przedwojennej Polski.
Je¶li przyjdzie wam apetyt na rodzime specja³y, zajrzyjcie do ksi±¿ki "Nowoczesna kuchnia polska" Darii £adochy.
"W³oska sztuka dobrego gotowania" Pellegrina Artusiego jest, jak g³osi podtytu³, "legendarnym dzie³em s³awnego gastronoma z Romanii".
Nie potrafiê powiedzieæ, co lubiê bardziej: je¶æ, podró¿owaæ czy czytaæ. Dlatego proponujê czytelnikom subiektywn± wyprawê do W³och tropem równocze¶nie i miejsc, i jedzenia - mówi Bartek Kie¿un, autor ksi±¿ki "Italia do zjedzenia", która otrzyma³a...
Co mo¿e wynikn±æ ze spotkania dwóch facetów obdarzonych doskona³ym wyczuciem smaku: ambitnego, poszukuj±cego szefa kuchni i specjalizuj±cego siê w trunkach dziennikarza? ¦wietna ksi±¿ka - "Miêdzy wódk± a zak±sk±" Aleksandra Barona i £ukasza Klesyka!
Czas odczarowaæ resztki! Niech nie kojarz± siê z tym, co wyci±gamy ze ¶mietnika. Pokazujê je jako pe³nowarto¶ciowe produkty i podpowiadam, do jakich dañ je wykorzystaæ - mówi Sylwia Majcher, autorka ksi±¿ki "Gotujê, nie marnujê"
A¿ 120 nowych przepisów znanej blogerki, tym razem na wszystkie sezony. Skusicie siê na "Moje wypieki na ca³y rok" Doroty ¦wi±tkowskiej?
Zwyczajowe godziny podawania ¶niadania rozci±gamy jak gumkê recepturkê, a do klasyki ¶niadaniowego menu podchodzimy nonszalancko, zachowuj±c jednak zdrowy rozs±dek - mówi± Kasia i Zosia Pilitowskie, w³a¶cicielki krakowskiego baru Ranny Ptaszek i...
Czy banalna pyra mo¿e jeszcze czym¶ zaskoczyæ? Znana aktywistka kulinarna z Podlasia udowadnia, ¿e tak - zajrzyjcie do ksi±¿ki "Ziemniak" Joanny Jakubiuk.
Oto pierwsza rodzima ksi±¿ka kulinarna z przepisami na bowl food - "Miska szczê¶cia" Laury Osêki.
Jeste¶cie gotowi na kulinarn± przygodê pe³n± i swojskich, i egzotycznych aromatów? No to naostrzcie no¿e, w³ó¿cie fartuchy i zaopatrzcie siê w ksi±¿kê "Szafran, miêta i kardamon" Samar Khanafer.
¯ycie jest skomplikowane, ale gotowanie wcale nie musi takie byæ - pisze brytyjska gwiazda kulinarna Nigella Lawson w swej najnowszej ksi±¿ce "Przy moim stole. ¦wiêtowanie codzienno¶ci".
Publikacja "Brain maker. Zdrowa g³owa" dr. Davida Perlmuttera i Kristin Loberg to ¶wiatowy bestseller naukowca, którego byæ mo¿e pamiêtacie z ksi±¿ki "Grain brain. Zbo¿owa g³owa".
Chcieliby¶cie poszerzyæ wiedzê na temat rodzimej tradycji kulinarnej? I ugotowaæ czasem co¶ z repertuaru zapomnianych polskich smaków? Polecam lekturê ksi±¿ki "Kuchenny kredens. Polska kuchnia przedwojenna" Moniki ¦migielskiej.
Copyright © Agora SA