Małgorzata Minta (www.mintaeats.com)
-
Sałata z jarmużu i cytrusów
Jarmuż to właściwie symbol zdrowego jedzenia. Jest ceniony ze względu na zawartość witaminy K i C oraz błonnika pokarmowego
25-01-2019 05:53 -
Popcorn z pieprzem i cytryną [MINTA]
Ze wszystkich słonych przekąsek najbardziej lubię prażoną kukurydzę, zwłaszcza tę domową, z wysokiej jakości ziaren. Jest bardziej wartościowa od kupnej, która zwykle jest przesolona i czasem przyrządzana na utwardzanych tłuszczach roślinnych....
11-01-2019 05:55 -
Gdzie można zjeść najlepsze ciastka w Warszawie? Poleca Małgorzata Minta
Na ploteczki z koleżanką, na ukojenie smutków, na wagary, na słodką zachciankę czy popołudnie z ukochanymi dziadkami. Dasz się zaprosić na ciastko?
12-01-2018 12:00 -
Znów niedojedzony śledź, obeschnięty makowiec i odgrzewany bigos? W tym roku nie marnuj jedzenia! [FELIETON MINTY]
Zgodnie z tradycją na wigilijnym stole powinno pojawić się dwanaście potraw. Ale czy na pewno to wszystko zjesz?
17-12-2017 10:00 -
Święta w Warszawie. Gdzie iść po ryby, twaróg, susz, ciasta - poleca blogerka kulinarna Małgorzata Minta
Szykowanie się do świąt przypomina manewry wojenne. Jak ognia unikam centrów handlowych i hipermarketów. Po świąteczne zakupy spożywcze ruszam do znajomych miejsc: na bazarki, do piekarni, niewielkich sklepów. Może więcej jeżdżenia, ale za to jaka...
15-12-2017 19:00 -
Minta poleca prezenty na święta: książki kulinarne, miód i skarpety baristy
Nigdy nie wierzyłam w to, że prezenty na Gwiazdkę przynosi św. Mikołaj. Przynosił je Aniołek, wiadomo (Mikołaj ogarniał 6 grudnia, więc jakim cudem miałby mieć jeszcze siły na powtórkę pod koniec miesiąca). Co roku na drzwiach wejściowych pojawiała...
10-12-2017 10:00 -
Śniadanie na Zamku godne Mazowsza [FELIETON MINTY]
Czym ci smakuje Mazowsze? Sama miałabym problem z odpowiedzią. Dlatego z chęcią wybiorę się w niedzielę na wielkie mazowieckie slow śniadanie, by zaspokoić ciekawość, a przede wszystkim głód.
07-12-2017 09:00 -
W sobotę Warszawski Festiwal Kawy w Domu Braci Jabłkowskich
O tym, co to syfon lub chemex i jak smakuje Kenia, można będzie dowiedzieć się w sobotę podczas Warszawskiego Festiwalu Kawy w Domu Braci Jabłkowskich. Napijemy się tu dobrej kawy i nauczymy się parzyć ją samemu.
14-10-2017 10:00 -
25 lat temu całkowicie zmieniła podejście do prowadzenia restauracji. Pod sufitem wisiały naleśniki, śledzia podawano na połamanym talerzu i papierze toaletowym
Podawała śledzia na połamanych talerzach, lody dekorowała obierkami z ogórków, a wodę, zamiast w szklankach, serwowała gościom w wazonikach. O tym, co szokowało na talerzu 25 lat temu, i daniach, które nie mogą zniknąć z menu, opowiada Marta...
08-10-2017 10:00 -
Nasz subiektywny przewodnik po straganach w Hali Gwardii: gdzie po oliwę, kumpiak, grzyby enoki?
Odnowiona Hala Gwardii otwiera dziś drzwi dla klientów. Wewnątrz jest ponad 20 knajpek i specjalistycznych sklepów, targowisko oraz jadalnia, w której można będzie przekąsić małe co nieco w trakcie zakupów. Co będzie można zjeść, a co kupić? Oto...
29-09-2017 09:00 -
Ogród pełen smaków. W weekend w stolicy Warszawski Festiwal Kulinarny
Mogłoby się wydawać, że czas festiwali za nami. Nie tylko tych muzycznych, ale też kulinarnych, którymi można zapełnić połowę wakacyjnego kalendarza. Tymczasem właśnie teraz swojego festiwalu poświęconego jedzeniu doczekała się też stolica.
08-09-2017 11:00 -
Warszawska Pyza 2017. Ramen, tortille, a może pyzy? [NASZ PLEBISCYT]
Czy w parze z różnorodnością menu idzie też jakość? Czy na ulicy można zjeść nie tylko coraz ciekawiej, ale i smaczniej? Tego, kto w street foodzie radzi sobie szczególnie dobrze i kogo za wzór można by postawić debiutantom, chcemy uhonorować w...
11-08-2017 13:00 -
Dzień pszczoły. Szefowie kuchni polecają przepisy na dania z miodem
Akacjowy lubię za łagodność, gryczany - za wytrawny charakter. W mojej kuchni musi być co najmniej jeden słoik miodu. Inaczej życie jest gorzkie.
