Jaką receptę na sukces ma Pepe Verde? Od początku jedzenie w tawernie było smaczne, od początku porcje były duże i od początku ceny dań były niewygórowane. Tak jest do dzisiaj
Już od dłuższego czasu przyglądam się szaleństwu zakupów przedświątecznych. Gorączkowemu bieganiu od sklepu do sklepu. Załadowanym po brzegi wózkom. Zupełnie jakbyśmy szykowali się do długiego pobytu w odosobnieniu! A przecież przed nami tylko dwa...
Święta tuż-tuż, a ja dopiero zaczynam myśleć o prezentach. Jeżeli Państwo macie tak samo, i szukacie prezentu dla kogoś, kto kocha jeść, gotować i eksperymentować w kuchni, proponuję podarować coś, co sama z przyjemnością znalazłabym pod choinką.
Podstawy gotowania przekazała mi mama. Kucharzenie było i nadal jest dla niej bardzo ważne. Od prawie sześćdziesięciu lat zachwyca rodzinę i znajomych swoją szarlotką, pomidorową czy kotletami mielonymi.
W mojej kuchni nie korzysta się z wyrobów ulepszających smak i poprawiających kolor dań. Do przyprawiania potraw używam ziół, sproszkowanych lub świeżych warzyw, pieprzu, soli morskiej, a do sosów mięsnych - wysuszonych i zmielonych grzybów, które...
O tej porze roku w domu częściej pachnie cynamonem, który łagodzi niestrawność i zwalcza przeziębienie; imbirem, który świetnie rozgrzewa, chroni przed infekcjami; chili, która oczyszcza drogi oddechowe i bardzo dobrze rozgrzewa
O tym miejscu słyszałam kilkanaście razy. I to od różnych osób. Łączyło ich jedno - zachwyt nad tamtejszą kuchnią. Wiedziałam o istnieniu tej restauracji, ale jakoś nigdy nie było mi po drodze i wizytę odkładałam na później.
- Zrobiłam 60 słoików ogórków kiszonych - ogłosiła przy popołudniowej filiżance herbaty pani Jadzia, którą odwiedziłam kilka dni temu. Gdy na mojej twarzy zobaczyła ogromne zdziwienie, szybko wyjaśniła, że ogórkami podzieli się z córką.
Gdyby ktoś zapytał minie o smak lata, odpowiedziałabym bez namysłu - że najpierw jest truskawkowy, później czereśniowy i w końcu jagodowy. Moje lato weszło w trzeci smak.
Lato to świetna okazja do kulinarnych spotkań na łonie natury. Zwłaszcza w mieście!
13. Festiwal Dobrego Smaku za nami. Wzięło w nim udział 51 restauracji i kawiarni - to rekordowa liczba. Przez cztery dni łódzcy restauratorzy walczyli o tytuły: najlepsze danie, deser i koktajl festiwalowy.
16 czerwca rozpocznie się 13. edycja Festiwalu Dobrego Smaku. - Szefowie kuchni przygotują nieoczywiste dania inspirowane kuchniami różnych narodów i kultur. Przez cztery dni będziemy mieli okazję posmakować świata - mówi Barbara...
Majówka sprzyja obżarstwu. To czas, kiedy wielu z nas inauguruje sezon grillowy. Dania obowiązkowo popijane są piwem. A gdy weekend mija, czujemy się ociężali. Bo nagle nasze postanowienie o zdrowym odżywianiu szlag trafił. Zdarzają mi się takie...
Są przeważnie tłuste i wysokokaloryczne. Ale grillowanie to już polska tradycja. Gdy tylko słupek rtęci wędruje w górę, a wokoło się zieleni, zapach dymu i przypalanego mięsa czuć w każdy weekend.
- Czy mogłaby pani napisać tekst o sprawdzonych miejscach, gdzie zamówię obiad z dostawą do domu? Nie zawsze mam ochotę przygotowywać go sam, a lubię dobrze zjeść! No i jeszcze niech to będą różne miejsca - nie tylko z kotletem schabowym i...
Wielkanoc to najstarsze święto chrześcijaństwa, obchodzone na pamiątkę Zmartwychwstania Chrystusa. I tak jak Boże Narodzenie ma swoje potrawy, tak i na Wielkanoc przygotowujemy typowe dla tych świąt dania. Na stole nie powinno zabraknąć: jaj, żuru,...
