Świąteczne przepisy wigilijne poleca podróżniczka i dziennikarka Basia Starecka, znana na Intagramie jako Nakarmiona Starecka.
Jagodzianka to symbol wakacji i pięknego polskiego lata. Cukierniczy unikat na skalę światową, wyprawa do lasu zamknięta w cieście drożdżowym. Gdzie kupić najlepsze jagodzianki w Warszawie?
Masło zastępuje dziś kawior na najbardziej szykownych i nadętych bankietach. Odpowiednio podane i przyprawione.
Ziemniaki to może być danie na bankiet, można przy nich świętować. Doceniłam ich zasługi dla ludzkości, skuteczną likwidację uczucia głodu i na długo utrzymujące się uczucie sytości.
Jaja są niedoceniane, zawsze w cieniu drogich, luksusowych składników. Decyduję się zatem na publikację o tym "niezwykle delikatnym i wartościowym pokarmie, żeby oddać mu należny hołd". Przepisy Basi Stareckiej na Wielkanoc: bajgle z pastą jajeczną,...
Przepisy wielkanocne szefa kuchni i właścicielki wrocławskiego bistro Dinette: żurek w chlebie z jajkiem, ozór z galaretką chrzanową i kanapki z jajkiem i pstrągiem.
Żeby wybrać najlepsze pączki w Warszawie na tłusty czwartek 16 lutego, z pomocą moich czytelników sporządziłam mapę godnych uwagi miejsc. Było na niej ponad 60 adresów. Po weryfikacji (to było wyzwanie!) polecam cukiernie, gdzie kupicie klasyki oraz...
Pizzę powinno się jeść nożem i widelcem, ale największą frajdę sprawia szarpanie jej palcami. Zwłaszcza że w trakcie pieczenia większość składników pośrodku się rozpuszcza i tworzy jedno wielkie smakowite bajoro ograniczone brzegiem rantu.
Słodkie potrawy wigilijne Basi Stareckiej. - Przed świętami zapraszam znajomych do wspólnego robienia pierników, czyli pierniczenia. Piernicząc, można testować inne świąteczne przepisy.
W rodzinie Sobczaków wszyscy jedzą to samo. Maia Sobczak wie, że dziecko jest świetnym obserwatorem. Kiedy mówisz mu, że cola jest niezdrowa, a sam ją pijesz, to ono wyłapie fałsz. Podobnie w przypadku jedzenia.
Wybierasz się do Palermo? Sprawdź, co zjeść. Kanapki ze śledzioną sprzedawane z wózka, muszkatel, porchetta, ośmiornice i ostrygi - sycylijski street food jest tani i pyszny.
Jagodzianki kojarzą się z beztroską, wakacjami, dzieciństwem. Wywołują miłe wspomnienia, zwiastują początek upragnionego, wyczekanego lata. Wypiek jagodzianek to dla cukierników wydarzenie roku.
Monika Brodka poleca ulubione miejsca w Tokio. Gdzie jada udon i soba, ile jest rodzajów sake. Zdradza, co przywozi z tokijskich second handów, sklepów z muzyką, podaje patenty na tanie podróżowanie.
Pochodząca z Ukrainy szefowa kuchni i pisarka Olia Hercules: - Dobrą kucharkę można poznać po kolorze ziemniaków w barszczu. Powinien być ziemniaczany, a nie bordowy od buraków.
Zapas kimchi przygotowywała razem z babcią na zimę. W Polsce Koreanka Yeunsu Lee zaczęła robić fermentowaną kapustę z tęsknoty za ojczyzną.
Przez 14 lat Dominika Krzemińska prowadziła restaurację Przegryź i robiła słodkie przeboje. Teraz prowadzi cukiernię Kukułka.
Jak o siebie dbają mężczyźni? Konrad Szpindler, Sebastian Bejnarowicz, Piotr Gałązka, Dawid Rastiani zdradzają kulisy swojej pielęgnacji. Jakich kremów używają, gdzie chodzą się strzyc, z jakich zabiegów korzystają.
Alicja Rokicka od lat przygotowuje wegańskie święta dla rodziny. Ojciec uwielbia jej flaczki z boczniaków i smalec z fasoli. - Seler jest najsmaczniejszą rybą, jaką znam - mówi Wegan Nerdka
- Makaron z torebki w Korei jedzą wszyscy, ale to, co do niego dodają, podkreśla ich status - mówi Joon-ho Bong, reżyser koreańskiego hitu kinowego "Parasite".
Dodajesz kimchi do każdej zupy, zarywasz noce, oglądając koreańskie dramy, a w uszach brzęczą ci przeboje koreańskiego popu? A może po prostu intryguje cię koreańska literatura, film i sztuka? Ta jesień jest dla ciebie. Będzie nie tylko złota, ale i...
