- Tu każde miasto, miasteczko, wieś zasługują na osobną książkę kulinarną - mówi ekspertka. Chyba żaden inny naród nie dba tak mocno o to, co ma na talerzu, jak Włosi. Dlaczego?
Jeśli frazes "miejsce z duszą" miałabym zwizualizować, to wszystkim pokazywałabym kawiarnię Kosmos.
Zakończył się 20. festiwal Open'er w Gdyni. Pod wieloma względami udany, ale przed kolejną edycją organizatorzy muszą sobie odpowiedzieć na kilka pytań.
Zapomnijcie o grze w stylu jazzowych klasyków pokroju Davisa, Hanckocka czy braci Marsalis. Ezra Collective czerpie inspiracje z serca Londynu. I rozkręca imprezę lepszą niż niejeden popularny DJ.
"W tym roku mamy najwięcej headlinerek" - powiedział mi z dumą i radością, off the record, jeden z organizatorów Open'era. I ma rację: dwóch headlinerek na Open'erze jeszcze nie było. I fakt, może to być powód do dumy, ale na pewno nie moment do...
Open'er 2023. Sława Davida Kushnera, amerykańskiego wokalisty i autora piosenek, zaskoczyła jego samego. Jego piosenki zostały viralami na TikToku.
Do tej restauracji inspektorzy Michelin wstępu nie mają. Uczestnicy Open'era też nie, choć mieści się ona na terenie festiwalu. - Pamiętam, jak wielkie wrażenie zrobiliśmy na Foo Fighters - mówi szef kuchni.
Zaraz skończy 21 lat, a na koncie ma już trasę z Miuoshem, duety ze Skubasem oraz Julią Wieniawą. No i bardzo obiecujący solowy materiał. Dawid Tyszkowski wygrywa głosowanie czytelników i czytelniczek w plebiscycie Sanki na najciekawsze nowe twarze...
Do Pana Kotowskiego dołączyła Pani Kotowska. I serwuje kuchnię ukraińską w lżejszym i bardziej współczesnym wydaniu.
Taylor Swift, megagwiazda amerykańskiej muzyki pop, ogłosiła daty europejskiej trasy koncertowej, w tym pierwszy koncert w Polsce.
Rapowy "głos pokolenia Z", jazz przyszłości, wprawiający w osłupienie muzyczny eklektyzm, głośne gitary i ambitny pop. Ogłaszamy finalistów 5. edycji plebiscytu Sanki na najciekawsze nowe twarze na polskiej scenie. Czekamy też na Wasze głosy!
Restauracja Międzymiastowa otworzyła się, po krótkiej przerwie na przenosiny i remont, w majówkę. Powiększony lokal ma dać właścicielom większe możliwości goszczenia klientów czy organizowania imprez zamkniętych.
W miejscu kultowej kawiarni w Gdańsku otworzył się koktajlbar. Kawy i ciasta są nadal, ale pierwsze skrzypce gra coś innego.
Tupac Shakur ma swoją gwiazdę w słynnym Hollywood Walk of Fame. W ceremonii odsłonięcia wzięli udział rodzina, przyjaciele i fani zastrzelonego w 1996 roku rapera.
Włosi znani są na całym świecie ze swojego jedzenia. I raczej nie są skorzy do eksperymentowania, chociaż zdarzają się oczywiście wyjątki. I restauracja Shabu jest jednym z nich.
Na Orange Warsaw Festival odpowiedź na to pytanie podsunęła mi pewna dziewczyna z publiczności.
Jared Leto i jego Thirty Seconds to Mars zaledwie tydzień temu wskoczyli do programu Orange Warsaw Festival. Tyle czasu wystarczyło jednak amerykańskiemu gwiazdorowi, by przygotować wspólne występy z dwoma gwiazdami polskiej sceny. Nie obyło się bez...
Jared Leto wygląda jak Jezus. Śpiewa, jakby uwalniał demony.
Galeria Metropolia jest specyficznym miejscem. Teoretycznie jest galerią handlową, ale jej najsilniejszym punktem jest. gastronomia.
Skład tegorocznej edycji Co Jest Grane Festival domyka mocny kobiecy akcent w wykonaniu Women's Voices Kolektywu. W imię wolności kobiet zaśpiewają: Nosowska, Margaret, Monika Borzym, Julia Wieniawa, Zalia, Ofelia, Marika i Natalia Nykiel.
Dla fanów kanadyjskiej piosenkarki to najczarniejszy scenariusz. Artystka definitywnie odwołuje trasę koncertową, którą wcześniej przełożyła na rok 2024.
