Jerzy Nogal
-
Piknik nad Wisłą - przepisy flisaków
Warszawa, pomost 511. Przed szóstą rano ładujemy się do pychówek razem z zapasami, które Jerzy Nogal dzielnie przygotował o świcie, by ugotować nam obiad na plaży. Gdy docieramy na miejsce, świeci już pełne słońce, można zacząć piknik
08-06-2015 16:43 -
Nie wiesz, co przygotować na obiad? Sprawdź przepis Jerzego Nogala na risotto z wężymordem
W garnku Jerzego Nogala tym razem pyszne risotto z wężymordem. Na początku przygody z tym daniem, robimy bulion ze świeżych warzyw. Później przysmażamy na maśle korzeń wężymorda. Risotto zaczynamy od przysmażenia cebuli, do której następnie dodajemy...
15-11-2014 20:37 -
Rozgrzewająca propozycja Jerzego Nogala
Na winie, z grzankami serowymi, na największe nawet chłody. Gotujemy zupę cebulową z Jerzym Nogalem. Oto zupa, która rozgrzeje nawet największego zmarzlucha. W sam raz na nadchodzącą zimę. Potrzebne nam będą: włoszczyzna, oliwa, cebula, masło, ser...
31-10-2014 13:06 -
Jerzego Nogala zupa z jarmużu i dojrzewającej kiełbasy
Jerzy Nogal tym razem nadaje nie z pola, a z... Hali Mirowskiej, gdzie postanowił kupić jarmuż potrzebny do jego nowego "super dania". Będzie to kluczowy składnik zupy jarmużowej. Zdaniem Nogala dodanie kiełbasy palcówki (dojrzewającej suszonej...
25-10-2014 00:56 -
Jerzego Nogala sposoby na dynie
Do Halloween coraz bliżej, dlatego Jerzy Nogal postanowił zająć się dyniami już teraz. Różne odmiany dyń nadają się do różnych potraw, niektórych nie gotuje się w ogóle. Nasz kucharz wybrał te, które nadają się do zupy dyniowej oraz sałatki....
19-10-2014 13:57 -
Jerzy Nogal zdradza przepis na kultowe pyzy z Bazaru Różyckiego
Zwykły ziemniak daje nieograniczone możliwości kulinarne - dowodzi Jerzy Nogal, który tym razem prezentuje kultowy przepis na pyzy, jak z legendarnego warszawskiego Bazaru Różyckiego. Boskie, nieziemskie wręcz pyzy z omastą można było kupić w słoiku...
17-10-2014 20:35 -
Jerzy Nogal gotuje paprykową zupę rybną z Budapesztu
W dzisiejszym odcinku króluje papryka. Jerzy Nogal udał się do gospodarstwa "państwa Ziółko" - Maryli i Piotra Rutkowskich, którzy uprawiają wiele odmian papryki, od słodkich po pikantne chilli. Z tytułowych warzyw powstanie zupa paprykowo-rybną....
10-10-2014 19:32 -
Kobiety u władzy. Rozmowa Agnieszki Kublik
Najpierw szklany sufit, potem - szklana zjeżdżalnia. Dlaczego to nieuniknione? Agnieszka Kublik rozmawia z dr psychologii Aleksandrą Cisłak o "męskich" zawodach, stereotypach płci i ich wpływie na sytuację kobiet w świecie biznesu i polityki.
03-10-2014 20:44 -
Smaki Magazynu Świątecznego. "Gazeta Wyborcza"
W dzisiejszym odcinku Jerzy Nogal wybrał się do gospodarstwa ogrodniczego Rysiny Zdzisława i Elżbiety Majlert, by z wyhodowanych przez nich bakłażanów przygotować pyszne dania. I tak ze świeżych bakłażanów powstały mutabal, babaganusz i makaron alla...
03-10-2014 17:36 -
Jerzy Nogal robi przetwory z ogórków
Początek jesieni to dobry moment, żeby zrobić przetwory na zimę. Tym razem Jerzy Nogal podpowiada, jak przygotować tradycyjne ogórki kiszone i co dodać do weków, żeby wzbogacić ich smak. Ponadto zdradza przepis na sałatkę słodko-kwaśną z ogórków. Do...
