Reżyserce udało się utrwalić na taśmie intymny świat kuchni swojej babci. W filmie "Oma & Bella" dwie charyzmatyczne kobiety po osiemdziesiątce - babcia Oma i jej przyjaciółka Bella - celebrują życie przez gotowanie. Odtwarzają smaki z dzieciństwa:...
Gotujący mężczyzna to styl, który jest przejawem ewolucji współczesnych mężczyzn. Zdobywanie wiedzy kulinarnej to konieczność. Dlatego nie będę się wściekać - panowie, gotujcie i karmcie. Ja napiję się wina
Kapusta pekińska uchodzi za warzywo pospolite i nudne. Są jednak miejsca na świecie, gdzie jest czczona
Kierowca popatrzył na mnie i podał mi bułkę z mielonym
Fryzjer zaczyna sylwestra o świcie i kończy tuż przed balem. Czarodzieje głów, czas odłożyć nożyce i ruszyć w tany!
Można serwować na zimno w podpieczonej ciabatcie posmarowanej pesto z roztopionym słodko-orzechowym ementalerem. Znakomita jest meksykańska tostada. Na ciepłej tortilli układam dodatki, np. fasolę, salsę pomidorową, awokado, ser, sałatę i kurczaka.
Poznajcie przepisy na pyszny karmel i ciastka z migdałami w karmelu
Teraz jest na niego sezon, bo nie daje się zimnu. Trzeba tylko umieć go przygotować
Warto ją jeść właśnie teraz, kiedy żółci się na straganie
Zaskakujący awans butelki Squeeze z fast foodu na współczesne stoły. A na dodatek jej nową wersję zaprojektował Arian Brekveld, którego prace znajdują się między innymi w MoMA w Nowym Jorku!
Jestem maniakiem jedzenia, książek kulinarnych i Donny Hay. Niechęć do diet to motto jej twórczości. Rozumiecie, dlaczego ją uwielbiam?
Prezentacja jedzenia jest dziś równie ważna jak jego smak
Upiekłam pyszne maślane bułeczki. Robię zdjęcie i wrzucam. W tej samej sekundzie Rachel Khoo informuje, że w najnowszym "London Evening Standard" podaje przepis na "perfect little brioche". No cóż, ona ma 1154 "polubienia", ja około 20.
To start do przygotowania wielu prostych dań. Pesto mieszasz z makaronem, ziemniakami czy owocami morza - i danie gotowe!
Ważny jest delikatnie zwęglony brzeg, moment krojenia, wypływający sok i pierwszy kęs
O tej samej godzinie zasiedli przy stole fani literatury Harukiego Murakamiego. Jedli ?spadającą rybkę? Kafki Tamury i skórkę z łososia pana Komury
Ciepłe, z roztopionym masłem, dżemem, serem, polane strużką oliwy, z pomidorem i listkiem bazylii - to kwintesencja prostego jedzenia
Tofucznica ze szczypiorkiem, sałatka jarzynowa z majonezem z mleka sojowego, jaja od znajomej kury
Czas pędzi, zmieniamy się, a koper wciąż pachnie tak samo
Sycylijka osiągnęła sukces, choć we Włoszech produkcja win to głównie męski fach
Dziwi was brak przepisów w piśmie kulinarnym? A czy "Vogue", pokazując sukienkę, dołącza wykrój?
Mleko, jaja, mąka, cukier. Z tego, co masz w lodówce, wyczarujesz pyszności. Nie chodzi o banalne afrodyzjaki i czerwone serduszka
Niedoceniana kapusta kojarzona z tanią kuchnią bez wyrazu może?zaskoczyć. Usmaż ją w?stylu?indyjskim na?ostro
Obieraczką lub na mandolinie wystrugaj danie z zimowych warzyw
Obiad w meblowym, befsztyk w mięsnym - co jemy, pijemy i kupujemy w 2014 roku
Kto zna lepiej pracowników niż ich szef? Postanowiłam dostosować prezenty do ich osobowości i wyglądu. Zobaczcie, jak pozują
Dziś dobry kucharz to ten, który gotuje w 15 minut! Dlaczego mam biegać po kuchni?
Stoję przed sokowirówką i zastanawiam się - brudzić czy nie?
To idealne danie imprezowe. Potrzebny jest kawałek łososia, sól, koper i czas. Mało pracy, a przekąska wyjątkowa
Krucho szeleszczące wytrawne ciastka łatwo zrobić samemu. Będą bez konserwantów
Surowy, pieczony, smażony w głębokim tłuszczu. Na ostro i łagodnie. W tym roku ma swoje pięć minut
Po wielu eksperymentach zawęziłam listę swoich ulubionych serów do czterech. Na pierwszym miejscu jest włoska gorgonzola, kolejne to francuski roquefort, angielski stilton i nasz rokpol
Quick service to światowy trend. Małe porcje, wysoki standard, niska cena
W czasach, kiedy desery przypominają futurystyczne pojazdy, a fluorescencyjne kolory decydują o ich sprzedaży, popularność rolady zbladła
Zieloną paszą nazywa szpinak mój kumpel, który uprawia warzywa w starej oponie
Kiedy polewam przyrumienione tosty syropem klonowym, chciałabym, aby niedziela była codziennie
Główną zasadą tajskiej kuchni jest ?łapanie? harmonii między smakiem kwaśnym, słodkim, ostrym, gorzkim i słonym
Barmani sięgają po egzotyczne składniki, używają zaawansowanych technologii, maszyn, tworzą nowe smaki i konsystencje. Zacierają granicę między jedzeniem i piciem.
Mogą być owocowe, ziołowe, warzywne, ale mogą też być niepoprawne politycznie. Udowodnił to londyński projektant i aktywista
Po obejrzeniu jednego z odcinków kulinarnego show Gordona Ramsaya skoczyłam do pobliskiego sklepu po białą czekoladę i jeszcze tego samego wieczoru robiłam blondie
Copyright © Wyborcza sp. z o.o.