magazyn-kuchnia
Jeśli któraś z zup zasługuje na własną książkę, to jest nią właśnie pho, wietnamska zupa z makaronem ryżowym, która podbiła świat i doczekała się niezliczonych wersji smakowych
Rynek
16. września o 20 ma premierę film "Rzeczpospolita wegańska". Warto go obejrzeć, szczególnie jeśli o weganach myśli się z niechęcią, niewiele się wie na temat diety roślinnej lub żyje w przekonaniu, że bez mięsa nie ma się siły.
Kochacie chleb, lubicie piec albo chcecie się tego nauczyć? Wreszcie jest książka, która w jasny sposób tłumaczy, jak to zrobić
Dania sezonowe
Pieczone bakłażany to doskonały pomysł na obiad i ciepłą kolację. Można je faszerować na przykład warzywami i wegańskim mielonym mięsem, choć bez farszu są również pyszne
"Nieprzyzwoicie zdrowe słodkości" to książka kulinarna Anny Reguły i Kingi Syposz. Czy autorki dotrzymują tytułowej obietnicy?
"Ziemniak" jest po prostu fantastyczny - osoby, które uczą się gotować znajdą w tej książce przepisy na najprostsze i najsmaczniejsze placki czy kopytka, a poszukujący nowych smaków przepisy z całego świata
Piękne jabłka zasypały bazary, czas coś upiec! Zapraszamy do wypróbowania przepisów na drożdżówki, babeczki i prekmurską gibanicę
Pikle ze śliwek do świetna przekąska, idealny dodatek do serów lub mięsa
Tegoroczne jabłka są słodkie i soczyste, nic tylko chrupać. Świetne będą jako baza soków owocowych i warzywno-owocowych. Warto je spakować dzieciom do szkoły lub zabrać ze sobą do pracy
Grzybiarze chwalą się zbiorami, to znak, że nadszedł czas suszenia i marynowania podgrzybków, borowików i całej reszty pachnących kapeluszników. Ale najpierw zapraszamy do wykorzystania grzybów na bieżąco
Z cukinii przygotujemy lekki i szybki obiad, chleb na kolację, a także pyszną przekąskę
Placuszki z cukinii wspaniale smakują o każdej porze dnia. Świetne też są frytki z cukinii. Chrupiące i soczyste zarazem, szybko przechodzą aromatem przypraw i dodatków, które dobieramy według własnego gustu
Choć oliwek w tapenadzie jest najwięcej, to jednak bez kaparów nie byłoby tej szybkiej do przygotowania pasty, idealnej do grzanek czy makaronu
Wśród letnich ciast nie może zabraknąć tych z morelami. Morele doskonale sprawdzają się w wypiekach, ponieważ nie są wodniste, zachowują swój kształt, pozostają słodkie
Gofry kojarzą się z upalnym latem i plażą. Świetnie sprawdzają się też przy nieco gorszej pogodzie, szczególnie te przyrządzone własnoręcznie
Tacos przygotowuje się szybko, choć niektóre przepisy wymagają wcześniejszych przygotowań. To, co włożymy do tortilli, zależy wyłącznie od tego na co mamy ochotę
Ciasto wiśniowe zastąpi nam teraz czerwcowe desery z rabarbarem. Jest słodko-kwaśne, idealne na środek lata
Serniki kochamy nad Wisłą, Hudson, Edo i Ebro i pewnie nad innymi rzekami świata też. Ciekawe, który lubicie najbardziej?