Chleb wystarczy zacząć piec. Jak? Przepis to mąka, woda i czas. Zmieszałam łyżkę mąki z łyżką wody i odstawiłam w ciepłe miejsce. Gdy na powierzchni zaczęły powstawać pierwsze bąble fermentacji, oznaczało to porę karmienia zakwasu
Pamiętam, jak po wielu próbach zrobienia kremowych lodów czekoladowych na bazie organicznego kakao mąż Cäcilii przyznał im wreszcie upragnione pięć na pięć punktów. To był nasz pierwszy smak i do dziś nic nie zmieniłyśmy w jego recepturze - wspomina...
Jaki powinien być pączek nowej dekady? Porządnie nadziany, barczysty i efekciarski czy wręcz na odwrót - skromny towarzysz codzienności, skrywający w sobie jedynie odrobinę subtelnej przyjemności?
Rozpoczęliśmy plebiscyt na najlepszy Pączek stolicy 2020 roku. Głosować można do godz. 12-tej 19 lutego, wyniki w Tłusty Czwartek.
Polka, lat 23, żona Koreańczyka: Koleżanki z Seulu pytają: dlaczego tak wcześnie wyszłaś za mąż, czy twoi teściowie są w porządku, czy twój mąż jest bardzo wobec nich uległy?
Książka kulinarna "Tygiel. Kuchnia nowych Polaków" powstała z inicjatywy fundacji Ocalenie. Znajdują się w niej przepisy i osobiste historie zebrane od uchodźczyń i uchodźców z 12 różnych krajów.
Flavia Borawska: We Florencji mój przysmak to kanapka z wołowym żołądkiem - lampredotto i flaki po florencku. Z wędlin moje ulubione to prosciutto toscano, prosciutto di Parma, prosciutto di San Daniele. Na śniadanie potrafię zjeść gorące zawinięte...
- W Berlinie nikt nikogo nie pyta: "Czym się zajmujesz?". Praca nie jest czymś, co cię określa, nie można się za nią też schować. Rozmowa o pracy nikogo nie interesuje. Ważniejsze jest codzienne życie i to, co masz do powiedzenia na temat świata,...
Moje ulubione miejsce w Singapurze słynie z wegańskiej wieprzowiny tzw. omnipork, zrobionej z boczniaków, ryżu i soi - mówi Marta Dymek, autorka Jadłonomii. - To azjatycka odpowiedź na wynalazki takie jak beyond meat czy impossible meat. Szokująco...
Znamy już wyniki tegorocznego plebiscytu Warszawska Pyza. Jury przyznało zwycięstwo kurczakom z Dolnej, które kręcą się na rożnie od 1993 roku. Głosowanie publiczności wygrało Mezze specjalizujące się w falafelach i innych ulicznych przysmakach...
Nad Wisłą mamy już swoje Chiny, Japonię, Wietnam i Koreę. Trzeba tylko wiedzieć, w którą uliczkę skręcić.
Lubię Francuzów i ich specyficzne sarkastyczne poczucie humoru. Rozumiem jednak, że nie każdego może bawić. Pracuję jako makijażystka przy sesjach, pokazach mody i często modelki, które maluję, żalą się, jak ciężko im się tu mieszka.
To już siódma edycja naszego plebiscytu na najlepsze lokale z ulicznym jedzeniem z Warszawy i okolic. Swoich zwycięzców wybierze jury i nasi czytelnicy w głosowaniu w internecie. Wyniki zostaną ogłoszone podczas zlotu Żarcia Na Kółkach na PGE...
Pijalnia Ziół przypomina miejsce, które w Korycinach na Podlasiu stworzył jej ojciec. Jego Ziołowy Zakątek zanurzony jest w starym lesie. To gospodarstwo ekologiczne z dużym stadem zwierząt, ogród botaniczny z największą kolekcją ziół użytkowych w...
Niektórzy mówią, że szuk ha-Karmel śmierdzi. Zupełnie tego nie rozumiem - tak właśnie dla mnie pachnie Tel Awiw: morzem, spalinami, przyprawami, świeżą miętą, rozgrzanymi na słońcu ciałami i podgniłym towarem, bo jest upał i wszystko szybko się...
To już siódma edycja naszego plebiscytu, ale marzy nam się, by w tym roku była wyjątkowa.
Na Zamku w Gniewie odbyła się prawdziwa bitwa. W konkursie Archimagirusa wzięła udział prawie setka kucharzy. To jedyny konkurs w Polsce z taką formułą. Po pierwsze, trwa dwa dni, po drugie, biorą w nim udział trzyosobowe zespoły, po trzecie,...
"The New York Times" uznał kuchnię tej buddyjskiej mniszki za najbardziej wykwintną na świecie, a Netflix poświęcił Jeong Kwan odcinek swojej serii "Chef's Table"
Które stołeczne lody smakują najlepiej? Dziecięce jury wybrało te z malutkiej lodziarni Pallone przy ul. Brzeskiej na Pradze. W głosowaniu naszych czytelników wygrała lodziarnia Tłusty Kotek.
Copyright © Agora SA