Restauracja Bibenda jest zawsze pełna, a kolejki do niej to codzienność. Jaka jest jej tajemnica?
W Czarnogórze priganice jada się na śniadanie, obiad i kolację. Jako przystawkę lub podwieczorek. Kształtem przypominają małe, rumiane pączuszki i można je jeść na słodko albo na słono.
Ich życie często determinowała kopalnia, jednak to kobiety kierowały życiem górniczych rodzin. Patrzę na to dzisiaj jak na pewien rodzaj emancypacji, nie ubezwłasnowolnienia. Wszystko robiły po swojemu. Chciałam umożliwić im opowiedzenie o tym -...
Pamiętam Kurdyjkę, starszą panią w ośrodku w Białymstoku. W Kurdystanie trzykrotnie chciała popełnić samobójstwo, w tym raz dokonała próby samospalenia - rozmowa z Darinem Loką, tłumaczem humanitarnym, laureatem Nagrody im. Olgi Kertsten Matwin
Kiedy Agata czekała na swoją trzydziestą już operację, odezwała się do niej Małgorzata Kozera, reżyserka filmowa. - Pocztą pantoflową dowiedziałam się od reżysera Jana Komasy, że poznał niesamowitą osobę i jego zdaniem warto o niej zrobić dokument....
"Miałam aparat i robiłam zdjęcia, bo miałam własne pieniądze" - mówiła mi Emilia Berndsen spod Andrychowa. Całkiem tak jak Virginia Woolf mówiła o własnym pokoju. Urodziła się przed drugą wojną światową, w biednej chłopskiej rodzinie wielodzietnej....
Chciałam pokazać, w jaki sposób brak praw reprodukcyjnych wpływa na lokalne społeczności i w końcu całe społeczeństwa. Wybrałam kraje, w których te prawa są najbardziej restrykcyjne, życie i zdanie mężczyzny liczy się bardziej niż życie i zdanie...
Tunezyjska kuchnia to tygiel różnych wpływów. Od punickich rodem ze starożytnej Kartaginy, przez berberyjskie, arabskie, żydowskie, tureckie, włoskie, czasami hiszpańskie i w końcu francuskie.
Podróże, fotografia i konie to pasje Magdy Konik. Uwielbia też góry i przestrzeń, dlatego w gruzińskiej Tuszetii została na dłużej.
Warto sprawdzać ważność swoich dokumentów, dowodu czy paszportu. Ludzie często tego nie robią, a potem na lotnisku okazuje się, że nigdzie wylecieć nie mogą
W Poznaniu znajdziesz największą "dżunglę miejską", jezioro prawie w środku miasta i jedno z najstarszych kin w Polsce. To tutaj właśnie słynne cukierki o karmelowym kolorze pierwszy raz nazwano krówką
Austriacka Karyntia to kraina 200 jezior położona na styku trzech kultur. Ich wpływy widać też na talerzu.
Kuchnia Cypru jest mieszanką wielu wpływów. Szaszłyki souvlaki są zaliczane do tradycyjnych potraw zarówno na Cyprze, jak i w Grecji. Podobnie jest z moussaką. Z kolei kofty pochodzą z kuchni bliskowschodniej.
Dziennikarze, jadąc na wojnę, zazwyczaj traktują ją jak historie do opowiedzenia. Tymczasem wojna to nie są historie. W grudniu 2022 w kawiarni w Kijowie moja koleżanka Kseniia, wolontariuszka, powiedziała nam, że dla niej ta wojna to jest...
Kuchnia wietnamska przez 40 lat skutecznie zdobywała nasze podniebienia. Najpierw na warszawskiej scenie kulinarnej pojawiły się budki pod Pałacem Kultury i Nauki czy na placu Konstytucji, prowadzone przez Wietnamczyków. Potem był bazar na...
Kobiety w podróży. Maja Kotala wyjechała do Afryki, żeby uczyć inne kobiety szyć. To jest konkretna umiejętność, bardzo przydatna w Afryce. Uczy je też marketingu, fotografii oraz podstaw biznesu, aby dać im szansę na niezależność w życiu i...
Na Grenlandii nikt nie traktuje cię poważnie ani nie inwestuje w znajomość z tobą, zanim się nie okaże, że zostajesz na dłużej. Nikt nie daje ci "instrukcji obsługi" tego miejsca, ludzie oczekują raczej, że wiesz, jak oprawić fokę czy renifera, jak...
Wedlowie tworzyli czekoladowe rarytasy od końca XIX wieku. Do dziś istnieje kamienica przy Szpitalnej, gdzie Emil Wedel, syn Karola, przeniósł sklep i fabrykę. Budynek zwano niegdyś żartobliwie bombonierką.
Historia barów mlecznych sięga końca XIX wieku. Pierwszy powstał przy ulicy Nowy Świat w Warszawie w 1896 roku pod nazwą Mleczarnia Nadświdrzańska.