Bakłażan, a właściwie psianka podłużna, nie jest warzywem, ale owocem spokrewnionym z pomidorem. W Polsce uprawia się go zazwyczaj w szklarniach, a największy zbiór przypada na sierpień. Można go jeść od rana do wieczora
To najszybsze obiady, a w czasie upałów takie cenimy najbardziej. Do makaronu możemy dodawać grzyby, warzywa. Jeśli stawiamy na dania jarskie, boczek, ser i śmietanę zastępujemy roślinnymi odpowiednikami
Śliwki ponoć chętnie wpadają w kompot, ale my wolimy je w innej postaci. Wybieramy słodkie okazy i zamieniamy w zniewalający deser
Latem naleśniki jemy z owocami, śmietaną lub jogurtem, choć niektórzy zawsze stawiają na krem nugatowy. Sprawdzają się i na śniadanie, i na obiad w upalny dzień
Właśnie ukazała się kolejna książka z kulinarnymi opowieściami i przepisami Oli Hercules. Czytelników czeka smakowita wyprawa w dzieje ukraińskiej wsi
Jagodzianki należą do wspaniałych wakacyjnych wypieków. Ich przygotowanie wymaga pewnej staranności, ale zapomnimy o całym trudzie, gdy zasiądziemy do wielkiej jagodziankowej uczty
Ciasto filo sprawia, że przygotowanie wypieków z owocami, chrupiących przekąsek i tart z warzywami idzie znacznie szybciej niż, np. przy użyciu ciasta kruchego
Szybko się je przygotowuje, trzeba tylko trochę zaczekać, aż się schłodzą. Ich smak dopełniają słodkie sezonowe owoce
Sałatki z owocami zastąpią drugie śniadanie, a teraz przy tych upałach - nawet lunch. Owoce, które właśnie znajdziemy na targu, mieszamy z jagłami, ulubioną sałatą czy twarogiem. I tylko trochę doprawiamy
Z okazji Światowego Dnia Czekolady mamy dla was kilka adekwatnych do pogody przepisów na chłodzące desery
Gdziekolwiek spędzacie wakacje, czy to w Rzymie, w Indiach czy w Dąbkach, koniecznie zabierzcie ze sobą książkę Andreasa Viestada "Obiad w Rzymie. Historia świata w jednym posiłku".
Czeka na nas park, las, plaża, ewentualnie przerwa w pracy na lunch. Wiemy, co się sprawdzi w takich chwilach. Koktajle!
Oregano jest niezbędnym składnikiem sosu pomidorowego i sałatki z pomidorami. Posypujemy nim pizze i makarony. Oregano służy naszemu zdrowiu, m.in. uspokaja rozdygotany układ trawienny. Nic tylko używać!
Zadziorny krzak agrestu, którego upały się nie imają, broni swoich esencjonalnych owoców ostrymi kolcami. Warto narazić się na liczne ukłucia, by zerwać te pyszne owoce, które smakują, gdy są jeszcze zielone i kwaśne, a gdy w pełni dojrzeją,...
Serniki na zimno to świetne desery na lato. Roboty za dużo nie ma, za to trzeba trochę poczekać na efekt końcowy. Wykorzystujemy te owoce, które najbardziej lubimy lub są najtańsze
Doskonale gasi pragnienie, składa się przecież głównie z wody. Możemy go jeść bez dodatków, pokrojonego na porcje, dodawać do sałatek, drinków, zrobić z niego sorbet lub opiec na grillu
Natka pietruszki świetnie sprawdza się prawie w każdej potrawie. Do tego zawiera bardzo dużo witaminy C, warto więc o niej pamiętać przy robieniu energetycznych, zdrowych koktajli
Teraz na targu dostaniemy fantastycznie pachnącą miętę. Jej młode listki doskonale orzeźwiają, co ma szczególne znaczenie przy upałach, a do tego pomagają na problemy z układem trawiennym. Mięta zasługuje, by być czymś więcej niż tylko dekoracją...
Ziemniaki świetnie smakują, zarówno te ugotowane, jak i pieczone. Trudno mi się oprzeć, gdy podamy je z dobrym sosem lub dipem
Bazylię warto mieć w domu choćby tylko po to, by od czasu do czasu musnąć rosnącą w doniczce roślinę i cieszyć się jej aromatem. Ale to nie jedyny powód, by zawsze mieć pod ręką bazylię. Wybraliśmy dla was kilka przepisów idealnych na lato, w...
Ogórecznik rośnie na polach, łąkach i uważany jest za... chwast ogrodowy. Łatwo go wyhodować w ogródku lub doniczce na parapecie. Sprawdzi się jako zdrowy dodatek do sałatek
Gdyby każdemu z nas udało się wprowadzić w życie choć część zasad, o których mowa w książce "Ekocentryczka w kuchni. Sezonowo, roślinnie, less waste", świat stałby się lepszy
Copyright © Agora SA