Marta Dymek
-
Kapusta z czerwoną fasolą i tequilą idealna na karnawał. Przepis Marty Dymek w stylu meksykańskim
Marta Dymek proponuje świetną kapustę, której smak podkręca meksykańskimi dodatkami.
18-01-2020 09:36 -
Wegańskie brownie piernikowe
Wegańskie brownie piernikowe Marty Dymek będzie prawdziwym przebojem tych świąt, jeśli śliwki dodatkowo krótko podgotujemy w winie, whiskey lub kawie. Będą wtedy niewyobrażalnie smaczne.
19-12-2019 15:02 -
Marty Dymek wigilijna kapusta z czerwoną fasolą i tequilą
Na wigilię zamiast grochu z kapustą proponuję kapustę z czerwoną fasolą. Jak wszystkie potrawki z kapusty tak i ta najlepiej smakuje następnego dnia.
18-12-2019 14:38 -
Wietnamski bulion z dynią
Dynia to doskonała baza rosołów pochodzących z Azji, zarówno tej Południowo--Wschodniej, jak i z Chin czy Japonii. Jej słodycz w połączeniu z aromatem grzybów i sosu sojowego zapewnia zupom odpowiedni balans. Właśnie równowaga smaków słodkiego,...
29-11-2019 14:27 -
Chińskie pierożki z dynią
Jeśli nie dacie rady zjeść wszystkich pierogów od razu po przygotowaniu, nic nie szkodzi. Świetnie smakują odsmażone. I jeszcze jedno - naprawdę obficie moczcie pierożki w sosie. Bo ten sos to coś więcej niż śmietana na pierogu, to obowiązkowy...
21-11-2019 15:20 -
Kisiel marchewkowo-pomarańczowy
Kisiel ten to szybki deser na bazie świeżego soku z marchewki i pomarańczy.
10-10-2019 09:53 -
Pâté z bakłażana
Bakłażana najpierw pieczemy w piekarniku, potem mieszamy z kilkoma składnikami. Przepisy Marty są szybkie i bardzo łatwe. A efekt? Doskonały!
27-09-2019 14:40 -
Podstawowy sos z pieczonych pomidorów
Sos pomidorowy jest świetną bazą do wielu potraw - Marta podpowiada których. Do jego przygotowania wybieramy dojrzałe i zdrowe warzywa.
01-09-2019 14:23 -
Proste curry ziemniaczane
Temperowanie za pomocą podsmażonych przypraw to także świetna sztuczka, kiedy jakieś danie wam nie wyjdzie.
16-07-2019 15:17 -
Wegańska zupa z bobem z zieloną salsą ze szczypiorku
Zupa z bobu i ziemniaków jest delikatna, Marta Dymek dodała więc do niej szczypiorkową salsę, która robi całe danie.
11-07-2019 08:34 -
Jaglany budyń pomarańczowy z rabarbarem
W przygotowaniu dobrego budyniu jaglanego najważniejsze są dwie rzeczy: rozgotowanie i zblendowanie kaszy. Wtedy deser jest naprawdę kremowy, puszysty i aksamitny.
15-06-2019 15:15 -
Wegańska babka kokosowa
Jeśli u was w domu wszyscy jakimś cudem lubią rodzynki, to możecie je śmiało dorzucić do ciasta - zwłaszcza namoczone w rumie.
19-04-2019 13:15 -
Pasztet wegański fasolowy nie tylko na Wielkanoc
-
Wegańska kanapka z tofucznicą, czyli bruschetta z tofu i pomidorkami
Bruschetta z tofucznicą i pomidorkami to wegańska wersja śniadaniowego dania - grzanki z jajecznicą.
25-03-2019 16:00 -
Zielony wegański makaron
-
Wegański wiosenny twarożek
Wegański wiosenny twarożek można zjeść tradycyjnie na kanapkach, ale też wykorzystać go tak jak poznański gzik i zjeść z ciepłymi ziemniakami. Idąc tym tropem, warto też spróbować twarożku z innymi warzywami na ciepło - świetnie smakuje z brokułami,...
11-03-2019 08:17 -
Imprezowa pieczona marchewka
Imprezowa pieczona marchewka to pomysł na wegańską przekąskę w trzech odsłonach.
23-02-2019 07:59 -
Wegański bigos karnawałowy
Na koniec karnawału zapraszamy na wegański bigos.
21-02-2019 07:54 -
Wegańskie pączki z sezamem
Smażone wietnamskie pączki z sezamem zrobicie bez trudu, słuchając rad Marty Dymek.
11-02-2019 08:54 -
Wegańskie pieczone donuty z czekoladą
Oto ostatkowe słodkości w wersji wegańskiej, czyli pieczone donuty z czekoladą.
07-02-2019 09:28 -
Wegański smalec z białej fasoli z boczniakami
Zrobienie wegańskiego smalcu z białej fasoli z boczniakami jest tak proste, że nie może się on nie udać. Sprawdzi się na każdej imprezie.