Estończycy bardzo lubią swoje kulinarne tradycje, jak wędzenie, fermentacja, suszenie oraz marynowanie. Pieką żytni chleb, w menu najczęściej pojawiają się ryby: halibuty, dorsze, pstrągi czy szproty.
"Początkowo podróże odbywałem dla własnego rozwoju duchowego. Potem powstało Kathmandu Therapy Camp, które pomaga osobom z niepełnosprawnościami". Rozmowa z dr. Marianem Majchrzyckim
Przejechały ponad 18 tysięcy kilometrów. "Na Mongol Rally często nic nie szło zgodnie z planem, ale szybko przestało mieć to dla nas znaczenie."
Rovaniemi w dalekiej Laponii to nie tylko dom Świętego Mikołaja. To magiczna kraina, gdzie można zobaczyć zorze polarne, spotkać renifera, pojechać psim zaprzęgiem i zjeść arktyczne jagody
Dekoracje choinkowe z papieru i słomy tworzą z dala od wielkich miast. Małe dzieła sztuki ludowej to efekt umiejętności przekazywanych z pokolenia na pokolenie
Pierniki w zależności od regionu Polski mają różne kształty czy ozdoby. Są charakterne w smaku i aromatyczne. Bez nich trudno wyobrazić sobie święta
Pierogi starolipieckie lepią panie z Koła Gospodyń Wiejskich Lipce Reymontowskie. To jedna ze specjalności regionu łódzkiego.
Kuchnia grecka rozsławiona jest przez ser feta. To kwintesencja bezpretensjonalności, prostoty i soczystości. Jednak przede wszystkim chodzi o wspólne spotkania przy stole.
Idealne pampuchy, parowańce, buchty czy pyzy po zdjęciu z pary i naciśnięciu muszą się podnieść. Wywodzą się z tradycyjnej kuchni kujawsko-pomorskiej.
Gotowanie z resztek. "Chciałyśmy pokazać, że nadmiar żywności zamiast do kosza może trafić między innymi na stół" - opowiada Beata Jefremienko z KGW "Błażejewo", które zajęło drugie miejsce w konkursie "W moim domu się nic nie marnuje".
Na Powiślu i Żuławach na deser jest szpajza cytrynowa lub inaczej legumina. Poza Powiślem to bardzo popularny deser na Śląsku. Szpajza jest delikatna i puszysta jak chmurka, słodka dzięki bitej śmietanie i lekko kwaskowata od cytryn.
Potrawy kuchni dolnośląskiej takie jak kluski wrocławskie czy żur jadłabym zawsze i w każdej wersji, tak bardzo lubię tę część Polski, nie tylko kulinarnie.
W Laponii jada się to, co złowisz w rzece czy znajdziesz w lesie. Jagody, grzyby, ryby, mięso renifera. Prawo umożliwia wszystkim, także turystom, zbieranie jagód i grzybów oraz swobodne wędrówki na łonie natury bez zgody właścicieli gruntów.
- Z fascynacją odkrywam, że Zamek Książ ma swoją herstorię. To opowieść o żonach, matkach, córkach, arystokratkach, służących. Odkrywam ich sekrety, to podróż mojego życia - mówi Magda Woch, pracowniczka zamku.
Czy kuchnia włoska jest najlepsza na świecie? Na pewno jest jedną z najbardziej znanych i popularnych. A premiery kolejnych książek o włoskim jedzeniu są tego potwierdzeniem.
Kanaryjskie sosy: mojo rojo i mojo verde dodawane są właściwie do każdego posiłku. One i papas arrugadas, pomarszczone ziemniaczki gotowane w łupinach w słonej wodzie, to klasyki na Gran Canarii i w całym archipelagu Wysp Kanaryjskich.
Empanada jest w Galicii obowiązkowa. Ale mamy tu dużo więcej do wypróbowania. Rocznie odbywa się ponad trzysta festiwali ku czci jedzenia
Jej pacjenci ważą około pół tony. Dla Klaudii Jureckiej nie jest to przeszkodą, mimo że jest dziesięć razy lżejsza. Doświadczenie i wręcz "anielska cierpliwość" do podopiecznych pozwala uniknąć niebezpiecznych sytuacji. Poza tym konie to łagodne,...
Kuchnia żydowska to kuchnia wędrująca. Jest zapisem podróży i rozproszenia, tak charakterystycznego dla diaspory. To fuzja tego, co w niej stałe, z elementami tego, co lokalne.
Historia brownie sięga XIX w. Uważa się, że wymyślił je cukiernik pracujący dla Berthy Palmer, żony właściciela hotelu Palmer House Hilton w Chicago.
Pilates łączy ruch, skupienie, ale też pozwala na uczenie innych, bycie instruktorką. W tym ostatnim bardzo pomogły Irenie umiejętności aktorskie.
Copyright © Wyborcza sp. z o.o.