Głucho wszędzie, cicho wszędzie. No tak, bo wszyscy są nad Wisłą. Przy ładnej pogodzie centrum miasta i przyrestauracyjne ogródki niebezpiecznie się wyludniają, jakby miasto znowu padło ofiarą majówkowych migracji. Po latach życia "plecami" do rzeki...
Wiele razy w restauracji kelner z automatu podawał kartę win mężczyźnie, choć moi towarzysze na winie zazwyczaj znają się mniej - opowiada Ewa Wieleżyńska, ekspertka od win, filolożka, redaktorka naczelna magazynu Ferment.
Fani muzyki mają swoje listy przebojów, a smakosze - ranking World 50 Best Restaurant, czyli zestawienie 50 najlepszych i najciekawszych restauracji na świecie. W tym roku miejsce numer jeden na liście przypadło restauracji Osteria Francescana ze...
Do murów dawnej fabryki Konesera wraca życie. Teraz także za sprawą WuWu oraz Zoni, dwóch restauracji, które w swoich konceptach nawiązują do wyskokowej przeszłości zabytkowego miejsca. Co można w nich zjeść? Zdradzają Adriana Marczewska, trzymająca...
"Pewnie zaczęło się od książki. Ale tak naprawdę wciągnął mnie jego program. Nagle się okazało, że można zrobić program o jedzeniu, a jednak nie o jedzeniu" - wspomina Anthony'ego Bourdaina Małgosia Minta. Publikujemy jeden z ostatnich wywiadów,...
Jak zaprosić gości na kolację, gdy się odchudzasz, twoi znajomi też, a do tego unikają mięsa, glutenu i laktozy? Zainspiruj się przepisami na kolejnych stronach.
Sezon na szparagi trwa tylko dwa miesiące. Właśnie się zaczął. Warto z niego skorzystać, bo szparagi są niskokaloryczne, pełne silnych przeciwutleniaczy i dobre dla naszej skóry. A do tego bardzo smaczne.
Pyzy, flaki, wuzetki. Czym smakuje warszawska kuchnia, jakie są jej sztandarowe dania i, gdzie można ich spróbować? Wyruszamy w miasto tropem stołecznych specjalności.
Te przepisy świetnie się sprawdzą, jeśli chcesz zrzucić kilka kilogramów albo po prostu masz ochotę zjeść coś pysznego, lekkiego i niskokalorycznego.
Wychowywała się w domu, w którym wszyscy lubili jeść. Mimo obowiązków przynajmniej raz dziennie całą rodziną zasiadali do wspólnego posiłku. I choć Małgosia Minta studiowała biologię molekularną, to z czasem miłość do jedzenia stała się jej...
Oscary 2018 kulinarnie: chrupiące brukselki z pędami groszku, ravioli z groszkiem z dodatkiem trufli, kraby, homary i ciastka jagodowe z dodatkiem fiołków - tego skosztują goście na słynnym balu u gubernatora.
Dużo ludzi, dużo bodźców. I gdy się jest takim małym robaczkiem, to można popaść w depresję. Ale ta przygoda dużo mnie nauczyła - nie tylko jako cukiernika, ale też jako człowieka. Gdzie są moje granice i jak intensywnie potrafię pracować. Trzeba...
Do tłustego czwartku zostały niespełna dwa tygodnie. Co roku mniej więcej o tej porze ten sam temat wraca jak frytowany, lukrowany bumerang. Gdzie ustawić się w czwartkowej kolejce, a nawet awansem zamówić paczkę wysmażonych cacek? Czy stare dobre...
Szef kuchni trzygwiazdkowej restauracji i ambasador francuskiej gastronomii zmarł w wieku 91 lat. Przez wiele lat walczył z chorobą Parkinsona.
Namawiam pary na dania sentymentalne na weselu - rosół z domowym makaronem, pieczona kaczka z jabłkami z okolicznego sadu czy kotlety mielone. Bo w dobrych mielonych zrobionych ze świetnego mięsa nie ma nic niestosownego - mówi Magda Trojanowska,...
Za oknem minusowe temperatury i brak perspektyw na ocieplenie. W zimowe dni energii doda nam gorąca zupa. Oto siedem przepisów Małgosi Minty.
Ćwierczakiewiczowa miała nowoczesne podejście do swojej kariery, np. wysyłała ważnym osobom wraz z nowymi wydaniami swych książek kalendarze i jadalne upominki, np. słoiczek konfitur. Dzisiaj nazwalibyśmy to "przesyłką kreatywną".
W Polsce jest grupa osób, które po prostu nie chcą być - choćby ze względów wizerunkowych - identyfikowane z wódką czy piwem i to skłania je do sięgnięcia po wino. A że jesteśmy społeczeństwem coraz bardziej zamożnym, to coraz więcej osób szuka...
Wiele bitew muszą stoczyć kobiety, by osiągnąć w kuchni taką samą pozycję, jaką zajmują mężczyźni. Czasem dwa razy więcej, zwłaszcza gdy mowa o kobietach funkcjonujących w tradycyjnych społecznościach. To szczególna historia w przypadku matek....
