Przepisy na koniec zimy i początek wiosny: sałaty, hummus, naleśniki, grzanki. Trochę cykorii, pomarańczy, pierwsze nowalijki
Na straganach przybywa młodych warzyw. Chrupiące sałaty, soczyste rzodkiewki, delikatne szparagi łączone z cytrusami, cykorią i ziołami z domowego ogródka smakują świeżo i wybornie
Japońskie placki możemy zrobić z różnych warzyw. To bardzo prosty przepis alternatywny do naszych zwykłych mącznych naleśników.
Rodzime zimowe warzywa nabierają orientalnego smaku dzięki dodatkowi kilku przypraw.
Potrawa idealnie nadaje się do faszerowania naleśników lub tortilli. Jemy na ciepło podsmażone na patelni albo na zimno.
Pieczona dynia fantastycznie smakuje z orientalnymi przyprawami. A sos z pieczonego czosnku pasuje nie tylko do dyni. Spróbuj posmarować nim grzanki i ułożyć na nich pomidory albo wymieszaj sos z jogurtem i polej nim grillowane warzywa. Rewelacja!
Te świetną rozgrzewającą potrawę możesz przyrządzić zarówno z dynią, jak również z cukinią, burakami, a nawet ziemniakami! Kombinuj!
Dzięki gotowaniu na parze i marynowaniu na ciepło bakłażan jest miękki i oczysty, a jednocześnie nie chłonie tak dużo oleju jak w trakcie smażenia lub grillowania. Zestaw przypraw można dowolnie zmieniać i dostosowywać do swoich preferencji.
Bakłażan - nie dość że smaczny to i pożywny, a przy tym lekki. Potrawy na jego bazie idealnie nadają się na obiad czy późną kolację.
Zupa z pieczonych warzyw ma zupełnie inny smak niż z gotowanych. Do tego jej wykonanie jest naprawdę proste.
Peperonata to potrawa z duszonych we własnym sosie warzyw. Najsmaczniejsza jest dzień po przygotowaniu. Podajemy ją np. z opiekanymi ziemniakami.
Gazpacho z arbuzem to orzeźwiająca zupa. Podajemy ją z np. kukurydzianymi nachosami zapieczonymi z żółtym serem lub grzankami natartymi czosnkiem.
Sałatkę z arbuzem, pomidorkami, oliwkami i fetą najlepiej przygotować tuż przed podaniem, by owoce nie puścił zbyt dużo soku.
Chłodnik z kiszonych buraków warto zmiksować z dojrzałym awokado. Dzięki temu będzie on przyjemnie kremowy. Świetny jest też połączony z botwinką przesmażoną na oliwie z cebulką.
W tym daniu ważny jest balans między słodkimi burakami a kwaśnymi wiśniami, dlatego używajmy octu i miodu tak, by zrównoważyć ich kontrastujące smaki
Buraczany krem z wiśniami to idealna propozycja na pyszne i zdrowe śniadanie.
Pomysł na szybkie orzeźwienie - domowy kisiel agrestowy! Oto niebanalny deser gotowy w 20 minut.
To pomysł na szybki obiad lub kolację. Pamiętaj, że młoda fasolka szparagowa nie wymaga długiego gotowania - wystarczy ją zblanszować. Tę starszą najpierw oczyszczamy z włókien, potem gotujemy w osolonym wrzątku ok. 15 minut. Hartujemy ją...
Pieczona młoda kapusta z purée z ciecierzycy to pyszny, pełny zdrowych składników posiłek.
Bardzo słodka beza potrzebuje dla balansu smaku lekko kwaśnego sosu. W roli tak ważnego dodatku wystąpił kompot agrestowy. Dzięki niemu beza staje się deserem wybitnym.
Młody kalafior jest wyborny, spróbujcie jednak potrawy innej niż jego różyczki z masłem i tartą bułką.
Chutney agrestowy podajemy do deski serów, jako konfiturę do mięs i wędlin, jest także znakomitym dodatkiem do pieczonych warzyw korzeniowych.
Szlachetny smak kaczki doskonale podkreśla słodko-kwasy sos agrestowy
Agrest świetnie się sprawdza jako dodatek do sałatek, idealnie podkreśla smak tłustej wędzonej ryby.
Młoda kapusta z curry to wyśmienite letnie danie - szybkie do zrobienia, lekkie, a dzięki dodatkowi ciecierzycy bardzo pożywne.
Sałatka z marchwi, ogórka i groszku z chrzanowym dressingiem to znakomicie orzeźwiające wakacyjne danie.
Pudding z herbatą matcha i kremem z awokado oraz truskawek to wyborny lekki deser o oryginalnym smaku.
Delikatny smak zielonych szparagów i awokado warto podkreślić truskawkowym dressingiem. Jest pycha!
Marchewka z groszkiem i chrzanem to znakomite lekkie danie lub dodatek do mięsa.
To połączenie nie jest oczywiste, ale truskawki, awokado i szparagi naprawdę do siebie pasują,
Paseczki marchewki z chrzanem to wyśmienita, orzeźwiająca surówka. Smakuje najlepiej, kiedy wstążki nie są zbyt cienkie.
Coleslaw z brukselki z papryczką chili to oryginalna wersja dobrze znanej sałatki. Smaczna sama i jako dodatek do mięs.
Buraczane ravioli z farszem z dyni i kasztanów wygląda super i super smakuje. Warto zrobić takie pierogi.
Smażone boczniaki podane z sosem jogurtowo-chrzanowym to pomysł na zimową kolację.
Farinata to włoski placek z ciecierzycy. Podajcie ją z brukselką i papryczką chili.
Dominika Wójciak wybiera pięć sezonowych składników i gotuje z nich łatwe potrawy, pomysłowo łącząc smaki. Tym razem wybrała czerwoną kapustę, czerwona cebulę, ser z niebieska pleśnią, ocet jabłkowy i miód.
Dominika Wójciak wybiera pięć sezonowych składników i gotuje z nich łatwe potrawy, pomysłowo łącząc smaki. Tym razem wybrała: czerwona kapustę, czerwoną cebulę, ser z niebieska pleśnią, ocet jabłkowy i miód.
Copyright © Wyborcza sp. z o.o.