Lubuska kuchnia regionalna to mieszanka wpływów, tradycji, kultur i smaków. Mamy tu bułkę z pieczarkami, wino, mamałygę od górali z Karpat, gołąbki kresowe i duszyninę, czyli rodzaj gulaszu.
W rejonie Trydentu spróbujesz obłędnych serów, a na deser zjesz strudla ze słynnych na całe Włochy jabłek. Lokalna kuchnia adekwatnie do wymagających warunków surowych gór ma takie składniki, które pozwalają się nasycić.
Kuchnia kaszubska jest jej bardzo bliska. W domu kultywowana od pokoleń, więc i ona podtrzymuje tradycję. Czasami idzie o krok dalej. O tym, co gotuje, opowiada na YouTubie. Pani Halina założyła kanał: "Kaszubskie gotowanie".
Zalewajka, najbardziej znana zupa w świętokrzyskiem, jest lekko kwaśna i rozgrzewająca. A regionalne pierogi, zwane drągołami, sycące. Mamy przepisy na te specjały od mistrzyń
Bieszczady kulinarnie nie mają jednej definicji czy źródła. Ich kuchnia to zapis historycznych losów tej krainy. Znajdziesz w niej fuczki, proziaki, które są już symbolem Podkarpacia, ale także kuchnię Łemków oraz Bojków.
Kuchnia toskańska to pasja Aleksandry Seghi. Jest Polką, która wiele lat temu przeprowadziła się do Toskanii i prowadzi tam warsztaty kuchni regionalnej.
Robienie marcinka w Hajnówce jest tak naturalne, jak smażenie naleśników. Korowaj jest podobny do chałki, a mrowisko składa się z chrustu, takiego jak faworki.
Dlaczego kobiety w Argentynie noszą długie włosy częściej niż w większości krajów zachodnich?
Kuchnia Podhala. Kwaśnicę najlepiej zrobić wieczorem, żeby przez noc przeszła smakiem. I z własnej kapusty kiszonej. Moskole to rodzaj góralskich placków ziemniaczanych. Podajemy tradycyjne przepisy.
Kartacze i babka ziemniaczania to najbardziej znane dania z ziemniaka Suwalszczyzny i Podlasia.
To kulinarne godło Lublina i całego regionu. Okrągły cebularz w złotym kolorze reprezentuje województwo na całą Polskę. Doczekał się nawet muzeum
Karp znajdzie miejsce na stole w wielu domach, mimo zmieniających się trendów kulinarnych. Przygotowywany na różne sposoby: w kawałkach, dzwonkach, w postaci zupy rybnej.
Halloumi to dobro narodowe kuchni Cypru. Można je zjeść na kilka sposobów: przyrumienić na patelni lub grillu, na zimno z dodatkiem arbuza albo zrobić cypryjskie ravioli
Pokrzywy na zupę najlepiej zbierać w maju. W czerwcu też można, właściwie nawet do września, ale warunek jest taki, że musi być młoda, nie może kwitnąć, czyli mieć kwiatów.
Pasztecik szczeciński to pozycja kultowa na kulinarnej mapie województwa zachodniopomorskiego. Jest taką legendą, że 20 października obchodzony jest Dzień Pasztecika Szczecińskiego. Od 1969 roku serwuje go bar Pasztecik przy alei Wojska Polskiego w...
- Bardzo ważne jest ciasto. Trzeba je dobrze wyrobić. Pierogi podawane są na kolorowych talerzach malowanych w kwiaty - mówi pani Wanda Chlastawa, dyrektorka Domu Malarek na Zalipiu.
Kiedy Joanna Barchetto była w Stanach Zjednoczonych, zwróciła uwagę, że w małych społecznościach, dzielnicach i miasteczkach, powstają magazyny, które pokazują to, co w danym miejscu najlepsze. Tak narodził się pomysł na Warming, czyli subiektywny...
Z dnia na dzień zdecydowała, że porzuca wygodne życie i wyrusza w świat. Dzisiaj wyprawy Evy zu Beck śledzą miliony osób na całym świecie
Ma swoich zwolenników i przeciwników. Paprykarz szczeciński nikogo jednak nie pozostawia obojętnym
Tradycyjne potrawy to karmuszka, czyli rodzaj gulaszu, czy dzyndzałki z hreczką i skrzeczkami, czyli rodzaj pierogów z kaszą i skwarkami
Te z gzikiem to wielkopolska klasyka. Jest jeszcze zupa "ślepe ryby". Tak naprawdę bez ryb, za to z dużą ilością pyr, jak na region przystało
Siedzimy w Ropkach przed lazurowym domem Anny Betlej, mamy pani Grażyny, który jeszcze przed wojną zbudował dziadek Grażyny. Ta niewielka wieś to serce Łemkowszczyzny. Kilka domów, dzika przyroda, łagodne wzgórza i święty spokój. Nie prowadzi tutaj...