08-08-2017 12:00 -
Warszawska Pyza 2017. Zgłaszajcie swoich kandydatów na warszawskiego króla street foodu
Kolejny raz ruszamy na poszukiwania najlepszego street foodu w Warszawie. Pomóżcie nam go znaleźć!
31-07-2017 10:00 -
Czym nas kuszą wiedeńskie bazarki? [MINTA]
Działające w Wiedniu przez cały rok niewielkie targowiska są pełne smakołyków i kolorów.
07-04-2017 23:53 -
World's 50 Best Restaurants: Najlepsza restauracja na świecie mieści się w Nowym Jorku
Amerykańska restauracja zajęła pierwsze miejsce w prestiżowym rankingu restauracji World's 50 Best Restaurants. Eleven Madison Park zdetronizowała na podium włoską restaurację Osteria Francescana, która zajęła tym razem drugie miejsce.
05-04-2017 14:40 -
Śledzik w sam raz na rozstanie z karnawałem
Faworki, pączki, oponki, cukier puder, lukier... Są jednak tacy, którzy z karnawałowych przysmaków najbardziej cenią ostatkowego śledzia
24-02-2017 23:50 -
Tłusty czwartek. Nasze jury zdecydowało. Kto robi najlepsze pączki w stolicy? [WIDEO]
Przepasane jasną obwódką, odpowiednio polukrowane i pełne nadzienia, które smakuje jak kiedyś. W tłusty czwartek tytuł Pączka Stolicy 2017 roku dla cukierni Lukullus.
23-02-2017 08:00 -
Ferment w polskim barze
Martini wstrząśnięte, nie mieszane? Najmodniej z kiszoną cebulką. Z Pawłem Rodaszyńskim, barmanem z wieloletnim stażem, rozmawia Małgorzata Minta
17-02-2017 23:51 -
Równi wobec kebabu
Jest tani i można się nim najeść o dowolnej porze dnia i nocy. Choć pochodzi z daleka, na dobre wpisał się w nasz codzienny jadłospis. Niezależnie do tego, czy na cienkim cieście, czy w bułce
06-01-2017 23:51 -
Owoce cytrusowe, miechunki peruwiańskie i imbir, czyli przepis na koktajl
To przepis na koktajl idealny po karnawałowych szaleństwach.
05-01-2017 00:00 -
Karp na wigilię? Chyba żart! Minta poleca wigilijne przepisy ze świata
W Portugalii - dorsz z kapustą i jajkiem, w Hiszpanii - owoce morza, we Francji - kapłon faszerowany kasztanami, we Włoszech - knedle ze speckiem, pierożki, kopytka. Szefowie kuchni warszawskich restauracji mówią nam, co jada się na święta w...
23-12-2016 00:00 -
Co Salvador Dali gotował dla Gali
Salvador Dali wymyślił telefon z homarem zamiast słuchawki. Ale cenił też homary na talerzu
02-12-2016 23:52 -
Gessler z nowymi restauracjami w Hali Koszyki. Kto jeszcze? [LISTA NAJEMCÓW]
Mateusz Gessler, znany warszawski restaurator otworzy w Hali Koszyki dwie autorskie restauracje. Będą stanowić ułamek knajp i sklepów, które pojawią się przy Koszykowej. Małgorzata Minta sprawdziła, co będzie można zjeść i kupić w nowym miejscu.
05-10-2016 14:26 -
Cebularz story [MINTA]
Czym dla Krakowa obwarzanek, tym dla Lublina cebularz. W niewielkim chlebowym placku z cebulą zapisana jest historia ludzi, którzy zamieszkiwali niegdyś to miasto
24-09-2016 01:00 -
Takie grzyby też się je [MINTA]
Niektóre przypominają puszyste pompony, inne - pomalowane na pastelowo stiuki. A co najlepsze, nadają się do garnka i na patelnię!
27-08-2016 01:00 -
Nocne jedzenie w Warszawie. Co, gdzie i jak [MINTA]
Hasło ?nocna gastronomia? dotychczas kojarzyło się głównie z czynnymi całą dobę dziuplami oferującymi kebab, ewentualnie hot dogiem lub hamburgerem kupionym na śródmiejskiej stacji benzynowej. Ale teraz ma się to w Warszawie zmienić
27-05-2016 00:00 -
Hamantasze za Esterę! Święto losów, ciastek i wina
Hamantasze ze słodkim nadzieniem, chałka z niespodzianką, dużo wina i prezentów. Pośród żydowskich świąt nie ma chyba innego, równie hedonistycznego, podczas którego dla ciała znajdzie się nie mniej niż dla ducha.
23-03-2016 13:45 -
Zupa z migdałów i śledź w limoniach
Obok karpia na stołach królowały szczupaki i wiślane łososie. Obok nich modny dzisiaj jarmuż, egzotyczne limonki i odkrywany na powrót topinambur. To, co pojawiało się na staropolskich wigiliach, mogłoby zaskoczyć niejednego współczesnego smakosza.
24-12-2015 15:01 -
Minta zjada miasto: Szklanka wody. Albo dwie
Mam swoją osiedlową kawiarnię - Relaks. Świątek piątek, upał czy środek zimy na niewielkiej półeczce, obok cukierniczki i stosu plastikowych wieczek do kubków na wynos, stoi szklana butelka z wodą, syfon z domowej roboty sodówką oraz kilka tanich...
15-08-2015 08:00