Wspomnienia z dzieciństwa ściśle łączą się ze smakami i zapachami potraw, które przygotowywały nasze rodzicielki. Choć były to dania proste, u nich smakowały jak w najlepszej restauracji. Z okazji Dnia Matki wybierzmy się wspólnie w sentymentalną...
Maj to sezon przyjęć komunijnych. Alternatywą dla świętowania w domowym zaciszu jest spotkanie w restauracji. Wiąże się ono jednak z relatywnie wyższym kosztem organizacji całego przedsięwzięcia. Jeśli z tego powodu decydujesz się na uroczystość w...
Aromatyczny żur, biała kiełbasa, mazurek i dużo jajek - tak wygląda tradycyjna Wielkanoc w Polsce. Sprawdź, jak świętują mieszkańcy innych państw i jakie dania goszczą na ich stołach.
Choć stereotypów o USA jest wiele, ten o kiepskiej amerykańskiej kuchni właściwie stereotypem nie jest, lecz... faktem. Przeczytaj artykuł i dowiedz się dlaczego!
Jeśli wybieracie się do Pragi i chcecie poczuć wyjątkowy klimat czeskiej gospody, to koniecznie zajrzyjcie do U Fleku!
Kraków, Bielsko-Biała, a może Łódź? Chcecie wiedzieć, gdzie wypijecie najlepsze kremowe piwo, spróbujecie eliksiru czy nawet kupicie magiczną różdzkę? Koniecznie sprawdźcie ten artykuł!
Hasło jesiennej edycji Restaurant Week brzmiało #FoodLooksGood. Zobaczcie, które odwiedzone przez nas restauracje podbiły nie tylko nasze oczy, ale i kubki smakowe.
Na św. Marcina - najlepsza gęsina - głosi popularne polskie powiedzenie. Niewiele osób jednak wie, jaka jest jego geneza. Przeczytaj artykuł i dowiedz się więcej o tradycji spożywania gęsi w Polsce.
Złota polska jesień trwa w najlepsze! Z tej okazji postanowiłam sprawdzić, czym raczą swoich gości dwa wybrane krakowskie lokale - Nota_Resto oraz ZaKładka Bistro de Cracovie, czyli restauracje słynące z sezonowości produktów i swojej karty.
Kuchnia żydowska oparta jest przede wszystkim na zasadzie koszerności. W związku z przebywaniem Żydów w diasporze ich kuchnia przyjmowały cechy i produkty kuchni różnych narodów, sama również wywierając na nie wpływ - różne dania żydowskie weszły...
Tawerna Wilczy Dół to niewątpliwy hit ostatnich miesięcy. Lokal działa przy ulicy Szpitalnej 22 w Krakowie i codziennie ustawiają się do niego kolejki.
Do 12 grudnia w Muzeum Żydów Polskich "Polin" macie okazję poznać kulturę żydowską od kuchni: to, jak rozwijała się w różnych zakątkach świata, jakie potrawy jej towarzyszyły, jaki był sposób ich przyrządzania, pochodzenie i znaczenie.
Fani kicających uszaków doczekali się swojego miejsca na mapie Krakowa. Przy ul. Długiej 4 zaczęła funkcjonować długo wyczekiwana kawiarnia Bunny Cafe, która jest pierwszą w Europie króliczą kawiarnią. Sprawdziłam ją!
Włochy niezmiennie kojarzą się nam z pięknymi widokami, pysznym jedzeniem i aromatyczną kawą.
Włochy to podróżniczy "pewniak" - na miejscu z pewnością przywita nas słońce, zapierająca dech w piersiach architektura oraz dania, które sprawią, że na sam widok pocieknie nam ślinka. Jest coś jeszcze - aromatyczna kawa! Jak ją pić, by nie popełnić...
W czasie trwającego właśnie Fine Dining Week odwiedziłam trzy krakowskie restauracje. Przeczytajcie relację, by dowiedzieć się, jakich dań możecie skosztować w krakowskich lokalach i który z nich nieoczekiwanie okazał się czarnym koniem tego wyścigu!
O niektórych daniach już dawno zapomnieliśmy, niektóre kochamy do dziś! PRL wraca do łask - trend widoczny jest nie tylko w kuchni, ale także we wnętrzach czy designie. Sprawdź, jak dobrze znasz potrawy, desery i napoje z czasów komunizmu w Polsce.
