Śledź, żurawina, żyto. Jesiotr, rokitnik, gorczyca. Bombka z sernika i kutia z salsefią. O smakach polskich świąt opowiada Wojciech Modest Amaro, szef kuchni w Atelier Amaro (pierwszej polskiej restauracji wyróżnionej gwiazdką w przewodniku...
Zgodnie z tradycją na wigilijnym stole powinno pojawić się dwanaście potraw. Ale czy na pewno to wszystko zjesz?
Szykowanie się do świąt przypomina manewry wojenne. Jak ognia unikam centrów handlowych i hipermarketów. Po świąteczne zakupy spożywcze ruszam do znajomych miejsc: na bazarki, do piekarni, niewielkich sklepów. Może więcej jeżdżenia, ale za to jaka...
Są z nami całą zimę. Na szczęście świetnie sprawdzają się w różnych daniach - od zup, przez pasty, po kiszonki. Buraki to dobre źródło błonnika pokarmowego, witamin B2, B6 oraz witaminy C, kwasu foliowego. Pomagają wymiatać z organizmu szkodzące nam...
Nigdy nie wierzyłam w to, że prezenty na Gwiazdkę przynosi św. Mikołaj. Przynosił je Aniołek, wiadomo (Mikołaj ogarniał 6 grudnia, więc jakim cudem miałby mieć jeszcze siły na powtórkę pod koniec miesiąca). Co roku na drzwiach wejściowych pojawiała...
Po powrocie z zimowego spaceru o niczym nie marzy się tak jak o kubku aromatycznego, gorącego napoju imbirowo-żurawinowego.
Czym ci smakuje Mazowsze? Sama miałabym problem z odpowiedzią. Dlatego z chęcią wybiorę się w niedzielę na wielkie mazowieckie slow śniadanie, by zaspokoić ciekawość, a przede wszystkim głód.
Swój wyjątkowy kolor owsianka zawdzięcza dodatkowi pudru z liofilizowanych buraków
Sycąca zupa może wystarczyć za cały posiłek. Ta zapewni porcję białka i magnezu. Czerwona soczewica rozgotowuje się szybciej niż zielona czy czarna, dlatego sprawdza się w gęstej zupie
Persymona, kaki, sharon - pod tymi nazwami natkniesz się w warzywniaku na owoce hurmy wschodniej, egzotycznego drzewa rodzącego jadalne owoce o intensywnie pomarańczowym kolorze i jajowatym, okrągłym lub lekko spłaszczonym kształcie
Po letnich owocach zostało nam tylko wspomnienie, ale słodyczy i cennych substancji odżywczych możemy szukać teraz w egzotycznych dla nas granatach.
Za kalafiorem ciągnie się zła sława rozgotowanego, mdławego w smaku warzywa. A tymczasem odpowiednio potraktowany stanowi świetny składnik dań lub danie samo w sobie. Kalafior to źródło wartościowych składników odżywczych, m.in. witamin z grupy B,...
Oprócz kolorów, jakie wniesie na nasz stół, dostarczy organizmowi ważnych witamin i substancji odżywczych. Jarmuż to świetne źródło żelaza, witaminy K oraz błonnika, z kolei dynia zawiera beta-karoten, a także witaminę C i witaminy z grupy B.
W Warszawie pokażą, jak smakuje współczesna kuchnia nowojorskich Żydów w ich interpretacji, i zaproszą na wyjątkową kolację degustacyjną.
Pasternak po latach zapomnienia coraz częściej pojawia się na naszych stołach
82 restauracje biorą udział w jesiennej edycji Warsaw Restaurant Week. Każda nich przygotuje specjalne trzydaniowe menu w cenie 49 zł.
O tym, co to syfon lub chemex i jak smakuje Kenia, można będzie dowiedzieć się w sobotę podczas Warszawskiego Festiwalu Kawy w Domu Braci Jabłkowskich. Napijemy się tu dobrej kawy i nauczymy się parzyć ją samemu.
Ta sałatka to dobry sposób na przedłużenie lata. Wykorzystaj ostatnie sezonowe cukinie oraz jesienne figi - oba składniki są dobrym źródłem błonnika, który wspomaga pracę układu trawiennego. Dodatek oliwy wzbogaci danie o nienasycone kwasy...
Podawała śledzia na połamanych talerzach, lody dekorowała obierkami z ogórków, a wodę, zamiast w szklankach, serwowała gościom w wazonikach. O tym, co szokowało na talerzu 25 lat temu, i daniach, które nie mogą zniknąć z menu, opowiada Marta...