Tradycyjna kuchnia kurpiowska nie jest urozmaicona czy bogata w składniki, ale za to pożywna. W potrawach dominują mąka, gryka, ziemniaki, kapusta i mięso.
Z tej miłości do szparagów i z powodu największej uprawy w Polsce w Przemęcie trzy lata temu wymyślono Przemęckie Święto Szparaga. Jest Festiwal Szparagowego Smaku, kulinarne prezentacje potraw przygotowanych przez gminne koła gospodyń wiejskich...
Ślązaczka z Radlina, Maria Adamczyk, kluski śląskie lepi od kilkudziesięciu lat. Na niedzielny obiad z rodziną przyrządza do nich roladę z kiszonym ogórkiem i modrą kapustę. Podzieliła się z nami przepisami.
"Na golasa" albo w cieście, piróg biłgorajski, zwany też krupniakiem to sycące połączenie kaszy gryczanej, ziemniaków, twarogu, jajek i śmietany, które może być w formie zapiekanki albo pierożka z nadzieniem.
Jak się słyszy te dzwonki, zawsze radość jest. Redyk to uciecha
Ogłosili na Facebooku, że z amerykańskiej podróży powstanie książka z przepisami - "!Ameryka! / atlas z przepisami". - Chcemy podzielić się naszymi przygodami, odkryciami, spotkaniami, fotografiami - mówią Monika Mądra-Pawlak i Jan Pawlak,...
Góralka zajmowała się dziećmi, chłop pracował w polu. Taki podział funkcjonował szczególnie w tradycyjnych rodzinach. Bo dla nich priorytetem była i jest rodzina. Ale Podhale się zmienia, bo świat się zmienia. Kobiety, szczególnie młode, są bardziej...
Ananas z bratkami czy truskawka z chryzantemą? Lody z jadalnymi kwiatami można kupić na poznańskich Jeżycach
Chłodnik litewski kojarzy mi się ze świeżością nowalijek, chrupiącym ogórkiem, zielenią szczypiorku czy koperku. No i z ulgą podczas upału. Niedawno poczułam ją, jedząc chłodnik litewski na Suwalszczyźnie. Po pierwszej łyżce chłodnika pani Biruty...
Karolina Merska do tej pory słomę przywozi z Polski. - W ubiegłym roku trzy razy przyjechał do mnie wielki transport, ale cały czas szukam dobrej słomy w Anglii
Pomyślałam, że mogę zrobić coś wspólnie z mamą. Wiedziałam, że jej kosmetyki są skuteczne, bo sama ich używałam. Na rozwój firmy każda wyłożyła swoje oszczędności. Podzieliły się obowiązkami. Renata zajmowała się recepturami i przygotowaniem...
Pierwszy ma za sobą wyprawy na cztery kontynenty, drugi przemierzył Afrykę maluchem. Wspólna podróż przed nimi - rozmowa z Arkadym R. Fiedlerem i Arkadym P. Fiedlerem
Nie chciały, by ich przechadzki z dziećmi ograniczyły się do wciąż tej samej trasy park - dom. Stworzyły więc serię ilustrowanych przewodników dla rodziców, które pozwalają odkryć swoje miasto na nowo - jest już Łódź, Lublin, Rzeszów, Poznań i...
Widzów w teatrze nikt nie ucisza. Można głośno się śmiać, komentować, a nawet zatańczyć
Rozmowa z Agatą Napiórską, autorką książki "Jak oni pracują. Rozmowy o pracy, pasji i codziennych sprawach polskich twórców"
Na zjedzenie chociaż kawałka słynnego ciasta zjeżdżają ludzie z całej Polski. Jest w tych sernikach coś takiego, że po pierwszym kęsie przepada się z kretesem, oblizuje ze smakiem i czuje niebo w gębie
Dagna miele składniki na kebbe. Karima mówi, że będzie potrzebowała garnka. Leyla tymczasem zabiera się do ugniatania ciasta na hingalsz. To popularne placki w Czeczenii. Dzisiaj zrobi je z dynią
Do Polski przyjechała ponad rok temu odwiedzić narzeczonego. I już została. Pół roku po przyjeździe otworzyła bistro z onigiri, czyli japońskimi kanapkami
Copyright © Wyborcza sp. z o.o.