Co zrobić z pieczywem, które nie jest już pierwszej świeżości, ale wciąż nadaje się do zjedzenia?
Im cieplej, tym częściej zdarza się nam sięgać po wysoko słodzone czy gazowane napoje. Te, niestety, nie należą do szczególnych ulubieńców dietetyków, szczególnie ze względu na zawarte w nich cukry proste.
Przyznam się, że mając do wyboru białe i zielone szparagi, zazwyczaj wybieram te drugie - głównie ze względu na łatwość ich przygotowania
Na dobre rozpoczął się sezon wycieczek, pikników i posiłków w plenerze. A ta sałatka idealnie nadaje się na takie okazje.
Wariacja na temat klasycznego wiosennego twarożku, ale z grecką nutą. Idealnie nada się jako przystawka na kolację, do kanapek do zabrania na wycieczkę rowerową lub na przekąskę na majowy piknik
Szparagami można się objadać bezkarnie, bo są niskokaloryczne.
Jajka przepiórcze warto włączyć do jadłospisu nie tylko ze względu na ich urokliwy wygląd
Z wyglądu przypomina liście konwalii, ale wystarczy przysunąć zielony bukiecik do nosa, by od razu poznać, z czym ma się do czynienia. Czosnek niedźwiedzi to wyborne ziele, które wyznacza początek sezonu na nowe, młode warzywa i zioła
Wiosna to czas generalnych porządków w kuchennych szafkach. Czas pozbyć się resztek pozostałych po szykowaniu innych dań. Przy okazji możemy przygotować tę sałatkę
Włosi pewnie się obruszą na takie pomysły, ale co poradzę - makaron soba kocham nie mniej niż włoskie spaghetti i czasem stosuję je wymiennie w kuchni, łamiąc wszelkie kulinarne konwenanse.
Brukselka i tofu tworzą świetną parę.
Zielone curry, sycące i rozgrzewające, świetnie sprawdzi się w chłodne, posępne dni. Ta potrawa rodem z Tajlandii to też sposób na resztki warzyw, które pozostały nam z przygotowania innych potraw. Nie pozwólmy im się zmarnować!
Egzotyczne owoce to miła odmiana po tradycyjnych, świątecznych łakociach
Idealna na prezent gwiazdkowy, szczególnie miły, bo samodzielnie wykonany
Przyprawy zazwyczaj dodajemy dla smaku. Tymczasem kurkuma czy imbir to także źródło substancji o działaniu przeciwzapalnym i antybakteryjnym. Rozgrzewającą zupę warzywną warto gotować właśnie teraz, kiedy rośnie ryzyko przeziębienia
Lassi, przysmak rodem z Indii, było inspiracją dla poniższego przepisu. Jego bazą jest kasza jaglana ceniona ze względu na lekkostrawność, zawartość białka, soli mineralnych oraz witamin z grupy B. Jest też w naturalny sposób pozbawiona glutenu.
Z radicchio, czyli gatunkiem cykorii o purpurowych liściach, warto się polubić, ale jej goryczkowaty smak nie wszystkim przypada do gustu. Jednak odpowiednio przygotowana i połączona ze słodkimi dodatkami świetnie wpisze się w jesienne menu
Aby zachować jak najwięcej wartości odżywczych, brokuły najlepiej krótko blanszować lub gotować na parze. Można je też zgrillować
Idealnie sprawdzą się jako dodatek do pieczonych mięs (np. świętomarcińskiej gęsiny), ale też jako lunch do zjedzenia w pracy
Mówi się, że jedno jabłko dziennie to gwarancja zdrowia. Zwłaszcza jesienią, gdy mamy dostęp do wielu gatunków tych owoców
Jesienią dynia to stała bywalczyni mojej kuchni - nie tylko dlatego, że ładnie prezentuje się na kuchennym blacie, ale też dlatego, że to piękne warzywo można wykorzystać do wszystkiego
Dynia to świetne źródło beta-karotenu, który jest zaliczany do silnych przeciwutleniaczy, a także witaminy C.
Koper włoski to nie była w moim przypadku miłość od pierwszego wejrzenia czy raczej posmakowania. Jeśli macie podobny problem, spróbujcie go w połączeniu z kwaskowatymi, świeżymi dodatkami
To może być świetny dodatek do grillowanej ryby, świeżych serów albo tostów z razowca. A przy okazji - sposób na wykorzystanie ostatnich bakłażanów i pomidorów.
Z półek warzywniaków kuszą kolorowe warzywa sezonowe, które świetnie nadają się do przygotowania lekkiej kolacji czy obiadu. Można je też zabrać do pracy na lunch
Ten dżem nie nadaje się do długiego przechowywania, ale wytrzyma kilka dni w lodówce
Gdy zaczyna się rok szkolny, na wszystko mamy za mało czasu. Wtedy szczególnie potrzebna jest nam energia, by stawić czoło codziennym obowiązkom i napiętemu harmonogramowi dnia
Ta surówka idealnie sprawdzi się jako posiłek, który można włożyć do pudełka na lunch i zjeść w pracy lub w szkole
To mizeria podbita smakiem włoskiej bazylii. Po świeże zioła warto sięgać przez cały rok nie tylko dla ich walorów smakowych, ale także właściwości odżywczych i prozdrowotnych.
Ta zielona, warzywna lemoniada świetnie nadaje się na gorące dni i ma niewiele kalorii. Stopień słodkości możesz wyregulować samodzielnie, dodając mniej lub więcej syropu z agawy.
Pomidory są doskonałym źródłem potasu i likopenu - substancji, której przypisuje się działanie antynowotworowe
Bób podobnie jak inne warzywa strączkowe to świetne źródło białka
Cukinia podana samodzielnie ma bardzo delikatny smak. Świetnie łączy się też z wyrazistymi dodatkami, bo wnosi świeżość, lekkość i soczystość. Ze względu na dużą zawartość wody jest niskokaloryczna.
Borówki amerykańskie, dalekie krewniaczki jagód leśnych, są nie tylko smaczne, ale i zdrowe
Inspiracją były słodkie drinki o podejrzanie jaskrawych kolorach sprzedawane na nadmorskiej promenadzie. Ale ten koktajl na pewno jest od nich zdrowszy, nie ma sztucznych barwników.
Idealna alternatywa dla tradycyjnej mizerii na upalne, letnie dni
Taki koktajl dobrze sprawdzi się w roli szybkiego porannego posiłku lub słodkiej popołudniowej przekąski
Latem zewsząd dochodzą do nas przypomnienia o uzupełnianiu płynów w organizmie. Woda zazwyczaj najlepiej ugasi pragnienie, ale czasem podniebienie dopomina się czegoś ciekawszego, wyrazistszego smaku
Idealna przekąska na czerwcowe przyjęcie w ogrodzie lub lekką kolację. Bób - poza tym, że jest pyszny - jest źródłem białka, błonnika i witamin z grupy B.
Idealne rozwiązanie na dni, gdy jest zbyt gorąco, by gotować, a na lunch chciałoby się zjeść pełnowartościowe danie
Copyright © Agora SA