04-02-2019 08:06 -
Wegański drożdżowy ślimak z pieczarkami
Wegański ślimak z pieczarkami to propozycja Marty Dymek na imprezową przekąskę.
01-02-2019 09:51 -
Świąteczny majonez wege
-
Wigilijna kapusta z dynią, żurawiną i grzybami
-
Kiszona kapusta z morelami
Kiedy nie macie pod ręką wielu składników, zbudujcie smak przez połączenie kwaśnej kapusty ze słodkimi suszonymi morelami.
17-10-2018 14:33 -
Najprostszy krem z dyni
-
Szybkie curry z kapusty
Większość aromatu tego dania dają liście limonki kaffir. Warto je kupić i mieć gdzieś na półce lub w zamrażarce - kosztują kilka złotych, a można przechowywać je przynajmniej rok. Jeśli jednak nie macie liści kaffiru, użyjcie skórki otartej...
26-09-2018 15:36 -
Chlebowa zupa z pomidorów
Jeszcze zdążymy zrobić pyszną zupę z pomidorów malinowych!
23-09-2018 16:13 -
Sierpniowe bakłażany
Korzystając z pełni lata - siekamy lub blendujemy wszystkie sezonowe warzywa. Marta podpowiada, jak je łączyć.
18-08-2018 17:32 -
Granola na lato
O tej porze roku jej skład jest inny niż zimą, bo jemy ją ze świeżymi owocami, które nie lubią nadmiaru wyrazistych przypraw i innych dodatków.
30-07-2018 12:08 -
Keczup z truskawek i pikantne cukinie - letnie nasycenie od Marty Dymek
Mocne kolory, intensywne smaki - lato to czas warzyw i owoców. A Marta wyciska z nich wszystko, co najlepsze. Dołączysz?
06-07-2018 09:33 -
Sezonowe koktajle od Marty Dymek - tajski truskawkowy i polski z płatków owsianych
O tej porze roku można znacznie prościej niż zimą przygotować coś pysznego. Wszak sezon trwa! Marta proponuje napoje na bazie mleka roślinnego.
27-06-2018 12:34 -
Bakłażan i cukinia w trochę innym wydaniu - przepisy Marty Dymek
To spaghetti jest nieprzyzwoicie smaczne na gorąco i jeszcze lepsze następnego dnia na zimno. Cukiniowe ciasto z kolei zachwyca delikatnym smakiem. Marta Dymek rozwija przepisy ze swojej ostatniej książki.
21-06-2018 08:52 -
Polub szczaw i tapiokę - przepisy Marty Dymek
Apetyczne kulki skrobi z bulwy manioku, czyli tapioki, dodaje się do najmodniejszych koktajli. Zobaczcie, co jeszcze można z niej zrobić. Marta ma też sposób na to, by polubić szczaw.
07-06-2018 13:52 -
Twarożek i lody, gdy nie jesz nabiału? To da się zrobić!
Nie możesz jeść nabiału, a tęsknisz za twarożkiem na śniadanie i lodami na deser? Serek tofu na kanapce pachnie tym, czym go przyprawisz. Za to kokos nie wymaga żadnych dodatków. Wystarczy dać mu rozkwitnąć pełnią aromatu.
01-06-2018 16:12 -
Zawijamy wiosnę! Marta Dymek pokazuje, jak zwijać spring rollsy, by się nie rozpadały
Ma być soczyście, zielono i lekko, najlepiej z tego, co akurat mamy w lodówce. Marta zaprasza nas do rolowania wiosennych warzyw. Co ważne, to spring rollsy, które w końcu się nie rozpadają.
25-05-2018 12:33 -
Szparagowy raj - pesto ze szparagów i szparagi po koreańsku
Jest maj, są szparagi. Marta proponuje, by je zgrillować lub zmiksować na delikatne w smaku pesto do makaronu lub smarowania kanapek.
03-05-2018 14:21 -
Wegańskie święta według Marty Dymek - mazurek chałwowy i sos tatarski
Marta podpowiada: wegański majonez to świetna baza do smakowych sosów. Spróbujcie zblendować go z rzeżuchą, czosnkiem albo suszonymi pomidorami. Warto!
30-03-2018 10:33 -
Baba i majonez, czyli wegańska Wielkanoc
Święta bez tej pary po prostu się nie liczą! Dla wegan to wyzwanie, ale Marta Dymek dobrze wie, których produktów roślinnych użyć, aby smak potrawy był zachwycający.
29-03-2018 08:48 -
Jarskie przepisy na Wielkanoc
Pasztet na Wielkanoc zrobić wypada. Galareta albo terrina też należą do świątecznych evergreenów. Co ma począć jarosz? Wypróbować nasze przepisy!
23-03-2018 11:40