Buraki są dobrym źródłem witaminy C, kwasu foliowego, żelaza oraz przeciwutleniaczy, które wymiatają wolne rodniki odpowiedzialne za wiele chorób.
Odnowiona Hala Gwardii otwiera dziś drzwi dla klientów. Wewnątrz jest ponad 20 knajpek i specjalistycznych sklepów, targowisko oraz jadalnia, w której można będzie przekąsić małe co nieco w trakcie zakupów. Co będzie można zjeść, a co kupić? Oto...
Choć figi u nas nie rosną, wczesną jesienią bez problemu można kupić świeże w polskich warzywniakach. Świeże są dobrym źródłem błonnika, a suszone - wapnia
Do otwarcia Hali Gwardii, nowej hali targowej, został już tylko tydzień. Wewnątrz trwają ostatnie prace wykończeniowe, ale najemca udostępnił wnętrze wybranej grupie dziennikarzy i blogerów, w tym naszej autorce, Małgosi Mincie.
Pomidory to witaminowa bomba, źródło potasu oraz likopenu, który ma właściwości antyoksydacyjne.
Kasza gryczana to niezwykle wartościowy produkt, który warto jak najczęściej włączać do menu
Mogłoby się wydawać, że czas festiwali za nami. Nie tylko tych muzycznych, ale też kulinarnych, którymi można zapełnić połowę wakacyjnego kalendarza. Tymczasem właśnie teraz swojego festiwalu poświęconego jedzeniu doczekała się też stolica.
Suszone pomidory to smaczny, pełen naturalnego umami dodatek, który wzmocni smak sałatek czy przekąsek.
Bento kontra śniadaniówka, chipsy, ale ze słodkich ziemniaków i pietruszki. Skoro już trzeba się pożegnać z goframi z deptaka i wrócić do szkolno-pracowej rzeczywistości, to zróbmy wszystko, żeby ten powrót był przyjemny.
Dojrzałe w słońcu pomidory dostarczą organizmowi wielu cennych składników: witaminy C, witamin z grupy B, a także likopenu, silnego przeciwutleniacza, który lubi kuchenną obróbkę - jest obecny w spotęgowanej dawce w pomidorowych przetworach.
Eleganckie danie, które przygotujesz w 5 minut, a jednocześnie zapewnisz swoim gościom porcję witamin.
Pyzy czy sushi, naleśniki i burgery, coś dla wegan i dla mięsożerców - w weekend przed Stadion Narodowy po raz kolejny zjadą food trucki. Ujawnimy też, kto zdobył tytuł Warszawskiej Pyzy 2017 dla najlepszego warszawskiego street foodu.
To proste i efektowne danie, np. na kolację. Sycące, ale mięta dodaje mu letniej świeżości. Bób z serem to solidna porcja białka i wapnia.
Czy w parze z różnorodnością menu idzie też jakość? Czy na ulicy można zjeść nie tylko coraz ciekawiej, ale i smaczniej? Tego, kto w street foodzie radzi sobie szczególnie dobrze i kogo za wzór można by postawić debiutantom, chcemy uhonorować w...
Papryka oraz pomidory to dobre źródło związków zaliczanych do przeciwutleniaczy, m.in. likopenu, a także witamin. Ostre odmiany papryczek zawierają kapsaicynę, która ma działanie antybakteryjne i przeciwzapalne.
Akacjowy lubię za łagodność, gryczany - za wytrawny charakter. W mojej kuchni musi być co najmniej jeden słoik miodu. Inaczej życie jest gorzkie.
Lemoniada - orzeźwiająca, pomagająca nawodnić organizm, a jednocześnie dostarczająca cennych substancji odżywczych.
Kolejny raz ruszamy na poszukiwania najlepszego street foodu w Warszawie. Pomóżcie nam go znaleźć!
Latem wystarczy skoczyć do warzywniaka, by zaopatrzyć się we wszystko, co potrzebne do przygotowania szybkiego posiłku. Proste danie z cukinii, a dostarczy mnóstwa przeciwutleniaczy (w tym likopen z pomidorów), które zwalczają wolne rodniki...
Weekend! Czyli zamawiamy jedzenie z dostawą do domu. Pizza, sushi, kebab czy pierogi?
Bób to jeden z symboli lata i gdy tylko pojawi się na straganach, trudno mu się oprzeć.
Copyright © Wyborcza sp. z o.o.