Mały Kack w Gdyni wzbogacił się o piekarnię rzemieślniczą. A w niej można dostać jeden z najlepszych chlebów rzemieślniczych w Trójmieście.
W sopockim Domu pod Różą, tuż przy Molo, jest nowa restauracja. Dotychczasową jadłodajnię serwującą domowe zestawy obiadowe zastąpiła restauracja Bez Dwóch Dań. Można zjeść domowo, ale w wersji gourmand.
Dawid Uszyński współprowadzonymi przez siebie lokalami, Japonkami i Japonką, zrobił małą rewolucję na stołecznej scenie kulinarnej. Teraz przeniósł się do Gdańska i prowadzi restaurację Sassy na najwyższym piętrze Słonego Spichlerza.
Trwa wyjątkowo długi weekend majowy. Jeśli spędzacie go w Trójmieście, to podpowiadamy Wam, jakie miejsca powinniście odwiedzić. Oto autorski przegląd 15 miejscówek wartych poznania i pokochania.
Majówka to dla wielu Polek i Polaków początek sezonu grillowego. Mateusz Sikora, szef kuchni i wytrawny miłośnik grillowania, podpowiada, jak przygotować ulubione potrawy na grillu.
Z jednej strony - gwiazdy polskiej sceny, z drugiej - kompletni debiutanci. A z trzeciej - zastępy tych, co pomiędzy. Z niezliczonych koncertów na nowej poznańskiej imprezie Next Fest wyłowiliśmy dla was to, co najciekawsze.
Mrozu nowym królem polskiej muzyki rozrywkowej, płyta Dezertera nagrana prawie 40 lat temu najlepszym rockowym albumem roku. Ale do Fryderyków, jak do każdego plebiscytu, powinno się podchodzić z dystansem.
Tam, gdzie przez kilka ostatnich lat działała restauracja Mariusza Pieterwasa Krew i Woda, otworzyło się Butchery & Wine.
Magda i Mateusz, właściciele Da Matti, to wspaniali i serdeczni ludzie. I nie, wcale nie dlatego, że chcą zaimponować czy to mediom, czy influencerom. Są po prostu, po ludzku, mili i gościnni. I właśnie z tej potrzeby goszczenia i karmienia innych...
W wielkanocną niedzielę zmarł Maciej Prus, reżyser teatralny i operowy. Miał 85 lat.
Twórca Plastrów trochę jak Pan Kanapka. On co prawda nie odwiedza biur i nie sprzedaje już gotowych kanapek, po kanapki trzeba przyjść do niego. I są to kanapki nie byle jakie - zawsze świeże i zawsze z chleba na zakwasie.
To restauracja z kuchnią europejską, lekko francuzującą. Ma być miło, przyjemnie, tak, że można się zasiedzieć nad talerzem jedzenia i kieliszkiem wina.
Jedzenie śniadań ma wiele korzyści dla zdrowia i jest ważnym punktem każdego poranka. A śniadanie na mieście to sposób na przyjemne rozpoczęcie dnia i na chwilę relaksu. Rozumieją to twórcy festiwalu Restaurant Week. Breakfast Week to ich nowy...
To sąsiedzka pizzeria, do której warto przyjechać z innych zakątków Trójmiasta. Ich napoletana jest lekka i puszysta. A w dodatku kroi się ją nożyczkami, co samo w sobie jest atrakcją.
To chyba jedna z najchętniej odwiedzanych nowych knajp w Gdańsku. Drzwi do Cartelu się nie zamykają.
Nie ma tu włoskiej playlisty, czerwono-białego obrusu w kratę i obrazków pizzy w ramkach. Ale spokojnie, Mio Gastro to lokal z kuchnią włoską.
Zuza Zak pierogów uczyła się od babć - Ziuty i Halinki. Pierwsza była profesjonalną kucharką, pracowała u Bliklego. Druga, Halinka, wstawała o świcie i przygotowywała jedzenie na cały dzień.
W cyklu "Miejscówka" przez cały rok opisujemy nowe miejsca gastronomiczne, które powstają w Trójmieście, ale różne inicjatywy kulinarne też nie uciekają naszej uwadze. Po raz drugi przyznamy Pomorski Sztorm Kulinarny. To Wy zdecydujecie, w czyje...
Zwykle opisywanie nowych miejsc w Miejscówce sprowadza się do przedstawiania lokali stacjonarnych. Ale popularności Per Strady - Pizza e Panuozzo nie mogłam nie zauważyć.
Copyright © Wyborcza sp. z o.o.