Boisz się, że przypalisz nawet wodę na herbatę? A może marzy ci się samodzielnie wykonany tort? W Warszawie są miejsca, w których opanujesz kuchenne umiejętności pod okiem zawodowców, w dodatku w pysznej atmosferze.
Chleb ma pukać, makaron do rosołu szumieć, a krakowiaki zawsze są tłuste. Co jeszcze gotują gosposie na plebanii?
Ludzie dzielą się na tych, co za śledziami szaleją, i tych, którzy mają do nich stosunek sceptyczny. Przyznam, że wyrwana ze snu i zapytana o to, po której stronie się opowiadam, pewnie odrzekłabym w pierwszym odruchu: po tej śledziosceptycznej.
Nie ma chyba bardziej rozpromowanego i celebrowanego na całym świecie święta wina niż dzień otwarcia pierwszych, świeżutkich butelek wina z Beaujolais.
Spacerując po Turynie, co krok napotkasz kawiarnie, które mają ponad 100 lat. I do każdej warto wstąpić na szybkie espresso czy poranne cappuccino
Zazwyczaj to oni karmią innych. A co robią, gdy sami zgłodnieją? Szefowie kuchni warszawskich restauracji zdradzają nam, gdzie najchętniej chodzą na jedzenie i po jedzenie.
Kilka lat temu na czasie były słowa "sezonowo" i "lokalnie", teraz na topie jest zdobycie sprawności ogrodnika
W poszukiwaniu sekretów najlepszych bochenków Monika Walecka dotarła na zaplecze chlebowej mekki w San Francisco. Miele mąkę, chleb wymienia z sąsiadami na domowe piwo
Water and Wine to wyjątkowy projekt gastronomiczny, działający przy wytwórni wody mineralnej Cisowianka. W przeszklonej przestrzeni, z której rozpościera się widok na nałęczowskie wzgórza działa restauracja, która nie jest dostępna dla szerszej...
Lemoniady na bazie świeżych ziół i soków, bogate w owoce coblery i parzona na zimno kawa z dodatkiem wytrawnego toniku. Barmani z najlepszych warszawskich barów zdradzają swoje sposoby na letnie drinki.
Pojedynki na tatary, makaroniki do samodzielnego zrobienia i książki tak apetyczne, ze chce się je zjeść. W Warszawie trwają Targi Książki Kulinarnej. Zakończenie o godz. 18
W Nowym Jorku ogłoszono tegoroczne zestawienie 50 najlepszych restauracji świata. Na pierwszym miejscu, po raz pierwszy w historii prestiżowego rankingu, znalazła się restauracja z Włoch - Osteria Francescana.
Ma być posiłkiem królewskim i akordem do symfonii dnia. Kilkaset lat temu rządziła podczas niego piwna polewka, dzisiaj - kanapki i płatki z mlekiem.
Są dzieci, które wiedzą, co to jest awokado i jak zrobić tagliatelle z cukinią. Ale są też takie, które w życiu nie jadły ryby. Przepaść między Polską A i B, Wilanowem i Pragą-Północ, najlepiej widać na talerzach.
Na co dzień - w biegu, w weekend - leniwie. Na słodko lub wytrawnie, skromnie lub hedonistycznie. Zwykle w domu, ale coraz częściej na mieście. Gdzie zjeść dobre śniadanie?
W kolejnej podróży Minta zagląda do kuchni restauracji Malika w Gdyni. Wraz z szefowa kuchni, Ewa Maliką Szyc Juchnowicz przyrządziliśmy grillowane śledzie w chermouli - pachnącej świeżymi ziołami i cytryną marynacie rodem z kuchni Maghrebu....
Kiedyś jeździło się na bazar pod Stadionem Dziesięciolecia, dzisiaj - na Bakalarską i Marywilską. Niektórzy poprzestają na pho z Chmielnej, inni ruszają na poszukiwania "pani z wózeczkiem", sprzedającej dania domowej roboty. Apetyt na wietnamską...
Co prawda dla niektórych bzami, ale dla smakoszy maj zaczyna się właśnie szparagami. Na subtelne w smaku białe i zielone pędy trzeba czekać długie miesiące. Ale warto.
Jeśli podczas wizyty w Krakowie najdzie Was ochota na francuskie smaki, skierujcie się na Kazimierz, do Zazie Bistro. To miejsce ma grono wiernych wielbicieli, a w tym roku wyróżnili je inspektorzy legendarnego przewodnika Michelin, przyznając mu...
