dieta
Latem instynktownie sięgamy po większą ilość warzyw m.in. dlatego, że są łatwodostępne, tańsze, no i bardziej smaczne. To idealny moment na sałatki, koktajle czy lekkie dania, w których kolorowe warzywa grają główne skrzypce. Wypróbuj nasz pełen...
Fit przepisy
Makarony ze strączków zyskały ostatnio na popularności ze względu na kilka czynników: mają dużą zawartość białka, są bezglutenowe, wegańskie i szybko się gotują. Dzięki tym właściwościom szybko jesteśmy w stanie przygotować zdrowy i sycący posiłek,...
Pomidory to jedne z najbardziej wartościowych, acz niedocenianych letnich warzyw. Zawierają mnóstwo potasu, a także likopen, który wykazuje działanie przeciwnowotworowe. Sięgajmy zatem po nie jak najczęściej, a szczególnie w lekkiej sałatce...
Cukinia to warzywo na tyle wszechstronne, że pasuje praktycznie do wszystkiego. Dodatkowo jest niskokaloryczna i zawiera dużo wody. Będzie spisywać się idealnie na letnie gorące wieczory w formie placków z serem feta.
Borówki to owoce, które mają największy potencjał antyoksydacyjny. To oznacza, że wspomagają nasz organizm w walce z wolnymi rodnikami, które odpowiedzialne są za wiele chorób. Czekoladowa owsianka pełna antyoksydantów to nie tylko wspomniane...
Fasolka szparagowa w sosie pomidorowym jest letnim daniem, szczególnie polecanym ze względu na dużą zawartość folianów. Powinna ona gościć na talerzach osób, które zmagają się z anemią, a także kobiet planujących ciążę.
Owoce jagodowe to doskonałe źródło antyoksydantów, które rozprawiają się z wolnymi rodnikami. Sezon letni obfituje w jagody, maliny i truskawki, więc postarajmy się je wykorzystać, ile się da, na przykład przygotowując jagodowo-bananową owsiankę.
Dania jednogarnkowe to idealny pomysł na lato. Co prawda gotujemy duży garnek, ale nie musimy stać w kuchni kilku godzin, kiedy temperatury sięgają 30 kresek. Sprawdzi się tu bałkańska potrawka z kurczaka i warzyw, która jest lekka i pożywna.
Jak skomponować sałatkę, by była sycąca? Przede wszystkim nie może składać się jedynie z sałaty. Uczucie sytości dają nam białko oraz tłuszcz, więc upewnijmy się, że takie produkty znajdują się w naszym daniu. Sałatka z tuńczykiem i jajkiem jest...
Ciasto banoffee to połączenie słodkich bananów, masy krówkowej i śmietany. Na pewno jest pyszne, ale też pełne kalorii. Dlatego przygotowaliśmy dziś owsiankę banoffee pie, która smakuje tak samo pysznie, ale ma o wiele, wiele mniej kalorii.
Kiedy doskwierają nam upały, najlepiej wybierać lekkie potrawy, które są pełne warzyw lub owoców. Sałatka z grillowanym indykiem i brzoskwinią to zaskakujące połączenie smaków w bardzo lekkiej kombinacji.
Ser camembert jest wyjątkowo kremowy, dzięki czemu idealnie sprawdza się na kanapkach i grzankach. Jednak nie tylko. Sałatka z serem camembert ma wyjątkowy, cierpki posmak sera oraz orzechów włoskich, który idealnie łączy się ze słodyczą dojrzałej...
Latem, kiedy ziemia daje nam to, co najlepsze, powinniśmy korzystać garściami, by dostarczyć sobie wszystkich witamin i mikroelementów. Letni makaron z zielonymi warzywami to właśnie taki przepis - zdrowy, lekki i pyszny.
Tiramisu jest tradycyjnym włoskim deserem z biszkoptu nasączonego mocną kawą, mascarpone i czekolady. Malinowe tiramisu jest przełamane lekką kwaskowatością owoców, co da nam uczucie odświeżenia.
Ser feta jest mieszanką mleka owczego i koziego, co nadaje mu charakterystyczny posmak. W procesie przetwórstwa staje się bardzo słony, więc używając go do posiłków, nie ma potrzeby, żeby dodatkowo je dosalać, dlatego przygotowując twarożek z fety z...
Światowa Organizacja Zdrowia rekomenduje, by ryba znalazła się na naszych talerzach przynajmniej dwa razy w tygodniu. Cytrynowy dorsz duszony z cukinią to jedna z zalecanych porcji, wzbogacona o sezonowe warzywa.
Frittata z cukinią to danie kuchni włoskiej, w której wykorzystujemy sezonowe warzywa. Właśnie dzięki zawartości błonnika, ale także białka i tłuszczów to danie sprawi, że będziemy mieć dużo energii!
Kiedy temperatury dobijają do trzeciej kreski, nie mamy ochoty na jedzenie. Jest nam ono jednak niezbędne do życia. Co zrobić, kiedy upały odbierają nam apetyt? Wypróbuj nasz darmowy jadłospis 1600 kcal przygotowany przez dietetyczkę kliniczną.
Większość dań na bazie jajek można przygotować na miliony sposobów, dzięki czemu nie zastanie nas nuda w kuchni. Przygotowując jajecznicę z chorizo, przenosimy się na chwilę do słonecznej Hiszpanii.