- Restauracja ma być dla gości, a nie dla kucharza i jego ego - mówi Jacek Grochowina z warszawskiej Nolity
Tak emocjonującego finału naszego plebiscytu chyba jeszcze nie było. Długie obrady jurorów, głosowanie publiczności, którego wynik do ostatniej chwili był niewiadomą. A w końcu - nagrody i wzruszenie laureatów. W tym roku Warszawskie Pyzy...
Planujesz w najbliższym czasie kolację dla przyjaciół? Z tymi przepisami łatwiej będzie ją przygotować.
Niestraszne im pierońsko ostre habanero ani wijące się azjatyckie kluski, żar buchający z neapolitańskiego pieca ani zwodnicze śpiewy wiślanych syren. Czy słońce, czy deszcz, otwierają swoje stragany, foodtrucki i mikro-knajpki, by karmić głodnych...
Kochamy grillować. Ta tradycja ma w naszym kraju wymiar nie tylko kulinarny, ale także - a może przede wszystkim - towarzyski. Kładźmy na grilla to co dobre, czyli nie tylko mięso, ale także warzywa i owoce.
Sprawdzamy, gdzie można zjeść kolację po 22 w Warszawie.
Nie bał się próbować niczego. Surowego mięsa jelenia, gryzoni, smażonej szarańczy. Jadł dopiero co wyjętą z zarżniętego barana wątrobę. Próbował głowy małpy. A na Peloponezie zajadał ze smakiem głowę barana
Szparagi są pełne silnych przeciwutleniaczy, nie tuczą i wzmacniają odporność, a także poprawiają trawienie. Ich przygotowanie zajmie nam jedynie 10 min. Pasują do wielu potraw, nawet do deserów. Podpowiadamy kilka przepisów na dania ze szparagami.
Złociste kalmary w domowej bułce, pizza znad Wisły, sushi w rolce, a może lody, na których widok dorośli znów stają się dziećmi? Ruszamy na ulice, by coś zjeść!
W naszej kolacji chodzi nie tylko o jedzenie, ale także o wspólnotę, która się wokół niej na ten jeden wieczór wytwarza. Nieznający się goście na moment robią coś razem - podkreśla Zuzanna Mockałło z barStudio
Dzieci mają swoje smaki, jak każdy z nas. Mimo, że moja córka ma 6 lat próbuje różnych rzeczy, ostatnio zajada się nawet kalmarami i tatarem
Bliny z łososiem czy bliskowschodnia szakszuka? Klasyczny twarożek ze szczypiorkiem czy pełne "superskładników" miski mocy? Nie ma lepszego sposobu na udany początek dnia niż dobre śniadanie. Podpowiadamy, dokąd warto się na nie wybrać.
Kwestia jedzenia stała się dla mnie szczególnie istotna, gdy przeprowadziłam się z Wielkiej Brytanii do Paryża. W tamtejszych sklepach spożywczych nie zobaczysz wielu przetworzonych produktów - kupuje się to, co jest świeże i sezonowe - rozmowa z...
"Przekopujemy połowę trawnika i robimy warzywnik". Mama się zgodziła, pod warunkiem że sam się wszystkim zajmę. Jako nastolatek co chwila przepadałem dla nowego hobby. Ale zwykle te fascynacje okazywały się chwilowe
Za czasów trzydziestoletniej Rosio Sanchez Noma otrzymała tytuł najlepszej restauracji na świecie i utrzymała dwie gwiazdki w przewodniku Michelina
Niby tylko kawałek chleba i coś. A jednak Duńczycy udowadniają, że nawet z kanapki można uczynić formę sztuki
Oscary 2017 kulinarnie? 1,4 tys. butelek szampana, 250 homarów z Main, 7 kg czarnych trufli, a na deser - ponad 4 tys. ciasteczek. Tymi przysmakami będą się cieszyć po gali uczestnicy słynnego balu u gubernatora.
UberEats, czyli usługa dostarczania jedzenia przez kierowców Ubera, jest już dostępna w Warszawie. Na razie tylko w okolicach centrum miasta
Gdy Kasia miała siedem lat, rodzina Mellerów złożyła Richom rewizytę. - Poszliśmy na ich lokalny bazarek. I to był szok. Znałam gruszki, śliwki, maliny. Ale tam pierwszy raz spróbowałam świeżego ananasa i zupełnie nie skojarzyłam go ze smakiem, jaki...
Śledzie z sosem curry po duńsku 500 g wysokiej jakości solonych śledzi, wymoczonych w wodzie 400 ml wody 200 ml octu spirytusowego 250 g cukru kryształu 2 listki laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 5 ziarenek czarnego pierzu 1 biała cebula,...
Ostatnią rzeczą, na jaką ma się ochotę kilka dni przed Gwiazdką, jest poszukiwanie prezentów w zatłoczonych sklepach. Zamiast tego proponujemy coś pożytecznego i - naszym zdaniem - przyjemniejszego: prezenty, które zrobicie sami w domu.
Copyright © Agora SA