Przybysze z niemal całej Polski uczynili z Sudetów oazę kulinarnej różnorodności. To dobra wiadomość m.in. dla narciarzy.
Choć jest częścią Wielkopolski, ziemia kaliska stworzyła swoją własną wersję kuchni regionalnej. Okolice Kalisza zachwycą was swoją bogatą kulturą
Przedwojenna kuchnia salonowa, szarzyzna PRL-u i bogactwo kultur napływowych. Kuchnia Warszawy i jej najbliższych okolic to wyjątkowy splot tradycji i smaków.
W sercu Wielkopolski na scenie kuchennych zmagań główną rolę gra ziemniak, prawdziwym celebrytą jest jednak rogal świętomarciński.
Jeżeli kochacie pierogi, kajaki i dziką przyrodę, na Lubelszczyźnie poczujecie się jak w niebie
Muzea, skanseny, przyroda Puszczy Bolimowskiej. Łowickie to kraina prawdziwie mlekiem i śmietaną płynąca.
Ziymnioczki, poleśniki, sztuchanki, kluski fusne, gorzała świyczka - nazwy tych potraw mówią niewiele, ale każda kryje w sobie mnóstwo smaku i historii.
Nad Bajkał pojechałem poznać smak pradawnej ryby niespotykanej w żadnym innym miejscu na świecie. I napić się herbaty z samowara.
Lubuskie wyrosło na centrum polskiego winiarstwa. Ale to nie jest jedyny atut tego malowniczego regionu.
Kulinarnymi atutami regionu są produkowane tradycyjnymi metodami kiszonki oraz ryby - głównie słodkowodne. Mimo bliskości morza.
Od gęstych treściwych zup przez ziemniaczane kluski po ryby, dziczyznę i zagrodowe sery. Żuławskim kulinariom daleko jest do nudy. Ale nie tylko dla jedzenia warto tu przyjechać.
Choć główną rolę gra tu śledź, wystarczy spędzić na Kaszubach tylko kilka dni, by przekonać się, że miejscowe tradycje kulinarne są znacznie bogatsze.
Wyśmienite miody, słynna gęsina i czarna polewka oraz niepowtarzalne krajobrazy. Na wizytę na Kujawach lepiej zarezerwować nieco więcej czasu.
Saranda kusi słońcem, morzem ciepłym nawet w listopadzie i starożytnymi zabytkami
W czerwcu spokojna na co dzień Essaouira żyje muzyką z całego świata. Warto tu wtedy być!
Copyright © Wyborcza sp. z o.o.