Wiele restauracji przeszło w tryb funkcjonowania jako lokale z "dostawą na wynos" - nawet jeśli wcześniej nie oferowały takiej możliwości. Korzystanie z takich usług to nie tylko sposób na oddech od domowego gotowania, ale też realna pomoc ulubionym...
Samin Nosrat zaczynała jako asystentka kelnerów. W 2017 r. napisała książkę "Salt Fat Acid Heat" o soli, tłuszczu, kwasie i obróbce cieplnej, która stała się bestsellerem New York Times'a, a Netflix nakręcił z nią miniserial "Cztery składniki"....
Mrożone produkty muszą być wysokiej jakości, bo mrożenie jej nie poprawi. To dotyczy zwłaszcza zanieczyszczeń mikrobiologicznych, bo mrożenie nie powoduje całkowitego zniszczenia bakterii, ale hamuje ich rozwój na czas zamrożenia. One cały czas tam...
- Chcemy robić wina z szacunkiem dla przyrody. Jesteśmy certyfikowaną, ekologiczną winnicą i winiarnią, a w uprawie stosujemy od początku zasady biodynamiki. Zamiast sztucznych środków ochrony stosujemy prewencję, naturalne napary czy wyciągi z...
Zuza, to jest właśnie to! - mówi Magda, dwa lata starsza siostra Zuzy. - Mieliśmy z mężem odłożone nieco gotówki, od razu podjęliśmy decyzje, by przeznaczyć je na blixer - specjalny, bardzo silny mikser, który pozwala na mielenie orzechów, bez...
Idealny smorrebrod powinien być jak ogród: otwarty, ale jednocześnie tworzący zamkniętą całość, częściowo nasłoneczniony, częściowo oferujący cień. Dobrze skomponowana kanapka powinna łączyć w sobie coś chrupiącego i kremowego, wyrazistego i...
Swoją markę mieszanek ziół nazwała Sela na cześć ukochanej suczki husky, przy której się wychowywała i która do dzisiaj towarzyszy rodzinie w zbieraniu ziół. Jest mieszanka na wzmocnienie, na koncentrację, na usprawnienie metabolizmu, dodająca...
Zamiast w szkole gastronomicznej Flynn McGarry uczył się z kulinarnych programów telewizyjnych i filmików na YouTubie. Własną restaurację otworzył jako 19-latek. Nic dziwnego, że jego historię ogląda teraz cały świat. Dokument "Chef Flynn -...
Gdy Flynn McGarry miał 13 lat, dostał się na staż do kuchni restauracji Madison Park Eleven w Nowym Jorku, a w wieku 19 lat otworzył własną restaurację GEM. O jego kulinarnym talencie pisały "New Yorker" i "New York Times", a teraz opowiada o nim...
Kura w panierce czy kebab dla wegan? Pomóż nam wybrać najlepszy warszawski street food sezonu. Głosować można już od dziś.
Pomidory to bomba zdrowotna. Bogate są w likopen, czyli silny antyoksydant. Do jego zbawiennych właściwości można zaliczyć działanie antynowotworowe i poprawę nastroju. Pomidory mają także witaminę A i C, potas oraz brom. Świetnie działają na...
Wiele razy w restauracji kelner z automatu podawał kartę win mężczyźnie, choć moi towarzysze na winie zazwyczaj znają się mniej - opowiada Ewa Wieleżyńska, ekspertka od win, filolożka, redaktorka naczelna magazynu Ferment.
Jak zaprosić gości na kolację, gdy się odchudzasz, twoi znajomi też, a do tego unikają mięsa, glutenu i laktozy? Zainspiruj się przepisami na kolejnych stronach.
Sezon na szparagi trwa tylko dwa miesiące. Właśnie się zaczął. Warto z niego skorzystać, bo szparagi są niskokaloryczne, pełne silnych przeciwutleniaczy i dobre dla naszej skóry. A do tego bardzo smaczne.
Te przepisy świetnie się sprawdzą, jeśli chcesz zrzucić kilka kilogramów albo po prostu masz ochotę zjeść coś pysznego, lekkiego i niskokalorycznego.
- Restauracja ma być dla gości, a nie dla kucharza i jego ego - mówi Jacek Grochowina z warszawskiej Nolity
Niestraszne im pierońsko ostre habanero ani wijące się azjatyckie kluski, żar buchający z neapolitańskiego pieca ani zwodnicze śpiewy wiślanych syren. Czy słońce, czy deszcz, otwierają swoje stragany, foodtrucki i mikro-knajpki, by karmić głodnych...
Bliny z łososiem czy bliskowschodnia szakszuka? Klasyczny twarożek ze szczypiorkiem czy pełne "superskładników" miski mocy? Nie ma lepszego sposobu na udany początek dnia niż dobre śniadanie. Podpowiadamy, dokąd warto się na nie wybrać.
Kwestia jedzenia stała się dla mnie szczególnie istotna, gdy przeprowadziłam się z Wielkiej Brytanii do Paryża. W tamtejszych sklepach spożywczych nie zobaczysz wielu przetworzonych produktów - kupuje się to, co jest świeże i sezonowe - rozmowa z...
Są dzieci, które wiedzą, co to jest awokado i jak zrobić tagliatelle z cukinią. Ale są też takie, które w życiu nie jadły ryby. Przepaść między Polską A i B, Wilanowem i Pragą-Północ, najlepiej widać na talerzach.
Copyright © Wyborcza sp. z o.o.