Co jadało się w barach mlecznych, pracowniczych stołówkach, restauracjach i na tytułowych imieninach u cioci? Przeczytaj nasz artykuł, by dowiedzieć się więcej o legendarnych smakach PRL-u!
Proste i tanie. Tak w skrócie możemy określić śniadania serwowane dzieciom z pokolenia Y. Miały jednak w sobie to "coś", co sprawia, że dziś wspominamy je z sentymentem. Przypominamy maki lat 90., które wracają do łask!
Kinder Bueno, Kinder Country, a może klasyczna Kinder czekolada? Jak tu nie kochać kultowych już "kinderków"? Ważna wiadomość jest taka, że mogą one posłużyć jako inspiracja do stworzenia pysznych domowych deserów, także tych w wersji fit! Zakochają...
Wędrując po różnych zakątkach świata, możemy trafić na potrawy rodem z koszmarów. Sfermentowane mięso, pieczona świnka morska, jajko z zarodkiem czy macki przyklejające się do przełyku - to dopiero przedsmak tego, co może nas spotkać. Przeczytaj...
Restauracja Pod Różą serwuje autorską międzynarodową kuchnię z polskimi akcentami i jak sama dumnie głosi - słynie z własnoręcznej produkcji, starannie unikając półśrodków.
Dobre maniery przy stole obejmują szereg zasad, w których gąszczu łatwo się zgubić. Przeczytaj koniecznie nasz krótki poradnik, a dowiesz się, jak zachowywać się z klasą podczas jedzenia.
Bocuse d'Or to prawdziwe kulinarne święto i bardzo ekskluzywne wydarzenie. W tym roku Jakub Kasprzak, szef kuchni i zwycięzca polskich eliminacji konkursowych, już po raz drugi zaprosił do współpracy projektantkę, która zaprojektowała zachwycający...
Poranki - śniadaniowy projekt krakowskiego teamu, którego członkowie stoją za sukcesem Na Ciacho oraz Nalej Se, wystartował 1 kwietnia. O rosnącej kulturze porannych spotkań, śniadaniowym menu, współpracy z innymi krakowskimi markami i planach na...
Jarmarki wielkanocne cieszą się dużym zainteresowaniem - nie mniejszym niż nasze ulubione targi bożonarodzeniowe. Po pandemicznej przerwie wiele polskich miast wróciło do pięknej jarmarcznej tradycji. Sprawdźcie, kiedy i gdzie odbywają się...
Mała porcja - na pewno się nie najem. Do tego strasznie drogo. No i takie "zwydziwiane", czy to na pewno dla mnie? Takie obawy mogą towarzyszyć nam, gdy wybieramy się do restauracji typu fine dining. W tym artykule obalamy mity na temat lokali z...
Słysząc hasło "islandzka kuchnia", zapewne zaświta Wam myśl: "zgniły rekin". Skojarzenie bardzo trafne - to popularne danie na Islandii, ale czy na pewno zajadają się nim Islandczycy? Co jedzą rodowici mieszkańcy wyspy, a co stanowi jedynie...
Ramenowa rewolucja opanowała Polskę, a miski, które powstają w naszym kraju, są jednymi z najciekawszych w Europie. O tym, jak stworzyć ramen idealny i osiągnąć upragnione umami, z Dominiką Grabowską i Rafałem Brzostkiem, założycielami Ramen People...
24 lutego dla wielu obywateli Ukrainy zatrzymał się świat. Postanowiłam sprawdzić, jak wygląda życie Ukrainek i Ukraińców na obczyźnie, jak radzą sobie ich gastronomiczne biznesy i jakimi działaniami wspierają oni swoich rodaków w walce o wolność....
Od kilku dni oczy całej Polski skierowane są w stronę Ukrainy. Wiele środowisk zaangażowało się w pomoc naszym wschodnim sąsiadom, w tym krakowska gastronomia. Sprawdź listę miejsc, które aktywnie pomagają ukraińskim uchodźcom.
Wciąż pokutuje przekonanie, że Polacy nie jedzą śniadań. Przez ostatnie dwa lata sytuacja jednak uległa nieoczekiwanej zmianie, a nasi rodacy pokochali ten rzekomo najważniejszy posiłek dnia. Zmieniło się też podejście do porannego rytuału. W jakim...
Copyright © Wyborcza sp. z o.o.