28-09-2014 17:20 -
Smaki Magazynu Świątecznego. "Gazeta Wyborcza"
Do Halloween jeszcze dużo czasu, ale Jerzy Nogal postanowił zająć się dyniami już teraz. Różne odmiany dyń nadają się do różnych potraw, niektórych nie gotuje się w ogóle. Nasz kucharz wybrał te, które nadają się do zupy dyniowej oraz sałatki....
20-09-2014 09:17 -
Przygotowujemy kukurydzę w maśle ziołowym i popcorn z karmelem
Solony karmel Cukier Śmietanka 36% Sól gruba morska Cukier rozsyp równomiernie na suchej patelni i podgrzewaj na małym ogniu niech się rozpuści. Nie poruszaj patelnią ani nie mieszaj go, bo się zbryli. Gdy lekko zacznie brązowieć wlej śmietankę i...
13-09-2014 10:14 -
Smak Magazynu Świątecznego. Gazeta Wyborcza
Szakszuka Składniki: 3-4 jajka 1 średnia (ok. 70 g) szalotka 3-4 ząbki czosnku 6-8 średnich pomidorów 1/2 strąka słodkiej papryki 1/4 strączka papryki chili ok. 4 łyżki oliwy szczypta mielonego kminu rzymskiego, za'ataru lub ras el hanut mała garść...
09-09-2014 08:02 -
Gotujemy szakszukę, krem z pomidorów i gramy na skrzypcach
Szakszuka Składniki: 3-4 jajka 1 średnia (ok. 70 g) szalotka 3-4 ząbki czosnku 6-8 średnich pomidorów 1/2 strąka słodkiej papryki 1/4 strączka papryki chili ok. 4 łyżki oliwy szczypta mielonego kminu rzymskiego, za'ataru lub ras el hanut mała garść...
06-09-2014 03:03 -
Wideo Magazynu Świątecznego. "Gazeta Wyborcza" 30-31.08.2014
Wystarczy mąka i jajka. Potem trzeba zagnieść ciasto i na trochę je odstawić. Następnie rozwałkowany placek kroimy w cienkie paski i gotowe! Ważne, żeby makaron był ugotowany al dente. Wtedy zawiera tryptofan, niezbędny do produkcji serotoniny. A to...
29-08-2014 19:58 -
Przychodzi Jerzy Nogal do kawiarni i.. tłumaczy jak pić kawę, żeby nie zwariować. Smak Magazynu Świątecznego "Gazety Wyborczej"
Czy po espresso nie stanie mi serce? Wodę pijemy przed, żeby zneutralizować inne smaki. Ze spienionym mlekiem to espresso macchiato, cappuccino jest niewiele większe, a flat white to już biała kawa. Jak i gdzie pić kawę żeby nie zwariować? Czy w...
26-08-2014 10:35 -
Chutney jabłkowy i racuchy. Z Jerzym Nogalem gotujemy dania bardzo na czasie
Jedzenie jabłek jest ostatnio bardzo modne, ale kto powiedział, że trzeba je spożywać tylko na surowo? Trener kulinarny Jerzy Nogal, postanowił wesprzeć naszych sadowników przygotowując dwa świetne i proste dania z jabłek. Smacznego! Czytaj...
09-08-2014 09:08 -
Chutney jabłkowy i racuchy. Z Jerzym Nogalem gotujemy dania bardzo na czasie
Jedzenie jabłek jest ostatnio bardzo modne, ale kto powiedział, że trzeba je spożywać tylko na surowo? Trener kulinarny Jerzy Nogal, postanowił wesprzeć naszych sadowników przygotowując dwa świetne i proste dania z jabłek. Smacznego! Więcej w...
09-08-2014 09:03 -
Fotodziennik, czyli piosenka o końcu świata
Fotodziennik to osobista kronika fotograficzna, którą od blisko 30 lat prowadzi Anna Beata Bohdziewicz
20-12-2010 23:00