Marta Dymek proponuje świetną kapustę, której smak podkręca meksykańskimi dodatkami.
Wegańskie brownie piernikowe Marty Dymek będzie prawdziwym przebojem tych świąt, jeśli śliwki dodatkowo krótko podgotujemy w winie, whiskey lub kawie. Będą wtedy niewyobrażalnie smaczne.
Na wigilię zamiast grochu z kapustą proponuję kapustę z czerwoną fasolą. Jak wszystkie potrawki z kapusty tak i ta najlepiej smakuje następnego dnia.
Dynia to doskonała baza rosołów pochodzących z Azji, zarówno tej Południowo--Wschodniej, jak i z Chin czy Japonii. Jej słodycz w połączeniu z aromatem grzybów i sosu sojowego zapewnia zupom odpowiedni balans. Właśnie równowaga smaków słodkiego,...
Jeśli nie dacie rady zjeść wszystkich pierogów od razu po przygotowaniu, nic nie szkodzi. Świetnie smakują odsmażone. I jeszcze jedno - naprawdę obficie moczcie pierożki w sosie. Bo ten sos to coś więcej niż śmietana na pierogu, to obowiązkowy...
Kisiel ten to szybki deser na bazie świeżego soku z marchewki i pomarańczy.
Bakłażana najpierw pieczemy w piekarniku, potem mieszamy z kilkoma składnikami. Przepisy Marty są szybkie i bardzo łatwe. A efekt? Doskonały!
Sos pomidorowy jest świetną bazą do wielu potraw - Marta podpowiada których. Do jego przygotowania wybieramy dojrzałe i zdrowe warzywa.
Temperowanie za pomocą podsmażonych przypraw to także świetna sztuczka, kiedy jakieś danie wam nie wyjdzie.
Zupa z bobu i ziemniaków jest delikatna, Marta Dymek dodała więc do niej szczypiorkową salsę, która robi całe danie.
W przygotowaniu dobrego budyniu jaglanego najważniejsze są dwie rzeczy: rozgotowanie i zblendowanie kaszy. Wtedy deser jest naprawdę kremowy, puszysty i aksamitny.
Jeśli u was w domu wszyscy jakimś cudem lubią rodzynki, to możecie je śmiało dorzucić do ciasta - zwłaszcza namoczone w rumie.
Bruschetta z tofucznicą i pomidorkami to wegańska wersja śniadaniowego dania - grzanki z jajecznicą.
Wegański wiosenny twarożek można zjeść tradycyjnie na kanapkach, ale też wykorzystać go tak jak poznański gzik i zjeść z ciepłymi ziemniakami. Idąc tym tropem, warto też spróbować twarożku z innymi warzywami na ciepło - świetnie smakuje z brokułami,...
Imprezowa pieczona marchewka to pomysł na wegańską przekąskę w trzech odsłonach.
Na koniec karnawału zapraszamy na wegański bigos.
Smażone wietnamskie pączki z sezamem zrobicie bez trudu, słuchając rad Marty Dymek.
Oto ostatkowe słodkości w wersji wegańskiej, czyli pieczone donuty z czekoladą.
Zrobienie wegańskiego smalcu z białej fasoli z boczniakami jest tak proste, że nie może się on nie udać. Sprawdzi się na każdej imprezie.
Wegański ślimak z pieczarkami to propozycja Marty Dymek na imprezową przekąskę.
Kiedy nie macie pod ręką wielu składników, zbudujcie smak przez połączenie kwaśnej kapusty ze słodkimi suszonymi morelami.
Większość aromatu tego dania dają liście limonki kaffir. Warto je kupić i mieć gdzieś na półce lub w zamrażarce - kosztują kilka złotych, a można przechowywać je przynajmniej rok. Jeśli jednak nie macie liści kaffiru, użyjcie skórki otartej...
Jeszcze zdążymy zrobić pyszną zupę z pomidorów malinowych!
Korzystając z pełni lata - siekamy lub blendujemy wszystkie sezonowe warzywa. Marta podpowiada, jak je łączyć.
O tej porze roku jej skład jest inny niż zimą, bo jemy ją ze świeżymi owocami, które nie lubią nadmiaru wyrazistych przypraw i innych dodatków.
Mocne kolory, intensywne smaki - lato to czas warzyw i owoców. A Marta wyciska z nich wszystko, co najlepsze. Dołączysz?
O tej porze roku można znacznie prościej niż zimą przygotować coś pysznego. Wszak sezon trwa! Marta proponuje napoje na bazie mleka roślinnego.
To spaghetti jest nieprzyzwoicie smaczne na gorąco i jeszcze lepsze następnego dnia na zimno. Cukiniowe ciasto z kolei zachwyca delikatnym smakiem. Marta Dymek rozwija przepisy ze swojej ostatniej książki.
Apetyczne kulki skrobi z bulwy manioku, czyli tapioki, dodaje się do najmodniejszych koktajli. Zobaczcie, co jeszcze można z niej zrobić. Marta ma też sposób na to, by polubić szczaw.
Nie możesz jeść nabiału, a tęsknisz za twarożkiem na śniadanie i lodami na deser? Serek tofu na kanapce pachnie tym, czym go przyprawisz. Za to kokos nie wymaga żadnych dodatków. Wystarczy dać mu rozkwitnąć pełnią aromatu.
Ma być soczyście, zielono i lekko, najlepiej z tego, co akurat mamy w lodówce. Marta zaprasza nas do rolowania wiosennych warzyw. Co ważne, to spring rollsy, które w końcu się nie rozpadają.
Jest maj, są szparagi. Marta proponuje, by je zgrillować lub zmiksować na delikatne w smaku pesto do makaronu lub smarowania kanapek.
Marta podpowiada: wegański majonez to świetna baza do smakowych sosów. Spróbujcie zblendować go z rzeżuchą, czosnkiem albo suszonymi pomidorami. Warto!
Święta bez tej pary po prostu się nie liczą! Dla wegan to wyzwanie, ale Marta Dymek dobrze wie, których produktów roślinnych użyć, aby smak potrawy był zachwycający.
Pasztet na Wielkanoc zrobić wypada. Galareta albo terrina też należą do świątecznych evergreenów. Co ma począć jarosz? Wypróbować nasze przepisy!
Copyright © Agora SA