Jarmuż to właściwie symbol zdrowego jedzenia. Jest ceniony ze względu na zawartość witaminy K i C oraz błonnika pokarmowego
Ze wszystkich słonych przekąsek najbardziej lubię prażoną kukurydzę, zwłaszcza tę domową, z wysokiej jakości ziaren. Jest bardziej wartościowa od kupnej, która zwykle jest przesolona i czasem przyrządzana na utwardzanych tłuszczach roślinnych....
Na ploteczki z koleżanką, na ukojenie smutków, na wagary, na słodką zachciankę czy popołudnie z ukochanymi dziadkami. Dasz się zaprosić na ciastko?
Zgodnie z tradycją na wigilijnym stole powinno pojawić się dwanaście potraw. Ale czy na pewno to wszystko zjesz?
Szykowanie się do świąt przypomina manewry wojenne. Jak ognia unikam centrów handlowych i hipermarketów. Po świąteczne zakupy spożywcze ruszam do znajomych miejsc: na bazarki, do piekarni, niewielkich sklepów. Może więcej jeżdżenia, ale za to jaka...
Nigdy nie wierzyłam w to, że prezenty na Gwiazdkę przynosi św. Mikołaj. Przynosił je Aniołek, wiadomo (Mikołaj ogarniał 6 grudnia, więc jakim cudem miałby mieć jeszcze siły na powtórkę pod koniec miesiąca). Co roku na drzwiach wejściowych pojawiała...
Czym ci smakuje Mazowsze? Sama miałabym problem z odpowiedzią. Dlatego z chęcią wybiorę się w niedzielę na wielkie mazowieckie slow śniadanie, by zaspokoić ciekawość, a przede wszystkim głód.
O tym, co to syfon lub chemex i jak smakuje Kenia, można będzie dowiedzieć się w sobotę podczas Warszawskiego Festiwalu Kawy w Domu Braci Jabłkowskich. Napijemy się tu dobrej kawy i nauczymy się parzyć ją samemu.
Podawała śledzia na połamanych talerzach, lody dekorowała obierkami z ogórków, a wodę, zamiast w szklankach, serwowała gościom w wazonikach. O tym, co szokowało na talerzu 25 lat temu, i daniach, które nie mogą zniknąć z menu, opowiada Marta...
Odnowiona Hala Gwardii otwiera dziś drzwi dla klientów. Wewnątrz jest ponad 20 knajpek i specjalistycznych sklepów, targowisko oraz jadalnia, w której można będzie przekąsić małe co nieco w trakcie zakupów. Co będzie można zjeść, a co kupić? Oto...
Mogłoby się wydawać, że czas festiwali za nami. Nie tylko tych muzycznych, ale też kulinarnych, którymi można zapełnić połowę wakacyjnego kalendarza. Tymczasem właśnie teraz swojego festiwalu poświęconego jedzeniu doczekała się też stolica.
Czy w parze z różnorodnością menu idzie też jakość? Czy na ulicy można zjeść nie tylko coraz ciekawiej, ale i smaczniej? Tego, kto w street foodzie radzi sobie szczególnie dobrze i kogo za wzór można by postawić debiutantom, chcemy uhonorować w...
Akacjowy lubię za łagodność, gryczany - za wytrawny charakter. W mojej kuchni musi być co najmniej jeden słoik miodu. Inaczej życie jest gorzkie.
Kolejny raz ruszamy na poszukiwania najlepszego street foodu w Warszawie. Pomóżcie nam go znaleźć!
Działające w Wiedniu przez cały rok niewielkie targowiska są pełne smakołyków i kolorów.
Amerykańska restauracja zajęła pierwsze miejsce w prestiżowym rankingu restauracji World's 50 Best Restaurants. Eleven Madison Park zdetronizowała na podium włoską restaurację Osteria Francescana, która zajęła tym razem drugie miejsce.
Faworki, pączki, oponki, cukier puder, lukier... Są jednak tacy, którzy z karnawałowych przysmaków najbardziej cenią ostatkowego śledzia
Przepasane jasną obwódką, odpowiednio polukrowane i pełne nadzienia, które smakuje jak kiedyś. W tłusty czwartek tytuł Pączka Stolicy 2017 roku dla cukierni Lukullus.
Martini wstrząśnięte, nie mieszane? Najmodniej z kiszoną cebulką. Z Pawłem Rodaszyńskim, barmanem z wieloletnim stażem, rozmawia Małgorzata Minta
Jest tani i można się nim najeść o dowolnej porze dnia i nocy. Choć pochodzi z daleka, na dobre wpisał się w nasz codzienny jadłospis. Niezależnie do tego, czy na cienkim cieście, czy w bułce
To przepis na koktajl idealny po karnawałowych szaleństwach.
W Portugalii - dorsz z kapustą i jajkiem, w Hiszpanii - owoce morza, we Francji - kapłon faszerowany kasztanami, we Włoszech - knedle ze speckiem, pierożki, kopytka. Szefowie kuchni warszawskich restauracji mówią nam, co jada się na święta w...
Salvador Dali wymyślił telefon z homarem zamiast słuchawki. Ale cenił też homary na talerzu
Mateusz Gessler, znany warszawski restaurator otworzy w Hali Koszyki dwie autorskie restauracje. Będą stanowić ułamek knajp i sklepów, które pojawią się przy Koszykowej. Małgorzata Minta sprawdziła, co będzie można zjeść i kupić w nowym miejscu.
Czym dla Krakowa obwarzanek, tym dla Lublina cebularz. W niewielkim chlebowym placku z cebulą zapisana jest historia ludzi, którzy zamieszkiwali niegdyś to miasto
Niektóre przypominają puszyste pompony, inne - pomalowane na pastelowo stiuki. A co najlepsze, nadają się do garnka i na patelnię!
Hasło ?nocna gastronomia? dotychczas kojarzyło się głównie z czynnymi całą dobę dziuplami oferującymi kebab, ewentualnie hot dogiem lub hamburgerem kupionym na śródmiejskiej stacji benzynowej. Ale teraz ma się to w Warszawie zmienić
Hamantasze ze słodkim nadzieniem, chałka z niespodzianką, dużo wina i prezentów. Pośród żydowskich świąt nie ma chyba innego, równie hedonistycznego, podczas którego dla ciała znajdzie się nie mniej niż dla ducha.
Obok karpia na stołach królowały szczupaki i wiślane łososie. Obok nich modny dzisiaj jarmuż, egzotyczne limonki i odkrywany na powrót topinambur. To, co pojawiało się na staropolskich wigiliach, mogłoby zaskoczyć niejednego współczesnego smakosza.
Mam swoją osiedlową kawiarnię - Relaks. Świątek piątek, upał czy środek zimy na niewielkiej półeczce, obok cukierniczki i stosu plastikowych wieczek do kubków na wynos, stoi szklana butelka z wodą, syfon z domowej roboty sodówką oraz kilka tanich...
Copyright © Wyborcza sp. z o.o.