Magazyn
O niektórych daniach już dawno zapomnieliśmy, niektóre kochamy do dziś! PRL wraca do łask - trend widoczny jest nie tylko w kuchni, ale także we wnętrzach czy designie. Sprawdź, jak dobrze znasz potrawy, desery i napoje z czasów komunizmu w Polsce.
Co jadało się w barach mlecznych, pracowniczych stołówkach, restauracjach i na tytułowych imieninach u cioci? Przeczytaj nasz artykuł, by dowiedzieć się więcej o legendarnych smakach PRL-u!
Proste i tanie. Tak w skrócie możemy określić śniadania serwowane dzieciom z pokolenia Y. Miały jednak w sobie to "coś", co sprawia, że dziś wspominamy je z sentymentem. Przypominamy maki lat 90., które wracają do łask!
Kinder Bueno, Kinder Country, a może klasyczna Kinder czekolada? Jak tu nie kochać kultowych już "kinderków"? Ważna wiadomość jest taka, że mogą one posłużyć jako inspiracja do stworzenia pysznych domowych deserów, także tych w wersji fit! Zakochają...
Wspomnienia z dzieciństwa ściśle łączą się ze smakami i zapachami potraw, które przygotowywały nasze rodzicielki. Choć były to dania proste, u nich smakowały jak w najlepszej restauracji. Z okazji Dnia Matki wybierzmy się wspólnie w sentymentalną...
Wędrując po różnych zakątkach świata, możemy trafić na potrawy rodem z koszmarów. Sfermentowane mięso, pieczona świnka morska, jajko z zarodkiem czy macki przyklejające się do przełyku - to dopiero przedsmak tego, co może nas spotkać. Przeczytaj...
Restauracja Pod Różą serwuje autorską międzynarodową kuchnię z polskimi akcentami i jak sama dumnie głosi - słynie z własnoręcznej produkcji, starannie unikając półśrodków.
Zbliża się maj, a wraz z nim sezon przyjęć komunijnych. Alternatywą dla świętowania w domowym zaciszu jest spotkanie w restauracji. Wiąże się ono jednak z relatywnie wyższym kosztem organizacji całego przedsięwzięcia. Jeśli z tego powodu decydujesz...
Dobre maniery przy stole obejmują szereg zasad, w których gąszczu łatwo się zgubić. Przeczytaj koniecznie nasz krótki poradnik, a dowiesz się, jak zachowywać się z klasą podczas jedzenia.
Bocuse d'Or to prawdziwe kulinarne święto i bardzo ekskluzywne wydarzenie. W tym roku Jakub Kasprzak, szef kuchni i zwycięzca polskich eliminacji konkursowych, już po raz drugi zaprosił do współpracy projektantkę, która zaprojektowała zachwycający...
Aromatyczny żur, biała kiełbasa, mazurek i dużo jajek - tak wygląda tradycyjna Wielkanoc w Polsce. Sprawdź, jak świętują mieszkańcy innych państw i jakie dania goszczą na ich stołach.
Poranki - śniadaniowy projekt krakowskiego teamu, którego członkowie stoją za sukcesem Na Ciacho oraz Nalej Se, wystartował 1 kwietnia. O rosnącej kulturze porannych spotkań, śniadaniowym menu, współpracy z innymi krakowskimi markami i planach na...
Jarmarki wielkanocne cieszą się dużym zainteresowaniem - nie mniejszym niż nasze ulubione targi bożonarodzeniowe. Po pandemicznej przerwie wiele polskich miast wróciło do pięknej jarmarcznej tradycji. Sprawdźcie, kiedy i gdzie odbywają się...
Mała porcja - na pewno się nie najem. Do tego strasznie drogo. No i takie "zwydziwiane", czy to na pewno dla mnie? Takie obawy mogą towarzyszyć nam, gdy wybieramy się do restauracji typu fine dining. W tym artykule obalamy mity na temat lokali z...
Słysząc hasło "islandzka kuchnia", zapewne zaświta Wam myśl: "zgniły rekin". Skojarzenie bardzo trafne - to popularne danie na Islandii, ale czy na pewno zajadają się nim Islandczycy? Co jedzą rodowici mieszkańcy wyspy, a co stanowi jedynie...
Ramenowa rewolucja opanowała Polskę, a miski, które powstają w naszym kraju, są jednymi z najciekawszych w Europie. O tym, jak stworzyć ramen idealny i osiągnąć upragnione umami, z Dominiką Grabowską i Rafałem Brzostkiem, założycielami Ramen People...
24 lutego dla wielu obywateli Ukrainy zatrzymał się świat. Postanowiłam sprawdzić, jak wygląda życie Ukrainek i Ukraińców na obczyźnie, jak radzą sobie ich gastronomiczne biznesy i jakimi działaniami wspierają oni swoich rodaków w walce o wolność....
Od kilku dni oczy całej Polski skierowane są w stronę Ukrainy. Wiele środowisk zaangażowało się w pomoc naszym wschodnim sąsiadom, w tym krakowska gastronomia. Sprawdź listę miejsc, które aktywnie pomagają ukraińskim uchodźcom.
Wciąż pokutuje przekonanie, że Polacy nie jedzą śniadań. Przez ostatnie dwa lata sytuacja jednak uległa nieoczekiwanej zmianie, a nasi rodacy pokochali ten rzekomo najważniejszy posiłek dnia. Zmieniło się też podejście do porannego rytuału. W jakim...
Copyright © Agora SA