Ka-Wia-Rnia to kolejny nowy lokal, który w ostatnich tygodniach dołączył do oferty gastronomicznej ulicy Piotrkowskiej. Ten znajdziemy pod numerem 152.
Mam słabość do pizzy. Takiej na cienkim, chrupiącym cieście, z dobrymi składnikami: sosem pomidorowym bez zbędnych dodatków, prawdziwą mozzarellą, wędlinami długo dojrzewającymi i podawanej z oliwą z oliwek.
?Rybna Kraina? z Kołobrzegu rozpoczyna dostawę świeżych i wędzonych ryb do Łodzi. Zamówienia można składać przez internet do 1 marca.
Mam słabą głowę. Po kieliszku wina dopada mnie kac. Dlatego do obiadu i kolacji najczęściej piję wodę. Ale po tym, co mnie spotkało na początku lutego, o ból głowy przyprawia mnie nawet woda.
Mimo ogromu kalorii, nie wyobrażam sobie karnawału i tłustego czwartku bez pączka. W tym dniu średnio każdy z nas pozwala sobie na ponad dwa popularne smakołyki. Ja zjem tylko jednego, dla tradycji. Postanowiłam przetestować pączki z łódzkich...
Smażony w głębokim tłuszczu może mieć aż 400 kalorii. Żeby spalić kalorie z jednego pączka, można przez 50 minut odkurzać, iść na 40-minutowy szybki spacer lub przez 45 minut namiętnie się całować! Formę spalania kalorii wybieramy według uznania.
Od kilku dni przy Piotrkowskiej 172/180 działa kawiarnia Sama Słodycz. - To było nasze marzenie. Właśnie je spełniamy - mówi Agnieszka Sójka, która lokal prowadzi razem z mężem Marcinem.
Zamawiasz pizzę do domu lub lunch do pracy? Już za chwilę będziesz mógł zamówić ciasto! Cukiernia artystyczna "Słodka Pracownia" rozpoczyna współpracę z pizzaportal.pl. To pierwsza łódzka cukiernia, która będzie dostarczać słodkości pod wskazany...
Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia - wie to każdy, ale z przestrzeganiem tej zasady bywa różnie. Nawet u mnie.
Nie przeczytasz dzisiaj o miejscu, w którym zjesz coś pysznego. Chcę was zachęcić do pozostania w domu. Kilka zimowych wieczorów spędźcie z rodziną lub przyjaciółmi w kuchni. Dobra zabawa i cudowne zapachy gwarantowane!
Najlepszy chleb wypiekała moja mama. W ceglanym piecu opalanym drewnem. Bochenki posypywała makiem. Teraz chleb do domu kupuję...
W moim rodzinnym domu bardzo ważna była gościnność. Każdy kto nas odwiedzał wychodził najedzony. Tego samego szukam w restauracji...
Truskawki, jagody, czereśnie, maliny. Bez nich nie wyobrażam sobie lata. Jem je i wykorzystuję w kuchni od pierwszego do ostatniego dania sezonu.
Jak co roku uczelnie wyższe wprowadzają nowe kierunki studiów. To z jednej strony odpowiedź na zapotrzebowanie rynku pracy, a z drugiej - uatrakcyjnienie swojej oferty edukacyjnej
Do egzaminu dojrzałości zostały nieco ponad dwa miesiące. Podpowiadamy, jak najlepiej wykorzystać ten czas na powtórki
Nie dostałeś się jeszcze na studia? Uczelnie wyższe w całym kraju organizują kolejny nabór na kierunki, na których zostały wolne miejsca. Wciąż możesz zasilić grono studentów. - Sprawdź które szkoły prowadzą drugą rekrutacje
Studia w języku angielskim to już nie rzadkość. Czasy, kiedy język angielski był przywilejem studentów MBA czy studiów podyplomowych, należą do przeszłości. Dziś w obcym języku kształci coraz więcej uczelni w kraju.
Uczelnie, fundacje czy władze miast w całym kraju oferują pomoc materialną swoim studentom i uczniom. To może być porządny zastrzyk gotówki w kosztownej i długiej drodze edukacyjnej
Copyright © Agora SA