Czy połączyłbyś w kuchni seler naciowy i wanilię? Albo grzyby i truskawki? To tylko niektóre z zaskakujących kulinarnych połączeń, jakie proponuje amerykański szef kuchni James Briscione, który inspiracji szuka nie tyle w lodówce czy na targu, ile w...
Kromka dobrego, domowego chleba to prawdziwy delikates. By poznać sekret udanego pieczywa odwiedzam restaurację L'Enfant Terrible, której szef kuchni, Michał Bryś, podaje gościom własnoręcznie pieczone chleby według własnych receptur. Selekcja...
Restauracja Senses jest drugą w Polsce restauracją, która może pochwalić się prestiżowym wyróżnieniem gwiazdki w kulinarnym przewodniku Michelin. Wcześniej podobnym wyróżnieniem mogło się pochwalić jedynie Atelier Amaro, które czwarty rok z rzędu...
Równie doniosłym towarzysko wydarzeniem, co sama oscarowa gala, jest bal u gubernatora Kalifornii. A nie mniej ciekawe od listy zaproszonych gości jest przygotowane na nią ekskluzywne menu.
Lektura zgromadzonych w internetowej kolekcji dawnych jadłospisów dostarcza wielu niespodzianek.
Tym razem z kamerą zaglądamy do kuchni niezwykłego miejsca - Villi Intraty przy Pałacu Królewskim w Wilanowie. Choć nie jest to restauracja, organizowane są tutaj warsztaty rekonstrukcji kulinarnych oraz specjalne, uroczyste kolacje, podczas których...
Z jednej strony - lazurowe, ciepłe Morze Śródziemne. Gdzie indziej - wysokie, niedostępne góry, zielone równiny i pustynie. Do tego burzliwa, zawiła historia, wpływy obcych nacji i różnych tradycji. Jedna kuchnia? O to raczej byłoby trudno
Gdy z nieba leje się żar, a organizm domaga się ochłodzenia i pobudzenia, na nic woda czy nawet przyjemnie kwaskowa lemoniada. Potrzebna jest kofeina, ale na zimno.
To u mnie gastronomiczny odruch Pawłowa - widzę Bałtyk, muszę zjeść gofra. Optymalnie z bitą śmietaną z dużej maszyny i świeżymi jagodami. Broń Boże z frużeliną czy innym owocopodobnym wynalazkiem, żadnych posypek, polew, dekoracyjnych ekscesów -...
Będąc w Krakowie co chwile można napotkać na niewielkie stragany z obwarzankami - z makiem, sezamem czy z solą. Niektórzy krakowskie obwarzanki nazywają bajglami. I choć oba wypieki łączy pochodzenie, to dzisiaj nieco się od siebie różnią. Klasyczne...
Chłodnik to dla mnie danie wyznaczające początek kulinarnego lata. Sycący, a jednocześnie lekki i orzeźwiający smakiem nowalijek, wydaje się być najlepszym pomysłem na obiad w upalne dni.
Z piwem można gotować. A czasem warto też dodać je do jedzenia.
Pyza pyzie nierówna. Zwłaszcza, że w różnych częściach Polski mianem "pyz? nazywa się zupełnie różne dania. W Poznaniu w ten sposób określa się drożdżowe kluski gotowane na parze, podawane zwykle z mięsem i mocnym sosem. By dowiedzieć się, jak...
W kolejnym odcinku "Minta od Kuchni" odwiedzamy winebar i bistro AleWino, gdzie wraz z szefem kuchni Sebastianem Wełpa przygotowujemy risotto z zielonymi szparagami, jajkiem poche i lubczykiem, a sommeliera Olivera Koseckiego pytamy o to, jakie wino...
By cieszyć się naturą w majówkę, nie trzeba ruszać poza miasto. Spakujcie kanapki, badmintona, koc i wyruszcie na podbój terenów piknikowych.
Małgosia Minta odwiedza od kuchni restaurację "Opasły Tom" oraz Agatę Wojdę, szefową kuchni wyróżnioną tytułem Najlepszej Szefowej Kuchni roku według polskiego wydania przewodnika kulinarnego "Gault et Millau" z którą przygotuje mus z wędzonego...
Copyright © Wyborcza sp. z o.o.