Kuchnia azjatycka to nie tylko ryż, kurczak i bambus. W krajach wschodnich możemy odkryć mnóstwo warzyw, które stanowią podstawę diety. Mięso jest tam tylko dodatkiem. W upalne dni azjatycka sałatka makaronowa sprawdzi się idealnie i da nam uczucie...
Racuchy z jabłkami niegdyś były tradycyjnym rodzinnym śniadaniem weekendowym. Często też nasze babcie przygotowały je dla swoich kochanych wnuków. Przenieśmy się do czasów dzieciństwa i przygotujmy je razem.
Hummus to popularna roślinna pasta, którą można przygotować na wiele różnych sposobów. W zależności od sezonu możemy użyć warzyw, które są w tym momencie dostępne, by wzbogacić jej smak. W lecie przygotujmy hummus z bobem.
Lato to czas sałatek w niezliczonych kombinacjach. Duża ilość sezonowych warzyw sprzyja dostarczaniu odpowiedniej ilości błonnika oraz witamin i mikroelementów. Nasz przepis na sałatkę z jajkiem, rzodkiewkami i brokułem zawiera ich bardzo dużo!
Lekkie i oryginalne drugie śniadanie, które zasmakuje również dzieciom? To z pewnością jogurt grecki z grillowaną nektarynką. Można powiedzieć, że to Grecja na talerzu!
Jajka sprzyjają odchudzaniu dzięki dużej zawartości białka. Znajdziemy w nich też zdrowe tłuszcze oraz witaminy i minerały. Można je przygotować na wiele różnych sposobów, a omlet z cukinią i fetą jest tylko jednym z wielu pysznych przepisów.
Indyk z papryką to idealne danie dla osób na diecie. Drób dzięki dużej zawartości białka, a małej tłuszczów sprzyja uczuciu sytości, które bardzo ważne jest w czasie redukcji masy ciała. Papryka oraz inne warzywa działają podobnie dzięki zawartości...
Nie masz czasu na przygotowanie drugiego śniadania do pracy lub szkoły? Nocna owsianka z letnimi owocami sprawdzi się tu idealnie. Można przygotować ją dzień wcześniej i zostawić w lodówce. Rano dorzucamy owoce, orzechy i gotowe!
Bruschetta z kozim serem i pieczonym pomidorem to tradycyjna hiszpańska przekąska albo pyszne lekkie śniadanie, które przygotujemy w kilka minut. Brak pomysłu na śniadanie? A może to przepis na fingerfood na spotkanie ze znajomymi?
Męczą Cię letnie upały i nie masz ochoty na jedzenie? Z pomocą przyjdzie chłodnik z awokado i ogórka, który da uczucie odświeżenia. Możemy zabrać go ze sobą w butelce i wypić jako szybki obiad albo drugie śniadanie!
Bób to warzywo kojarzone z początkiem lata, i prawidłowo. Już pod koniec czerwca możemy je znaleźć w sklepie lub na straganach. Jak wykorzystać go najlepiej? W połączeniu sałatkowym z kaszą jaglaną i bobem!
Hummus z pieczoną papryką będzie sycącym daniem, dzięki obecności białka oraz błonnika. Upieczone warzywa mają zupełnie inny, słodkawy posmak, który potrafi porwać nawet warzywnych niejadków.
Bób to warzywo, które powinno znaleźć się na naszych talerzach w sezonie letnim. Zawiera dużo białka oraz błonnika, co sprzyja utracie zbędnych kilogramów. Żeby dobrze zbilansować posiłek, przygotowaliśmy przepis na kaszę bulgur z chorizo i bobem.
Kurczak na obiad nie musi być nudnym kotletem. Udajmy się w podróż do Azji i przygotujmy przepyszny makaron ryżowy z kurczakiem, który zaspokoi nawet najbardziej wymagające podniebienia.
Czy z ciecierzycy można zrobić tylko hummus? Nie! Ten strączek daje nam mnóstwo możliwości do stworzenia różnych smarowideł i jednym z nich jest pyszna pasta z ciecierzycy i awokado serwowana z różnymi dodatkami.
Jak zdrowo się odchudzać? To pytanie zadaje wiele osób, ale czy istnieje idealna odpowiedź? Na to pytanie nie znamy odpowiedzi, ale możemy zdradzić kilka trików, które mogą poprawić nasz stan zdrowia, samopoczucie i być może pomogą zgubić kilka...
Tradycyjna marokańska zupa harira to gęsta i pożywna zupa, która sprawi, że będziemy mieć siłę na kolejne wyzwania w ciągu dnia. W krajach arabskich ma ona przywrócić siły po okresie ramadanu. Wykorzystajmy tę właściwość jak najlepiej.
Placki nie muszą być tylko na słodko. Wytrawne pancakes z warzywami to bardzo prosty sposób na przemycenie większej ilości warzyw, szczególnie wśród dzieci. Dodatkowo można je zapakować na drugie śniadanie do szkoły czy pracy.
Placuszki malinowe sprawdzą się jako drugie śniadanie do dziecięcej śniadaniówki. Nie oznacza to jednak, że jest to przepis wyłącznie dla dzieci. Wręcz przeciwnie, dorośli też powinni go wypróbować!
Nie masz rano energii? Kawowa owsianka z malinami doda Ci energii na cały dzień działania. Tak skomponowane drugie śniadanie to paliwo dla mózgu.
Grzanki z ziołowym serkiem to nie tylko pożywna kolacja. Ten przepis sprawdzi się doskonale jako tzw. finger food w czasie spotkań ze znajomymi!
Copyright © Agora SA